Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторантьори в стачна готовност- за какво настояват от бранша?

Снимка: Радио Видин

До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Председателят Ричард Алибегов показа сметка за ток на ресторант за декември в размер на 33 763 лв., признавайки, че преди това тя е възлизала на 8000 лв. Той обясни, че ресторантьорите са в стачна готовност откакто в смолянска област бяха затворени баровете и нощните клубове. Според него заради високата заболеваемост, тежестта отново пада върху сектора. Ричард Алибегов упрекна управляващите, че вземат решения без да се допитат до засегнатите браншове. 

За какво настояват спешно от Българската асоциация на заведенията? Според председателят на БАЗ, спадът в оборота на бизнеса е 40%. Мерките са същите, но малко променени. Например това, че само в случай на локдаун бизнесът получава 20% от оборота, но не повече от 100 000 лева. Първите три месеца от миналата година не работихме, а мерките не са направени както трябва и не са обсъдени с бизнеса, подчертаха от бранша. Спазвахме правилата, но при въвеждането на зеления сертификат, хората се разочароваха, обясни Ричард Алибегов. Според него зеленият сертификат трябваше да бъде разширен и да важи за всички:

"Предстоят преговори и ако не получим това, което се полага на бранша като цяло, тогава няма да имаме друга опция освен да излезем на протест. Виждате какво се случва, виждате как в парламента мнозинството гласува "против" помощ за бизнеса за тока и то не само за нашия бизнес, а за целия бизнес в България. Ние ще искаме отговори на тези въпроси тази седмица и ако не ги получим, то просто няма да имаме друга опция. Сметките са непосилни, работата е намаляла страшно много и явно сме на прага на пореден локдаун. Най- вероятно голяма част от бранша няма да може да кандидатства по мерките, които бяха обявени от правителството, тъй като те отново не са обсъдени с бранша и с работодателските организации. На правителството методиката на тези мерки изобщо не им е ясна."

Има ли политически оттенък в евентуалния нов протест на ресторантьорите у нас?

"Не разбирам къде има място политическият оттенък тук, при положение, че ние не можем да си платим сметките за ток и се чудим кое по-напред да платим- заплати ли, наем ли. Тук политиката няма място. Нас не ни интересува кой е политик- ние имаме определени искания и държавата, когато тръгне да предприема действия срещу даден бранш, тя трябва да компенсира подобаващо този бранш"- обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Наталия Бърборска е хотелиер и ресторантьор в община Вършец. Пагубно се отразяват зеленият сертификат и високите цени на тока върху бизнеса ѝ. Нейните обекти не работят още от октомври 2021 година:

"Никак не можем да се справим, аз съм затворила бизнеса още от октомври- и хотелът и ресторантът в момента не работят. Няма как- 500 лв. на ден са минимум разходите за отопление. При 150-200 лв. оборот- как се оцелява? Не може да се оцелее. Предпочетох да затворя, защото това е по- малкото зло. Имаме някакъв ресурс от летните месеци, но като го изчерпим и какво? Държавата едно нещо не може да осъзнае в случая- дадоха пари на пенсионерите, но ние сме тия, които внасяме осигуровки и ние в момента не работим, което значи, че няма да внесем осигуровки и хората ще отидат на борсата. Държавата пак ще трябва да им плати. Аз освободих около 15-20 души"- каза Наталия Бърборска.

Светослава Йорданова е собственик на ресторант в Монтана. Новите сметки за електроенергия също са непосилни за нейния бизнес. 

"Започваме на ръба на фалита в началото на годината. Сметките ни за ток са скочили в сравнение със същия месец през миналата година повече от три пъти. Над 3500 лв. е сметката ми за ток и ни ограничават със сертификатите, като се има предвид, че в Монтана и в Северозападна България е най- нисък процентът на ваксинация на населението. Можете да си представите колко работа имаме... Със сигурност няма да има мерки, помощ, тъй че със сигурност ще се видим на протеста"- подчерта Светослава Йорданова.

Борислав Георгиев е собственик на заведение в Лом, но има по-различно мнение относно евентуалните протестни действия от страна на ресторантьорския бранш.

"Засега работим, не сме затваряли. Да, по- високи са сметките, не че се примиряваме, но това си е пазарна ситуация, няма как. Пандемията доста промени нещата. Очаквам оттук-нататък нещата да се стабилизират, а не да продължават така... Според мен, ако имаш акъл и имаш виждане и начин на управление на дадено заведение или каквото и да е- ти ще оцелееш. Проблемът е в хората, а не в работата, не в парите. Дали ще плащам 1000, 2000 или 3000 лв. сметка няма никакво значение, ако има хора"- смята Борислав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават ли се проблемните сектори на икономиката?

Броят на фалитите в България ще нарасне с по 2% през тази и следващата година, тъй като все повече компании изпитват затруднения да изплащат задълженията си, а проблемните сектори се увеличават. Бавните и сложни процедури за обявяване на несъстоятелности още повече усложняват положението. Това се посочва в изследване на глобалния застраховател..

публикувано на 09.04.25 в 10:45

Корупцията, бездействието и чувството за безнаказаност убиват

Ако беше пуснат пътят Ботевград-Мездра, вероятно Сияна щеше да е жива. Това призна регионалният министър Иван Иванов. Именно заради продължаващия вече 4 години строеж на пътя, тежкотоварният трафик е отклонен по обходни маршрути. Нелепата загуба на 12-годишното момиче разтърси България. На редица места в страната се организират протести срещу лошото..

публикувано на 08.04.25 в 11:53

Световният ден на здравето: Фокус върху репродуктивното здраве и въздействието на климата

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. В България се чества професионалният празник на работещите в здравеопазването.  Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България е Ден на здравния работник от 1964 г. Всяка година на тази дата глобалната здравна инициатива приканва всички да се..

публикувано на 07.04.25 в 15:06

Говежда - село със златни хора и история

Говежда е село в община Георги Дамяново, на 31 км от областния град Монтана, високо в планината.  То се е разположило в долина на горното течение на река Огоста, която минава през него, изградени са два бетонни и два въжени моста. Името на селото възниква от факта, че тук са се отглеждали много животни, крави и овце. Но не е само..

публикувано на 04.04.25 в 12:00
Архимандрит Никанор

Архимандрит Никанор: Вероучението се превръща в час по политическа подготовка, ако не е истинско

Близо 60% от българите подкрепят изучаването на религия в училище и вярват, че това ще допринесе за изграждането на морални ценности у учениците, сочат социологическите проучвания.  Представители на Светия синод и образователното министерство продължават да прецизират и детайлизират  въвеждането на предмета "Религия“ като редовен в страната...

публикувано на 03.04.25 в 10:00
НВП Видински митрополит Пахомий

Митрополит Пахомий: Съвременните деца имат потребност от православната религия

Близо 60% от българите подкрепят изучаването на религия в училище и вярват, че това ще допринесе за изграждането на морални ценности у учениците, сочат социологическите проучвания.  Представители на Светия синод и образователното министерство продължават да прецизират и детайлизират въвеждането на предмета "Религия“ като редовен в страната...

публикувано на 03.04.25 в 10:00

Ще се отрази ли на икономиката на Северозапада новото райониране?

Министерският съвет определи нов обхват на регионите за планиране от ниво 2 в Република България, който Националният статистически институт (НСИ) ще представи на Евростат за одобрение. В Решението на Министерския съвет се предлага обособяването на четири региона за планиране от ниво 2: - Северен, включващ областите Видин, Монтана,..

публикувано на 02.04.25 в 10:45