Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скръбна вест: Почина последният ветеран от войните в община Мездра - кап. Илия Григоров

Снимка: Община Мездра

На 98-годишна възраст е починал последният ветеран от Втората световна война в община Мездра - капитан Илия Тошев Григоров, съобщават от общинската пресслужба. 


Илия Григоров е роден на 18 юни 1923 г. в с. Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанско. Основно образование получава в родното си село, а след завършване на професионално училище отбива военната си служба в 6-и въздушен (изтребителен) полк от Въздушните на Негово Величество Цар Борис III войски, базиран на Летище Марно поле край Карлово. Завършва съкратен курс за командири по техническата част, специалност „Обслужване на летищни комплекси“ и е произведен в чин офицерски кандидат.


През есента на 1944 г. неговата военна част е дислоцирана на Летище Божурище край София. Взема участие в състава на  Българската армия в двете фази - първа (септември - ноември 1944 г.) и втора (декември 1944 г. - май 1945 г.) от заключителния етап на Втората световна война (1939-1945 г.). Капитулацията на Третия райх го заварва в Австрия, а няколко месеца по-късно е демобилизиран.


Повече от четири десетилетия работи в системата на енергетиката, първоначално във ВЕЦ "Мездра" и ВЕЦ "Петрово", а впоследствие е ръководител на една от водноелектрическите централи, включени в Петроханската каскада. През 1965 г. става дежурен диспечер в Енергоснабдяване - Мездра, а от 1969 г. до пенсионирането си е началник на Районната диспечерска служба.


Носител е на множество военни медали и отличия за принос в разгрома на хитлеристка Германия, сред които званието „Почетен член на Съюза на ветераните от войните на България“ (2012 г.) и юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ (2020 г.).


Кап. Илия Григоров ще остане в паметта ни като последният ветеран от Втората световна война в община Мездра, един от основателите и дългогодишен член на общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България, човек на дълга и честта на пагона.


Малцина от нас имат привилегията да достигнат достолепната възраст от почти един век. Но още по-малко са тези, които през всичките тези години са се радвали заслужено на уважението на своите съграждани. Бай Илия беше именно такъв човек.

Поклон пред светлата му памет!

Община Мездра и Общинският съвет на Съюза на ветераните от войните на България изказват съболезнования на близките и роднините на починалия!


Погребението е на 27 януари 2022 г. (четвъртък) от 11:00 часа в гробищния парк на гр. Мездра.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Илияна Йотова: "Малко е да се каже, че Белоградчик е красив град"

Белоградчик отбелязва празника на града на Петровден. Програмата започна с тържествен водосвет. Вече 118 години Белоградчик отбелязва Петровден като свой празник, каза в приветствието си кметът на община Белоградчик Боян Минков: "118 години жителите и гостите на града се събират на "Панаирището", за да отпразнуват този ден. Не може да не..

публикувано на 29.06.24 в 15:29

"Забавно лято" във Вършец за децата

Центърът за подкрепа на личностното развитие в град Вършец с подкрепата на Община Вършец организира забавно лятно училище. То ще стартира от 8 юли и ще продължи до 23 август 2024 година.  Заниманията са целодневни за деца от 6 до 10 години, през делничните дни от седмицата, от 9:00 часа до 17:00 часа.  За да запишете детето си, е необходимо да..

публикувано на 29.06.24 в 14:20

Книга за народните лечители представиха в мездренското село Зверино

Доц. д-р Йорданка Манкова- етнограф и фолклорист, един от най - добрите изследователи на Врачански регион, представи книгата си "Цер и лек да намериш" в НЧ "Факел-1926" в село Зверино, община Мездра. Книгата е посветена на народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве, като писателката е обхванала Врачанския регион, а..

публикувано на 29.06.24 в 12:03

"Забавно лято в библиотеката" в Мездра

От 1 юли /понеделник/ в НЧ "Просвета 1925"- Мездра започва "Забавно лято в библиотеката", което ще продължи без прекъсване до 30 август. Заниманията с децата ще се провеждат в понеделник, сряда и петък от 9.00 до 11.00 часа. Понеделникът е предвиден за предизвикателство за четене на книги – от задължителните за четене, до любими на децата по техен..

публикувано на 29.06.24 в 10:51

Международен етнофестивал се проведе в Майор Узуново

Във видинското село Майор Узуново се проведе Деветият международен етнофестивал за хора с увреждания "Балканска среща" . Фестивалът се провежда по инициатива на фондация „Подкрепа за реализация“ - гр. Видин и сдружение ЦДП от сръбския град Зайчар, като всяка година двете организации си разменят домакинството. Тазгодишното издание събра..

публикувано на 29.06.24 в 10:15

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00