Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Уникалните свойства на пчелните продукти и тяхното приложение

Снимка: Радио ВИДИН

Пчеларите честват своя порофесионален празник. Денят на пчеларя се отбелязва два пъти в годината - веднъж на 8 юли, когато се чества паметта на св. Прокопий и втори път днес на 10 февруари, когато отдаваме почит на свети Харалампий.

Пчелите са важна част от живота на нашата планета. Без тях той можеше и да не съществува. Освен, че те са жизнено важни за нашето съществуване, от тях се добиват и много продукти, които са уникални и изключително полезни. За пчелните продукти и тяхното приложение разказва пчеларят Иван Матеев, който е и председател на Областния браншови пчеларски съюз във Видин. Той отглежда 120 кошера, но не е потомствен пчелар. Започнал е с едно пчелно семейство, което му е подарено през далечната 1974 година като сватбен подарък от негов роднина. 

"Пчелните продукти са шест на брой. Като се каже пчела, обикновено в мозъка възниква мед - това е първото. Восък, след това идва пчелен прополис, пчелен прашец, пчелно млечице и пчелна отрова. За съжаление, засега в България пчелна отрова почти никой не произвежда, докато другите продукти се добиват.  За восъка малко хора знаят, но той се използва за преработка и за добиване на пчелни основи, които се влагат в пчелното семейство. Прополиса е един много силен природен антибиотик, който не е изучен из основи, но мога да кажа, че той действа бектерицидно, обезболяващо и регенериращо, демек възстановява тъканите. Прополиса може да се използва при лекуване на гастрити, колити, язви, за жабуркане на болно гърло за гарагара и т.н.  Прашеца е два вида. Пчелен прашец - това е прашеца, който пчелите донасят директно от цветята. На прелката на кошера се монтират едни устройства - прашецоуловители, които свалят прашеца от задните крачка на пчелите. Като минат, те го оронват и прашеца пада под формата на едни мънички зрънца. Това е суров прашец. Използват го при много случаи, особено за подобряване, стимулиране на имунната система. Другия вид прашец се нарича перга или пчелен хляб. Този прашец се намира вече в пчелната пита. Като престои известно време, вече е незаменим продукт. Ползвал съм го. Очарован съм от него, но той води до унищожаване на питите. Пчелното млечице също трудно се добива. За да се добие, почти един кошер трябва да го убиеш, честно казано. То се добива в минимални количества, но иначе е полезно."

Иван Матеев сподели своя рецепта за повдигане на имунната система след зимния период, когато тя е отслабнала.

"Аз съм препоръчвал на много хора - познати или непознати. Аз също го ползвам всяка пролет. Когато изпролетее имунната система е по- слаба. Винаги съм правел един килограм мед, десет грама пчелно млечице, сто грама пчелен прашец и по желание може да се сложи прополис. Това всичко се омесва. Меда трябва да е течен. Оставям си го в хладилника и сутрин ставам, една супена лъжица лапвам и това ми е закуската. Ако се подложи на температурна обработка над 40 градуса меда губи свойствата си като хранителни качества, като имуногенни стимулатори и т.н. Меда ние пчеларите казваме, че е два вида. Нектарен мед - този, който се добива от цветчетата на растенията, от нектара на цветовете. Другия мед е животински мед. Много колеги му казват манов мед. Мановия мед се добива от младите клончета и листенца на дърветата специално. Там има едни, да ги наречем условно въшки, които нараняват целостта на кожата на клончето или на листенцето. То се образува една капчица, която е сладка. Пчелите събират тия капчици и ги преработват в мед. Той може да бъде тъмно кафяв до тъмно черен на цвят и има един специфичен вкус, по който се познава или е леко приятно горчив. Засега го имат този мед за най- добрия в света. Не се добива всяка година, но когато го има, го предпочитам. Разликата между двата вида е че меда, добит от растенията, е много богат на витамини, догато мановия мед е богат на микроелементи. В него няма витамини."

По традиция днес в църквата се освещава мед, за който се счита, че е специален, не се ползва за ежедневна употреба и с него се лекуват различни болести.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Диригентът Димитър Косев: Мюзикълът "Зоро" край Белоградчишките скали ще е специално изживяване

Звездни солисти и вълнуващи заглавия от репертоара на Русенската опера са включени в програмата на фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик. Тази година е 10-тото издание на музикалното събитие. Първият спектакъл е "Зоро" - мюзикъл с участието на актьора Владимир Зомбори . Сюжетът оживява чрез вълнуващата музика на Gipsy Kings,..

публикувано на 24.07.25 в 16:26

Здравето започва от вниманието към нас самите

Днес отбелязваме Международния ден на за грижата за себе си. Денят се отбелязва от 2011 г. по инициатива на Международната фондация на грижата за себе си, за да се подчертае значението на дейностите, които човек полага за поддържане на добро здраве, профилактика на болестите, добра хигиена, правилно хранене. Но в забързаното ни ежедневие,..

публикувано на 24.07.25 в 16:05

Възстановиха чешма с изворна вода в Крушовица

Жители на Крушовица възстановиха с доброволен труд една от чешмите в селото. Тя се намира в местността "Пчелина" и е една от най-предпочитаните не само от местните, но от хора от близки населени места заради студената изворна вода. Чешмата е една от най-старите в селото и благодарение на доброволците по нея ще продължи да тече вода още дълги години,..

публикувано на 24.07.25 в 15:55

Видеа с дрон показват строителството на важни пътни проекти в Северозапада

Видеоклипове, заснети с дрон, показват различните етапи, през които преминава строителството на важните пътни инфраструктурни проекти в Северозапада. Видеата показват в детайли съоръженията и дейностите, които се извършват на строящите се пътни отсечки, част от скоростния път Видин-Ботевград. Клиповете са с дълготрайност от около 30 минути и..

публикувано на 24.07.25 в 14:00

Гребната регата ТИД - от изворите на Дунав до завръщането към корените

Най-голямата гребна туристическа регата в света - ТИД, стартира на 29 юни за 68-ми път от изворите на Дунав в Германия, за да премине покрай бреговете на 9 държави и да достигне в началото на септември до делтата на реката. Заради ниското ниво, стартът ѝ закъснял със седмица. Въпреки това интерес не липсвал. 120 участници тръгнали от първия участък..

публикувано на 24.07.25 в 11:10

В "Музикална зона" на 24 юли 2025 слушаме Клод Дебюси и Жорж Бизе

Продължаваме пътуването в импресионизма с още от симфоничните произведения на Клод Дебюси – части от " Образи" . Както казва френският писател Анатол Франс: "Ние направихме не малко за развитието на изкуството и изучаването на природата, и доколкото беше по силите ни, се доближихме до истината. Бяхме честни и искрени поети. Струва ми се, имахме..

публикувано на 24.07.25 в 09:00

Ученици от Видин проведоха практиката си в Швеция

Съвсем наскоро у чениците от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се върнаха от Швеция, където проведоха триседмичната си практика. 17 ученици и трима учители бяха настанени в град Малмьо. Всички ученици са в специалност " Компютърна техника и технологии".  Симеон Герасимов е ученик в 10 В клас, споделя за своите впечатления в северната..

публикувано на 22.07.25 в 15:10