Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само едно дете е родено за последните 5 години в Раброво

16
Снимка: Радио Видин

В съседното видинско село Каниц пък е останал само един възрастен жител, който чака за настаняване в старчески дом. Хората тук са предимно в пенсионна възраст и живеят скромно, а на самотните стари хора от кметството се помага чрез различните социални програми. Това обясни кметският наместник на селата Раброво и Каниц, Галина Вакарицова.


"В селото имаме проблем с електричеството. Прекъсва, има аварии. Имаме много пусти улици, непочистени жици, клони в тях и аз много пъти съм се обаждала на Енергото по този въпрос. Те идват, кастрят или чистят по някоя улица и другите пак остават непочистени. За мен проблемът е в Енергото, защото те не си поддържат електрическата мрежа в добро състояние. Много пъти съм се обаждала и все ми казват- вашето населено място не е включено в графика за поддържане на електрическата мрежа...   

През 2021 година, още от март-април до към септември, снабдихме цялото село с дърва. Всеки си е закупил необходимото количество. Климатици в Раброво имат 2-3 къщи, останалите са на дърва. Дори и тук, в кметството, в пенсионерския клуб, в читалището и в патронажа се отопляваме с печки и от Община Бойница са ни докарали дърва за огрев.

В патронажа ни работят три жени. Те обслужват 41 души на платена храна. Имаме и безплатна трапезария, в която се хранят 45 социално слаби пенсионери с ниски доходи. Можем да кажем, че почти цялото село е на патронажа. Имаме два магазина, всеки ден имаме хляб, хранителни продукти. В селото има и лекар, който идва три пъти седмично- преглежда и купува лекарства на възрастните хора. Ние в това отношение, в сравнение с други села, сме много добре..."


Населението на Раброво бавно се топи. В миналото тук е имало болница, но тогава в селото са живеели 3000 души, днес са около 250.

"Населението ни е повечето възрастно. Хората са на по 70-80-90 години. Имаме и двама пенсионери на по 96 години. Преди време в Раброво имахме и столетници... Какво да кажа? Проблемът е, че няма работа. Преди години нямахме ученици- закриха училището. За последните 5 години едва през 2021 година ни се роди едно момиченце. Нямаме млади хора, няма къде да работят, нямаме и деца. Детската ни градина трета по ред година е нулева- не е закрита, но няма деца. Не сме много далеч, пътищата към Бойница, Кула и Видин са хубави, но младите трайно се ориентираха към по-големите градове и към чужбина. Тук се завръщат само пенсионери. В селото дори имаме и чужденци- три къщи са закупени от англичани. Но и те не са млади. Надявам се в бъдеще тези, които са на Запад или в големите градове да се завърнат. Защото селото е хубаво, приветливо е, въздухът е чист, спокойно е, тихо, природата е прекрасна.   

Проблеми с дивите животни нямаме. Миналата седмица една лисица се разхождаше из центъра на Раброво, лично я видях. Но иначе нямаме нападнати домашни животни и птици. А в селото имаме и кокошки, и патици, прасетата са малко, но имаме овце, кози, магарета, два коня, зайци, които хората гледат. Имаме и един човек, който има фазани и пауни. В сравнение с минали години обаче, животните доста са намалели. Хората тук остаряха и не могат да ги гледат. Сега имаме общо около стотина овце и кози, а така също и 20 магарета. Преди години във всяка къща имаше по 2 магарета с каруца. Днес единствено моето семейство има 2 магарета...", разказа кметският наместник на Раброво и Каниц, Галина Вакарицова и на шега или с гордост добави, че освен двете магарета, които гледат вкъщи, имат също 4 овце с агънца, 5 кокошки и един петел, и 4 кучета, а така също и лозе с хубаво грозде за вино.

Цялото интервю и анкета с местните жители - в звуковия файл.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20