Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божана Димитрова: Радиото е най-прекият път към хората

Радиото и доверието

Снимка: unesco.org

На 13-ти февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Тази година всички световни радиоорганизации ще отбележат този ден под наслов "Радиото и доверието". Има ли доверие обикновения слушател на радиото и вярва ли той на българската радиожурналистика? На този въпрос и на още други, пред радио Видин отговори емблематичната журналистка Божана Димитрова, останала символ на Българското национално радио и днес. Доверието в радиото, както тя самата казва, една от най-чувствителните струни в душата ѝ, винаги го е имало и винаги ще бъде.


"За чест на радиото, през неговите почти 100 години, то удържа първо място, ако сравняваме с вестници, телевизия и особено с така наречените "нови медии", които със завидна лекота напоследък поднасят новини и с още по-голяма лекота ги коментират. Тази висока дума "доверие" ме връща и към някои спомени, разбира се, за да ви кажа убедено, че това е всъщност и неписан радиозакон. За да ти вярват на всяка дума, всяко мнение трябва да бъде проверено двойно, т.е от поне два източника. Това задължително усилие да поднасяме само проверената истина, мисля че трябва да бъде безусловна аксиома в работата ни. Това е въпрос и на съвест, и на морал, и на етика. И ще напомня една позната фраза: "Ами значи е истина, щом го казаха по радиото." - каза за радио Видин Божана Димитрова, за която доверието е не само силна дума, а и нещо, което се печели трудно, а се губи лесно. За Божана Димитрова радиото е безспорно най-силната медия, защото то владее изкуството на диалога. Тя го нарича "феномен", най-силен, най-достоверен и верен точно на думата "доверие".


Различни проучвания сочат, че доверието към социалните медии в глобален план започва да намалява. За сметка на това обаче радиото остава медията, на която се доверяват най-много хора. 


"Радиото е истина. Радиото е най-прекия път към хората. Радиото е абсолютен смисленик, другар, ежедневен, не ежедневен - всекичасен, защото радиото е най-прекият път да стигнеш и до ума, и до сърцето на хората." - допълни журналистката, заключвайки, че за нея радиото е начин на живот, начин на поведение, висок критерии на изискване не само как да се говори по радиото, а как да се държи човек и в обществото.


Радио Видин се оказа не само незаменим спътник за много видинчани, но и медия, на която гласуват пълно доверие.


"Телевизията се нуждае от малко професионализъм. А в радиото го има напълно... Всеки ден слушаме радио на работата. Радио Видин ни е любимото, ние само това слушаме... Слушам радио, когато баща ми ме кара, в смисъл в колата... Слушаме си. Сега в момента, работя в мола в магазин и радиото си е пуснато.." - споделиха видинчани в анкета на радио Видин за това слушат ли радио и имат ли доверие в него. 


И днес, с над век история зад гърба си, радиото остава медията, на която обществото гласува най-голямо доверие. И с право.  Защото всичко, което правим, го правим за тях- нашите слушатели. И защото сме и ще бъдем винаги там - близо до хората. 


*Цялото интервю с Божана Димитрова, както и анкета с видинчани може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00