Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната работна заплата- отдавнашен спор между синдикати и работодатели

Снимка: Радио ВИДИН

Вдигане на минималната работна заплата /МРЗ/ на 710 лева е заложено от началото на април, заяви пред БНР вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Повишението зависи от парламента, който винаги може да промени параметрите.

"Това, което дълги години се е случвало, последните 15-20 години, това което се случва, е един постоянен танц, където синдикатите казват искаме по- висока минимална заплата, работодателите казват ние не искаме по- висока минимална заплата, защото това ще доведе до безработица и този танц последните 20 години видяхме докъде ни доведе. Трябва да има ясни принципни критерии, това, което и обсъждахме. Ние в коалиционното споразумение сме заложили за максималния осигурителен доход 2,3 средната работна заплата, т.е. когато се вдига средната работна заплата в индустрията, се вдига максималният осигурителен доход. По същия начин в Европа в момента се обсъжда директива минималната работна заплата да бъде 50% от средната. Т.е. пак когато се вдигат средните заплати да се вдигат и минималните. Така, как да кажа, този ежегоден панаир, ако искаме така да го наречем, ще изчезне и ще има абсолютна предвидимост какво се случва спрямо това как се развива икономиката и как се развиват средните нива на заплащане в икономиката", обясни Асен Василев.

Според видинчани увеличението на минималната заплата на 710 лева не е достатъчно за нормален живот:

"Трябва повече, както и пенсиите... Те хубаво увеличават, но като спрат за данъка, те си остават същите. Не е нормално... 710 лева не стигат на никого. Необходимо е да се увеличи, но с повече. Това са дребни промени, недостатъчни... И с удръжките дори стават много по- малко. Не е нищо на база инфлацията в страната... То инфлацията вече ги е изяла. Предполагам, че няма да стигнат за нищо. Над 800 трябва да е. Аз живея на село и там цените са безбожни... Колкото е навсякъде по света, защо да е по- различна... За нищо не стигат, всичко са дигнали- тока, водата, всичко. Най- малко 1000 лева да е... Има нужда да се увеличи, предполагам че поне до стандартите на Европейския съюз трябва да се увеличи. Аз за малко съм се прибрал и една от причините да напусна България е точно ниското заплащане. Аз съм в Англия от 5 години и не мисля да се връщам за постоянно, поне за момента. В момента там минималното заплащане е 8-9 паунда на час. Стига им да живеят добър живот, да спестяват, да ходят на почивки... При положение, че всички цени са се увеличили минималната заплата направо е нищо. 710 лева ние не можем да ги вземем чисто. Като ни спрат за осигуровки, данъци и какво ще вземе без стаж. Около 650 ти остават чисти и какво правиш с тях с 4 човека вкъщи..."

КНСБ подкрепя всички цели на изпълнителната власт за ръст на минималната заплата по начин, който да позволява нейният размер да бъде достатъчен за издръжката на един работещ и семейството му. Това е дългогодишно искане, което мотивират на всяко тримесечие чрез изследването "Заплата за издръжка". От КНСБ припомнят, че едва 30% от наетите по трудово и служебно правоотношение получават заплата, която да е равна или по-висока от размера на "Заплатата за издръжка". Това налага провеждането на спешна догонваща политика по доходите. Част от тази политика е и минималната заплата. Предвижданото увеличение е недостатъчно, за да се компенсира реално загубената покупателна способност на домакинствата.

"Има сблъсък между синдикалната и работодателската позиция. Нашите експертни разчети на макроикономическите показатели за страната, за цялата макроикономическа картина показват, че едно такова увеличение на минималната работна заплата за страната е възможно. Следва да отбележим, например, за 2021 година бяха изхарчени над 6 милиарда лева за ковид мерки като и през тази година се предвиждат над 2 милиарда лева от страна на държавата отново за ковид мерки. Като тук трябва да отбележим, че по- голямата част от тези средства, които са предвидени за справяне с кризата са насочени към бизнеса", каза Росица Макелова- научен секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

През миналата година брутната "Заплата за издръжка" за всеки един от двама работещи родители с едно дете е нараснала със 117 лв. За работещ, който живее сам, тя се е увеличила със 130 лв. от началото на 2021 г. За последното тримесечие на миналата година необходимият доход за осигуряване на социално приемлив начин на живот за едно работещо лице е 1 479 лева, а при двама работещи в семейство с едно дете всеки един от тях трябва да взема не по-малко от 1 331 лева. Ако само единият от родителите работи, той трябва да осигурява заплата в размер не по-нисък от 2662 лв. Това показват последните данни от наблюдението на потребителските цени и необходимата заплата за издръжка към декември на КНСБ.

По проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ смята, че през последните години политическите партии, водени от политически популизъм и търсейки бърза и пряка политическа и електорална изгода, приеха решения и извършиха действия и бездействия, които разрушават пенсионно-осигурителния модел в България. Предложеният законопроект затвърждава това тяхно становище, защото предлага продължаване на политики и мерки, които не подкрепят, като: необоснованото в период на икономическа криза административно и необосновано от икономическите реалности увеличение на минималната работна заплата, вместо изработването на прозрачен механизъм за договаряне на размера на МРЗ по икономически дейности. 

Най- общо казано увеличението на МРЗ ще се отрази негативно на бизнеса, коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов:

"Ще се повишат разходите за труд в момент, в който бизнесът е притиснат от повишени разходи за електроенергия, за повишени разходи за газ и намалени приходи вследствие на пандемията COVID-19. Това е поредният удар срещу жизнеспособността на бизнеса. Така че най- общият коментар е негативно."

По отношение на минималната работна заплата трябва да се измисли обективен механизъм, който да отчита икономическите реалности:

"Т.е. повишение на производителността, повишение на инфлацията и други икономически реалности, които имат пряко влияние върху размера на минималното възнаграждение за най- ниско квалифицирания труд." 

Всички позиции по темата може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10