Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е застрашено водоподаването за Враца и Монтана

Снимка: Любо Андреев

Жителите на областите Монтана и Враца няма да имат проблеми с питейната вода, въпреки проблемите с високите сметки за електроенергия на водоснабдителното дружество. Язовир "Среченска бара" е почти пълен. 14 милиона 442 000 кубика се намират в съоръжението, от където пият жителите на над 30 населени места от двете области. 


За януари ВиК Монтана трябва да плати над 1 милион лева, съобщи областният управител на Монтана Ванина Вецинапредседател на "ВиК Асоциацията": 


"Към 3 февруари задължението на ВиК- Монтана е в размер на 1 066  344 лева. Има няколко стъпки, които е извървяло дружеството - първоначално отпусната сума от 936 хиляди лева за част от задълженията от Вик Холдинг.  Впоследствие на 25 януари с писмо ВиК Монтана иска още 900 хиляди лева... Останалата сумо до 1 066  344 е предвидена като самоучастие на дружеството..." 


Държавата ще компенсира ВиК дружествата, заради високите сметки за ток в последните месеци, стана ясно от прессъобщение на МРРБ. Монтанското дружество се надява така да бъдат изчистени задълженията за ел. енергия. 


"Ако се наложи, ще предприемем стъпки доставчикът на ток да разсрочи сметките на ВиК Монтана, за да няма проблеми със захранването с питейна вода”, каза още областният управител на Монтана Ванина Вецина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 8 октомври 2024 година

Общо 45 случая на остри заразни заболявания са регистрирани з a седмица в Монтанско , показват данните на здравните власти. 26 от тях са на болни от COVID-19. Регистрирани са и четири случая на варицела, както и един вирусен хепатит. През седмицата нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания е завишено,..

публикувано на 08.10.24 в 18:05

Читалището във Видин обяви конкурс за есе

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин , със съдействието на Регионално управление на образованието,  обявява  Литературен конкурс за есе п о повод Деня на народните будители, 1 ноември . Темата е "Народните будители и техните поуки".  Право на участие имат всички ученици от V до ХІІ клас.  Литературните творби в обем до 2 стандартни..

публикувано на 08.10.24 в 16:54

Прокуратурата обвини мъж за грабеж в игрална зала в Оряхово

Районна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем 26-годишен мъж по досъдебно производство за извършен грабеж . Престъплението е извършено тази сутрин, около 05:30 часа в игрална зала в Оряхово . Извършителят заплашил с нож крупие в обекта и отнел 3302 лева от оборота.  Задържаният за престъплението мъж е направил самопризнания и..

публикувано на 08.10.24 в 16:34

Подвижна секция ще има на изборите за кмет в Габровница

Назначиха една подвижна секция за извънредните избори за кмет в монтанското село Габровница . Вотът е на 20 октомври. Общинската избирателна комисия в Монтана назначи една подвижна секция от 6-ма членове за кметските избори в Габровница. Десет жители на селото са изявили желание да гласуват в домовете си поради невъзможност да отидат до..

публикувано на 08.10.24 в 15:06

"Дунавски изгрев" е новата книга на видинчанина Петър Петров

Краеведът от Видин Петър Петров издаде н ова книга със заглавие "Дунавски изгрев" . Изданието е сборник, в който авторът събира свои и чужди разкази, поезия, статии и афоризми от региона. Чрез книгата се старая да преоткривам видинската литературна история, каза  Петър Петров : "Те са едно богатство на нашия край и в техните творби са..

публикувано на 08.10.24 в 15:00

Монтана отбелязва Деня на архивиста с две изложби

Две изложби ще бъдат представени в Държавен архив - Монтана  на 10 октомври . Поводът е Денят на архивиста, който се отбелязва на тази дата. Събитието ще включва представяне на дигитална експозиция „Георги Йорданов - първият директор на Държавен архив - Монтана. Живот и дело“ по повод 95 години от неговото рождение и откриване на художествената..

публикувано на 08.10.24 в 14:24

Предстои туристически поход до местността Речка във Врачанско

Предстои поредното издание на похода до Речка , анонсираха организаторите от общинската управа във Враца. За поредна година деца и младежки от учебните заведения в града ще се включат в похода до местността Речка, който ще се проведе на 12 октомври (събота). Началото е в 08:00 часа, пред паметника "Лъвчето", откъдето участниците ще..

публикувано на 08.10.24 в 12:30