Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да благодарим

Снимка: Архив



Днес, 11 януари, много страни по света отбелязват Световния ден на най-прекрасната дума – “благодаря“. Една от най-хубавите думи в българския език означава “дарявам благо, добрина и добро“. Ето и един чудесен повод да кажем “благодаря“ на семейството, приятелите ни, колегите, въобще на всеки който е направил деня ни по-хубав. Но нека го правим всеки ден, не само днес. Защото всички ние знаем за стойността на добрия тон и маниерите и нуждата от тях в нашето ежедневие.

Всеки човек изпитва приятни емоции, когато някой му благодари. Именно изказването на благодарност е ценно, не само за този, който я получава. Да кажеш “благодаря“ е знак на уважение, за това което човекът отсреща е дал. Повечето благодарности, които изразяваме към някого, ги отправяме сякаш случайно, без да мислим за тяхното значение. Но да изразиш благодарност не се състои само в самата дума, но и отношението към думата и към жеста. Въпреки това, думите на благодарност имат магически свойства. Психолозите смятат, че добрите слова могат да успокоят хората. Но задължително те трябва да са произнесени от сърце. 

Какво ни носи и кога се заражда в съзнанието ни думата "благодаря" попитахме психолога Кирил Кунчев:

"Може би едно от първите неща, на които детето току-що проговорило, неговите родители го учат да казва именно думичката "благодаря". Това умение детето усвоява още в детските си години в семейството, а впоследствие в училищната среда то го утвърждава. Мога да кажа, че днес в българското училище дейността на целия педагогически персонал и най-вече на училищните психолози е насочена именно към развитието на това качество. Умението на детето да благодари, както изтъкнах вече, е комплексно качество и то включва признателност, вежливост, отзивчивост, състрадание, солидарност, емпатия към другите. То е и право, но в същото време и способност да оценява и да умее да изразява в общуването тази своя благодарност по начин да улесни това общуване и да сближи страните в този комуникационен процес. Благодарността е пряко свързана с усещането за благополучие и щастие."


С помощта на думите за благодарност хората си доставяме радост един към друг, защото изразяваме внимание и си разменяме положителни емоции. 


"Казвайки благодаря, ние казваме най-малко две неща - едното е, че потвърждаваме, че сме получили нещо, което високо ценим и че това нещо не е дадено, получено в резултат на някаква работа или пък сме го купили. Това е нещо, което може да бъде наречено с различни думи, например като внимание, като грижа, като защита, като закрила, обич, подкрепа, разбиране, съчувствие и още много много други... В процеса на развитието на тези умения, които се явяват всъщност елемент на емоционалната интелигентност на детето и родителите и психологът в училище и учителят ежедневно учат, подтикват и насърчават да изричат думичката за благодарност, защото просто това ги прави по-добри хора", обясни Кирил Кунчев.


Всеки един от нас, който прилага този модел на поведение във всички случаи върху неговото лице ще изгрее по-често усмивка и ще бъде доволен от самия себе си. Колко често казват видинчани "благодаря" и кога последно са изрекли тази дума, проверихме в анкета:


"Преди може би 10-15 минути, на колежка, защото ми съдейства нещо в работата. Но това при нас са ежедневни неща и всеки ден си казваме "благодаря", защото имаме много поводи... Положителен, знам че когато аз благодаря се чувствам добре и другият се чувства добре и обратното, така че я използвам много често в ежедневието... Не непременно, когато аз знам, че това, което съм направила идва от сърцето ми, аз се чувствам добре. А дали другият ще каже на глас "благодаря" не е толкова важно, но помага..."


С помощта на благодарствените думи хората доставят радост един на друг, изразявайки тяхното внимание и разменяйки положителни емоции – нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен. Идеята на днешния ден е насочена към хората, които заслужават да им кажем “благодаря”. Получаването на благодарност след услуга или добро дело автоматично ни кара да се чувстваме по-добре. Така че не забравяйте да награждавате всеки, заслужил вълшебната думичка. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00