Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна 2021 година отчете библиотеката в Монтана

Снимка: РБ "Гео Милев"

Повишен интерес към българската литература и повече онлайн събития отчита Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана за 2021 година. В условията на динамично променящите се противоепидемични мерки, библиотеката е продължила да осъществява своята мисия за насърчаване на четенето, за поддържане на интереса към книгата и литературата и превръщане на библиотеката в пространство за културни прояви, социални и творчески контакти, каза за радио Видин Веселина Младенова, ПР на институцията:


"Въпреки ограниченията, свързани с пандемията и изискването за зелен сертификат при посещение при библиотеката, новорегистрираните читатели са 1984, посещенията в отделите на библиотеката са 13 134, а раздадените библиотечни документи - 49 788 тома. Тенденцията продължава към нарастване броя на потребителите ни в социалните мрежи - във фейсбук страницата на библиотеката, канала ни в YouTube и Instagram, където ежедневно публикуваме новини, представят се новопостъпили книги, списъци с най-четени автори за месеца, публикации за годишнини на писатели, видеоклипове и други, с което успяваме да запазим и разширим контактите си с потребителите."


Читателите на Детски отдел, през 2021 г., най-често са заемали автори и произведения, които се изучават в училище или са част от препоръчителната литература. Това са Й. Йовков, Елин Пелин и Български народни приказки. От чуждестранната литература на траен интерес се радва "Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини, "Барбароните" на Анет Тизон и "Хари Потър и философският камък" на Дж. К. Роулинг.


Български класици оглавяват класацията и при по-възрастните читатели.Начело са Димитър Димов и Димитър Талев, следвани от Георги Господинов, Камелия Кучер, Мария Лалева и Георги Бърдаров. Не стихва интересът към книгите на Даниел Стийл, Нора Робъртс и Никълъс Спаркс. 


През годината е създаден Интерактивен образователен център, оборудван с интерактивна дъска, проектор и 12 таблета. С внедряването на съвременни информационни и комуникационни технологии, проведените онлайн образователни и културни дейности са достигнали до 4855 потребители, което е с 2716 повече от предходната година.


През годината е започнало и модернизиране на интериора на Детски отдел, отделите "Изкуство", "Краезнание" и "Комплектуване, обработка и каталози". Ценна и полезна придобивка за читателите и служителите на библиотеката е машината за дезинфекция на книги. Осъвременени са  техническите средства и интериора на отделите.


"През 2021 г. значително се увеличи броя и качеството на дистанционните  образователни и културни инициативи. Детският отдел на библиотеката, чрез платформата ZOOM, проведе 74 разнообразни образователни форми за стимулиране на четенето, които достигнаха до 1591 деца от всички училища и детски градини в града." - допълни Младенова.


Библиотеката е предизвикала своите читатели с редица инициативи като онлайн конкурса за детска рисунка "Искам чиста вода и зелена планета", ежегодната лятна програма за четене "Маратон на четенето", изложби, онлайн презентации, екскурзия в библиотеката, читалня на открито в парк „Монтанезиум“ и  "Седмица на поезията". Изцяло онлайн се проведе Трета регионална краеведска конференция "Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста"; посветена на 130 – годишнината от обявяване градски статут на Монтана. През 2022 г. предстои издаването на печатен сборник с докладите от конференцията.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията започна операция срещу купуването на гласове във Видинско

Превантивна полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, провеждат днес служителите на Областната дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Акцията е започнала тази сутрин на територията на видинското районно управление. Полицейските действия са насочени към профилактиране на активния..

публикувано на 03.10.24 в 11:36

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39

Във Враца обсъждат по-строг контрол на тротинетките

Предстои обществено обсъждане дали да се изземват и задържат индивидуални електрически и самобалансиращи превозни средства при установяване на нарушение от страна на водачите им. Това предвижда промяна в Наредба за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в община Враца. Документите заедно..

публикувано на 03.10.24 в 07:30