Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Уникалните свойства на пчелните продукти и тяхното приложение

Снимка: Радио ВИДИН

Пчеларите честват своя порофесионален празник. Денят на пчеларя се отбелязва два пъти в годината - веднъж на 8 юли, когато се чества паметта на св. Прокопий и втори път днес на 10 февруари, когато отдаваме почит на свети Харалампий.

Пчелите са важна част от живота на нашата планета. Без тях той можеше и да не съществува. Освен, че те са жизнено важни за нашето съществуване, от тях се добиват и много продукти, които са уникални и изключително полезни. За пчелните продукти и тяхното приложение разказва пчеларят Иван Матеев, който е и председател на Областния браншови пчеларски съюз във Видин. Той отглежда 120 кошера, но не е потомствен пчелар. Започнал е с едно пчелно семейство, което му е подарено през далечната 1974 година като сватбен подарък от негов роднина. 

"Пчелните продукти са шест на брой. Като се каже пчела, обикновено в мозъка възниква мед - това е първото. Восък, след това идва пчелен прополис, пчелен прашец, пчелно млечице и пчелна отрова. За съжаление, засега в България пчелна отрова почти никой не произвежда, докато другите продукти се добиват.  За восъка малко хора знаят, но той се използва за преработка и за добиване на пчелни основи, които се влагат в пчелното семейство. Прополиса е един много силен природен антибиотик, който не е изучен из основи, но мога да кажа, че той действа бектерицидно, обезболяващо и регенериращо, демек възстановява тъканите. Прополиса може да се използва при лекуване на гастрити, колити, язви, за жабуркане на болно гърло за гарагара и т.н.  Прашеца е два вида. Пчелен прашец - това е прашеца, който пчелите донасят директно от цветята. На прелката на кошера се монтират едни устройства - прашецоуловители, които свалят прашеца от задните крачка на пчелите. Като минат, те го оронват и прашеца пада под формата на едни мънички зрънца. Това е суров прашец. Използват го при много случаи, особено за подобряване, стимулиране на имунната система. Другия вид прашец се нарича перга или пчелен хляб. Този прашец се намира вече в пчелната пита. Като престои известно време, вече е незаменим продукт. Ползвал съм го. Очарован съм от него, но той води до унищожаване на питите. Пчелното млечице също трудно се добива. За да се добие, почти един кошер трябва да го убиеш, честно казано. То се добива в минимални количества, но иначе е полезно."

Иван Матеев сподели своя рецепта за повдигане на имунната система след зимния период, когато тя е отслабнала.

"Аз съм препоръчвал на много хора - познати или непознати. Аз също го ползвам всяка пролет. Когато изпролетее имунната система е по- слаба. Винаги съм правел един килограм мед, десет грама пчелно млечице, сто грама пчелен прашец и по желание може да се сложи прополис. Това всичко се омесва. Меда трябва да е течен. Оставям си го в хладилника и сутрин ставам, една супена лъжица лапвам и това ми е закуската. Ако се подложи на температурна обработка над 40 градуса меда губи свойствата си като хранителни качества, като имуногенни стимулатори и т.н. Меда ние пчеларите казваме, че е два вида. Нектарен мед - този, който се добива от цветчетата на растенията, от нектара на цветовете. Другия мед е животински мед. Много колеги му казват манов мед. Мановия мед се добива от младите клончета и листенца на дърветата специално. Там има едни, да ги наречем условно въшки, които нараняват целостта на кожата на клончето или на листенцето. То се образува една капчица, която е сладка. Пчелите събират тия капчици и ги преработват в мед. Той може да бъде тъмно кафяв до тъмно черен на цвят и има един специфичен вкус, по който се познава или е леко приятно горчив. Засега го имат този мед за най- добрия в света. Не се добива всяка година, но когато го има, го предпочитам. Разликата между двата вида е че меда, добит от растенията, е много богат на витамини, догато мановия мед е богат на микроелементи. В него няма витамини."

По традиция днес в църквата се освещава мед, за който се счита, че е специален, не се ползва за ежедневна употреба и с него се лекуват различни болести.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула оцениха хубавите вина

Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2024 година, се проведе днес в Кула. Инициатива е на Община Кула и Народно читалище "Просвета- 1872". Конкурсът беше в три категории - за най-добро бяло вино, червено вино и розе. Участниците трябваше да представи в читалището конкурсен експонат - бутилка вино от 0,500 мл. По традиция кметът..

публикувано на 31.01.25 в 17:15

Теди Кръчър прави всичко "За ваше собствено добро"

Малко са авторите, които успяват да създадат по-изкривени, неприятни и в същото време така възхитително забавни герои от американската писателка Саманта Даунинг . В романът ѝ „За ваше собствено добро“ такъв герой е Теди Кръчър – преподавател по литература и учител на годината в елитната академия „Белмонт“. Академия „Белмонт“..

публикувано на 31.01.25 в 17:10

Елеонора Евдокимова и магията на веган сладкишите

Рубриката "Професия хоби" ни среща с една дама, за която здравословното хранене не е просто избор, а начин на живот . Връзката на Елеонора Евдокимова със сладките изкушения започва още от детството, когато баба ѝ е била ненадминат сладкар, а малката Ели тайничко си е мечтала един ден да бъде толкова добра, колкото баба си, и изглежда,..

публикувано на 31.01.25 в 16:30

"Едно" на 31 януари 2025 година

В "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин представяме събитията, които предстоят през годината през фондацията. Поднасяме и информация, която може да е полезна за хора с увреждания - на какви отстъпки имат право при плащането на местите данъци, а също така и как да се възползват от..

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Отбелязваме деня на бижутера

Днес е  Международният ден на бижутера , професионален празник на майсторите на това изящно изкуство.  За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Там за първи път е направена резба върху камък, а по-късно - украшения с благородни метали.  Ще ви срещнем с майстора бижутер Димитър Папазов от София, който е свързан и с Враца...

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Ученици призоваха да бъде "съживен" Мемориалът на жертвите на комунизма във Видин (СНИМКИ)

Ученици и техни преподаватели от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин призоваваха институциите и обществеността да "съживят" Мемориала на жертвите на комунизма в града. Те организираха пред занемареното здание в Крайдунавския парк изнесен урок по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим , който се отбелязва на 1 февруари. Инициативата е..

публикувано на 30.01.25 в 16:52

Симфониета Видин с нови творчески проекти

Летни музикални празници ще се проведат за пета поредна година във Видин. Организацията за музикалното събитие вече започна, каза директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев . През тази година оркестърът планира и други проекти, самостоятелно и в партньорство.  "И през тази година ще продължим да реализираме някои от най-успешните ни проекти..

публикувано на 30.01.25 в 15:01