Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Време за книги" с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Странната география на шкембе чорбата" - четиво за завръщане към родното

Снимка: радио ВИДИН


"Време за книги" - това е новата рубрика в ефира на Радио Видин. Време, което посвещаваме на необятния свят на литературата. Рубриката се осъществяваме съвместно с Регионална библиотека Михалаки Георгиев- Видин, а в края на всяка седмица Валентина Вълчева ще ни представя по едно ново заглавие. 

Случайно или не, в първите дни на Новата година, когато все още сме на празнична вълна, заобиколени от близки и любими хора, тръгваме по дирите на... шкембе чорбата.  


Във времена, в които сякаш все по-малко знаем за корените си, а все повече имаме нужда да се върнем към тях, на книжния пазар в България, в самия край на 2021 г., се появи една книга, която сякаш успява да начертае тази така необходима ни пътека за завръщане към познатото, уютното и най-вече родното. Самото заглавие на книгата изкушава, но по начин, който само балканският човек би разбрал и усетил очарованието му.


Тя се казва – забележете! – "Странната география на шкембе чорбата" на автора Иван Стоилов.


Не са много историите, които можеш не само да прочетеш, но и да помиришеш, че дори и да опиташ на вкус още от първия им ред. Тази обаче е точно такава. Тя е не просто българска – тя е балканска, а границите й се простират дотам, докъдето е разпространена и рецептата за приготвяне на това уникално ястие във всичките му разновидности, с всичките му регионални специфики и тайни добавки.


Балканите винаги са били друга вселена, съществуваща сякаш в друго измерение, но в неразривна връзка с тук и сега. Те са "черната дупка" на Европа, като че ли откъснала се от третия свят и необяснимо как попаднала из тези цивилизовани ширини. Място, където сме еднакво заедно и еднакво разделени, но каквито и различия, междусъседски спорове и национални дрязги да имаме, каквито и исторически и културни (не)истини да стоят помежду ни, това никога не е било пречка да седнем на една маса, на по една… шкембе чорба.


Шкембе чорбата няма място в съвременните представи за етикет и добър вкус. Няма да я намерите в менютата на изисканите ресторанти, както няма да видите там някого като бившият затворник Петър, в износени и изцапани с пръст и трева дрехи, повлякъл на гръб съдбата си. Това специфично ястие е намерило убежище в малките закусвални със съмнителна хигиена, разположени из потайните задни сокаци на мегаполисите или дълбоко в недрата на планините, в селските кръчми, където кръчмарят с добра рецепта е по-важен дори от кмета.


Именно шкембе чорбата се явява основен герой в този малко тъжен, малко весел, но и странно мъдър роман. Шкембе чорбата като обединяващото звено между народи и религии, за което няма гранични бразди, като неразкъсваемата връзка, "ухаеща" на чесън, оцет и мляко (а понякога и на други неща, в зависимост от това в коя шкембеджийница и при кой майстор на чорбата си седнал) между урбанистичния ад на София, сокаците на Истанбул и едно забутано странджанско село, където те чака най-трудната прошка, но и най-вкусната шкембе чорба. И пак тя като онази невидима спойка, която прави Балканите и хората им това, което са.


Двамата приятели Спас и Павел са на път да осъществят проекта на живота си – проучване, финансирано лично от "National Geographic", единствено по рода си, по вкуса си и аромата си. Те ще начертаят карта, но не каква да е, а такава с най-добрите шкембеджийници на Балканския полуостров. А всъщност идеята е да се проучи и опише как – макар и уж твърде различни – тук, на Балканите, сме толкова близки, почти роднини. Обичаме и мразим, гордеем се и се срамуваме от едни и същи неща, по един и същи, човешки начин. И да се покаже, че макар и всеки сам по себе си единствен и неповторим, заедно сме твърде еднакви и най-вече единни. Че всички вървим по една и съща балканска пътека, очертана не с трохи и светещи камъчета като в приказката за Хензел и Гретел, а със ситно счукани парченца чесън, лют червен пипер (без семките, защото са признак за лош вкус) и с мляко – понякога прясно, понякога кисело, според предпочитанията на клиента.


И всичко това се случва не на чаша отлежало ирландско уиски, нито над чиния с традиционна испанска паеля, а край димяща купа с шкембе чорба, приготвена табиетлийски по рецептата на цяла върволица от поколения майстори-готвачи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светла Буюклийска

Сдружението "Врачанските къщи" става на 4 години

Сдружението "Врачанските къщи" отбелязва 4 години от своето основаване утре, 30 ноември. То е създадено с идеята да се защитят от разрушаване и да се възстановят голяма част от старите къщи с интересен облик, останали във Враца.  Според сдружението старите градски къщи са тези, които дават романтизма, престижността и даже аристократизма на..

публикувано на 29.11.24 в 17:05

Готови ли сте за "Убийства в Грейт Дидлинг"

Малкото корнуолско село Грейт Дидлинг е пълно с истории, които шведската писателка Берит Гарднър надушва веднага, след като се настанява там. Тя пристига в селото, за да заживее в идиличната къща „Уистерия Котидж“, която току-що е купила, опитвайки се да си осигури малко спокойствие и да потърси изгубеното си вдъхновение. Жителите на..

публикувано на 29.11.24 в 14:00

Сали и Кори - котки с рок имена от Враца

Две британски късокосмести котки битуват в апартамента на Димитър Цолов във Враца. Със Сали-Ерна Борислава Цолова , накратко Салиндра сме ви срещали и преди, но тя вече съжителства със сина си Кори Тейлър Димитров Цолов . За него важи следното - много пакостлив и много гальовен. И лаком. А за майка му - значително по-кротка от отрочето ѝ, но с..

публикувано на 29.11.24 в 13:08

Танцов клуб "Шарения" представя юбилеен концерт в Козлодуй

Танцов клуб "Шарения" в Козлодуй ще изнесе юбилеен концерт в града по случай своята десета годишнина. Събитието ще се проведе утре, 30 ноември, в Дома на енергетика. Участие в концерта ще вземат танцови състави не само от региона, но и извън него.  Подготовката за юбилея е започнала преди два месеца с ежедневни репетиции, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.11.24 в 13:00

Ден без покупки - възможно ли е?

Днес е Световният ден без покупки . Отбелязва се след Деня на благодарността в САЩ, който е четвъртият четвъртък на ноември. Идеята се заражда във Ванкувър, Канада, и е вид протест срещу прекомерното консуматорство. В анкета питаме видинчани и маме ли реална нужда от всичко, което купуваме, д али не купуваме, само защото е много евтино и к акво..

публикувано на 29.11.24 в 12:21

Концерт на "Шоколадче" ще зареди Видин с рок енергия

Младите таланти от ломската Вокална група "Шоколадче" ще изнесат концерт днес, 29 ноември, пред видинската публика. Концертът е озаглавен "Рок магия" и е по повод шестнадесетия рожден ден на формацията.  Ръководителят на групата вокалният педагог Росица Кръстева , заедно с част от "шоколадчетата" - Елица Дражкова, Яна Георгиева, Виктория..

публикувано на 29.11.24 в 12:03

Ще има ли сняг тази зима

Защо настоящата зима ще бъде по-студена от миналата? За да отговори на този въпрос климатологът проф. Георги Рачев обясни, че трябва да има база за сравнение. Миналата година не е база за сравнение, защото тя беше най-топлата зима откакто съществуват метеорологични наблюдения в България с температури почти 3 градуса над нормата.  "А съвременната..

публикувано на 28.11.24 в 16:37