Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на поликлиниката във Вършец- големият проблем на града

Снимка: Радио Видин




Съдбата на поликлиниката във Вършец продължава да е темата, която вълнува местните жители. На последното заседание на Общинския съвет бе приет план за разделение на сградата на части. Решението бе взето, въпреки внесената подписка, с която граждани се обявяват против продажбата на сградата. 

Засегнати от евентуалната продажба са гражданите и жители на Вършец, каза за радио Видин общинският съветник от БСП Жоро Найденов.

"Мотивите на кмета да се продава- написал е едно изречение, че изисква сериозен ремонт тази част от поликлиниката и той няма финансова възможност, и за това предлага да се раздели и да се продаде на инвеститора. Нека хората да знаят, че поликлиниката четвърта година подред отчита печалба на общината. Там една стотинка от четири години общината не инвестира и не финансира, не губи нищо от дейността на поликлиниката... Има един друг проблем, който е много важен. В тази новата част, която ще се предлага за продажба, там има двама лекари, които си плащат наеми и са наели кабинети и там е рентгена, който не работи от много години, като кмета не иска да купи рентген и сега вече разбираме защо не иска, заради евентуалната продажба…"
 
Не продаваме нищо, за всичко ще има обществено обсъждане, няма договорки и корупционни схеми, категоричен е общинският съветник от ГЕРБ Вътко Маринов: 

"Както в цялата държава, така и тук, каквото и да се прави, ще бъде лошо. Ако този господин, който иска да го купи това нещо, беше се обърнал към Общината със заявление, и кметът му беше казал, че няма да се продава, тогава същите тия хора щяха да скочат и да събират подписка заради това, че спираме инвеститорите във Вършец. В момента е точно обратното, няма логика в това което правят, защото те половината са “за“, на комисията всичките те бяха “за“, единствено Благовест Христов, той беше “против“, другите казаха, че това е нещо добро наистина. Ситуацията в момента е такава: ние нямаме пари да я оправим, Общината няма никаква възможност да я възстанови, да купи апарати и т.н. От друга страна лекарите, които идват тук, те идват с условия, с много нисък наем, защото нямат никакъв интерес да идват. Вършец като община, като с идея за медицински център- не сме интересни, имаме много малко хора. Другото нещо е, че повечето хора, когато им стане нещо, имат здравословен проблем- те заминават за Враца и за Монтана. Ние в момента не продаваме нищо, ние отделяме, защото, за да се направи оценка, ние трябва да отделим, да се направи ПУП, за да се отдели тази част, която има интерес към нея всъщност и тогава вече ще се предложи пред обществото, обществено обсъждане ще има и обществото ще си каже думата, но абсолютно всяка една стъпка на ръководството на общината е абсолютно правилна. Уникалното е, че в момента ние имаме интерес от човек, който го прави от спортна злоба. Да го купи това нещо, защото строи в съседния имот и сега когато се напредна строителството, той видя че има недообмислени неща в проекта му... Цената, която са му казали- около половин милион, всичко ще иде на търг... Не става въпрос за договорки и за каквито и да е корупционни схеми... Някой е готов да даде една баснословна сума. Поликлиниката- това, което ще се продава, е рухнало - от 90-та година там нищо не се прави. Пълна дупка е. Общината не може да го възстанови, няма и лекари, които да имат интерес да се развиват там... Аз се притеснявам този човек да не се откаже... "

Според Жоро Найденов между кмета на Вършец и председателя на Общинския Съвет- Анатоли Димитров има договорки за продажба, затова е сделката е сключена "на тъмно". На хората, които са в подписката, не им обяснено достатъчно добре какво предстои да се случи, коментира Анатоли Димитров: 

“Медицинският център на Вършец е един от големите проблеми на община Вършец. И ние се опитваме повече от две години да намерим устойчиво решение на този проблем и мисля, че в момента сме на прав път. Идеята е, че чрез продажбата на част от медицинския център, която не се използва, тези средства които бъдат получени, съответно да бъдат реинвестирани в самия център, за неговото обновление, за санирането на сградата и за закупуване на оборудване. И по време на това обсъждане е важно да се чуе и мнението на гражданите, в каква посока искат те да бъде развит този медицински център.  Идеята е да има рентген, лаборатория и други уреди да бъдат закупени, било то ехограф, на базата, на които да дойдат специалисти и по този начин да се намали пътуването на гражданите от Вършец до областните градове. Искаме Вършец да има един модерен медицински център. Преди гласуване на решението за продажба, всички колеги общински съветници го знаят това, коментирали сме и по време на комисии, че ще бъде направена комисия с представители на администрацията, управителя на медицинския център и общински съветници, ако имат желание и жители на община Вършец, които да могат да проследят как точно се разходват тези средства. Говорим за публичност, която всички желаем. Това е нещо добро, което предстои да се случи на община Вършец през следващата година...“

Недоволните общински съветници са отправили запитвания към юристи и архитект и изчакват техните становища. Ще бъдат сигнализирани необходимите органи, категоричен е Жоро Найденов, за когото процедурата по одобрението и продажбата на частта от поликлиниката е незаконосъобразна и в разрез с обществените интереси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00