Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четенето на книги- потребност или отживелица

Снимка: Радио ВИДИН



Един от важните показатели за ценностните нагласи на младите хора е четенето на книги. Проучванията показват, че младежите много по-рядко четат за разлика от по-възрастните. Основният източник на информация е интернет. 

Децата обичат ли да четат и какъв е начинът да предизвикаме интереса им към това занимание? Зададохме въпроса на Раяна Михайлова- преподавател по български език и литература в Математическата гимназия във Видин.
 
"Моето мнение, като учител по български език и литература, определено не е високо, по повод интереса на учениците да четат разнообразна литература. Няма абсолютно никакъв интерес за странична литература, която не влиза в образователния канон. По-малките ученици от прогимназиален етап изявяват все още желание за четене на странична литература- художествена, научна предимно. По-големите ученици обаче са залети изцяло от онлайн пространството, което е напълно основателен процес в нашето съвремие и смятам, че оттам те получават достатъчно източници и също така достатъчно уплътняват времето си и това задоволява техните потребности да четат литература"- каза за Радио ВИДИН преподавателят.

Раяна Михайлова работи известно време като преподавател по български език и литература в столицата, като след това се завръща в родния Видин. Тя казва, че съпоставяйки учениците тук и там, открива съществена разлика в интереса им към четенето на книги. Видинските деца, значително повече от тези в София, проявяват влечение към разгръщането на страниците.

"Разбира се, това, което към момента се наблюдава като активност у децата, е крайно недостатъчно", каза още преподавателят по български език и литература и призова младите хора да обърнат внимание на изданията на наши автори:

"Бих ги посъветвала да четат повече българска литература. Не само, защото е важно да знаем литературата си, историята си и така нататък, но смятам че в българската литература има невероятни съкровища, които, освен че са развлекателни, забавни и интересни, те са нравоучителни и могат изключително много да бъдат полезни, особено за едно подрастващо, израстващо, сформиращо се поколение"- подчерта Раяна Михайлова.

Статистиката показва, че една от основните причини да не се четат книги е високата им цена в книжарниците. Четящите младежи обаче си купуват книги най-често именно от там. Не бива да забравяме и че във всеки град и в много села, има библиотека, откъдето всеки, който желае, може да вземе любимо четиво и то напълно безплатно. Интерес към заемане на книги от библиотеката във Видин има. Това каза директорът на културната институция Десислава Иванова:

"Четящи в библиотеката има, въпреки че по наши статистически данни броят на заетите книги и посещенията на деца през последните години намалява. Това според нас не се дължи на желанието за четене и броя на четящите деца, а по-скоро на обстановката през последните години, когато децата са затворени вкъщи, когато библиотеките бяха дори затворени за известно време. И другото, на което според нас се дължи- това е и демографската характеристика и статистика. Населението в нашата област намалява, разбира се, това дава отражение на броя на децата", каза директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова. И според нея значително повече са по-малките читатели, които се увеличават през последните години. Библиотеката е посещавана от деца на възраст от 2 до 4 години, водени от своите родители, което може да се отбележи като добра статистика за нашия град, допълни Десислава Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09