Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин събира средства за автомат за кучешка храна

2
Снимка: Радио Видин



Мислили ли сте някога, че една пластмасова бутилка може да стопли кучешко сърце? Например, купуваш си безалкохолно, изпиваш го, и вместо да изхвърлиш бутилката, я пускаш във вендинг машина, откъдето получаваш порция храна за кучета. 


Идеята за поставянето на такава машина във Видин хрумва на видинчанина Юлиян Миков. Той е архитект, живее и работи в София. За първи път е видял подобно устройство в Турция:


"Беше преди няколко години, не си спомням точно колко, бях някъде в Турция на екскурзия с нашите и просто видях тази машина и тогава бях супер впечатлен, бях и по-малък, и ми се стори някак супер готино да можеш да оставиш бутилка и това нещо да даде храна на някакво бездомно животно... По принцип може да бъде не само за кучета, може да бъде и за котки. И цялата идея много ми хареса, това, че даваш нещо, което ти няма да използваш, дали ще го хвърлиш в боклука или ще го поставиш в машина, то ще даде на някой късче храна...е някакво много готино", разказва Юлиян. 



Създатели на уличния автомат са иновативна компания в Турция. Иновацията е кръстена Pugedon Smart Recycling Boxes и работи без да са нужни пари. При поставяне на празната бутилка или кенче в специален отвор, се задейства механизъм, който пуска безплатно в друго отделение порция храна на гранули. Автоматът разполага и с купа вода, която се зарежда от хората, недоизпили своята вода в бутилката. Машината за храна срещу рециклиране се превърна в хит в социалните мрежи. Видеата бяха гледани от десетки хиляди потребители. 


Юлиян се вдъхновява и решава да започне благотворителна кампания, за да набере средства за поставяне на иновативното съоръжение и в родния му град. Споделя, че му се иска и видинчани да покажат хуманно отношение към животните. 



Така на 14-ти февруари - празника на влюбените, с една публикация във фейсбук, Юлиян отправя призив към всички, именно на този ден, да дарят любов и към животните: "Дарете любимата си с внимание, а розата я дарете за вендинг машина, която разменя кучешка храна за пластмасова бутилка, а пластмасовата бутилка е частица от благородна кауза.“ 


Необходимата сума за машината е 3000 леваИдеята е да бъде закупена със средства на гражданите, като на стените ѝ ще бъдат изписани всички 300 имена на героите, помогнали за реализирането на каузата: 


“Знам, че има 300 човека които могат да отделят 10 лева еднократно, за да осигурят безгранично щастие за бездомните животни. 300 човека - 3000 лв - безброй бутилки - безгранични каузи - безкрайна любов.“ 


Юлиян е убеден, че има хора, които ще помогнат, а самият жест на благотворителност ще ни направи и по-отговорни:


"Поех тази кауза, защото ми се струва, че всичкото това нещо е обвързано с хората. Става въпрос, за да станем по-добри, като човеци, е нужно точно един с друг някак да се вържем, да има някаква верига такава жива, която да помага, защото не може всичко да изчакваме да се случва от някъде от друго място. В смисъл, ние трябва да поемем отговорност. Има и друго нещо, като изкараш пари от собствения си джоб, тогава си някак по-отговорен към даденото нещо, а когато ти е дадено наготово и това нещо е сложено там и някак не му обръщаш внимание, не го поддържаш със същата любов, както би го поддържал, ако си платил за това нещо. Да, но в същото време, ако парите не стигнат от гражданите, със сигурност ще се проведат срещи с фирми, ще се опитаме да го финансираме и по друг начин. Но все пак с огромно желание бих желал това нещо да се случи по тоя начин."


Машината ще осигури постоянен източник на препитание за четириногите, които разчитат основно на местните жители за оцеляването си. Очаква се изобретението да донесе позитивна промяна на място, където съдбата на уличните животни не винаги е била щастлива. Към момента вендинг машини за кучешка храна има в Бургас и София. Това не е просто машина, това е машина, която ще изгради в децата навик за социална отговорност, казва Юлиян. 


"...Може би е назряло във времето, имам предвид не съм имал някаква точна "е сега ще го направя", а просто знам, че мина много време и се чудех такива машини има ли в България. След това разбрах, че е имало в Бургас, реших да се свържа с някого от Бургас, който го е правил, писах на някакви хора, не получих никакъв отговор и след това си дойде някак органично, мина някакво време. Видях машината в София, видях кой го е направил, направо му писах и той ми каза "Да, няма никакъв проблем", разказа ми какво трябва да се случи и защо пък не...да опитаме, да пробваме да се случи, да видим такава машина да има във Видин, според мен би било готино за деца, за всякакъв вид хора да се опитват да правят някакви неща с техните бутилки, освен да ги изхвърлят в кофата."


Вендинг машината е доста икономична, тъй като се захранва със соларна батерия. Идеята на Юлиян е да бъде поставена в Крайдунавския парк, в района на крепостта "Баба Вида”, защото това е място, което се посещава от стотици туристи всяка година и е любимо за разходка на видинските граждани, а и на домашни любимци. Мястото трябва да се уточни с Община Видин, според Юлиян е добре машината да бъде поставена на място с видеонаблюдение,  за да не става обект на вандализъм. 


До момента над 45 човека са дарили средства, събраните са около 900 лева. Юли си е поставил срок да събере сумата до Великден се надява да успее: 


"Не знам дали ще ги накара да рециклират повече, по-скоро си мисля, че ще им даде идея, че могат например с една бутилка или дори не само с бутилка, ами с каквото и да е, което те мислят да изхвърлят, дали било дреха, дали било там всичко, което може да се рециклира, дори и строителни отпадъци и т.н. да тръгнат в някаква посока и да мислят в положителен аспект. Идеята е, че живеем в толкова забързано време, че дори и тези неща, в смисъл, трябва да сме доста концентрирани и доста добър план да имаме, за да може това нещо да се случи. Но според мен леко полеко, натам отива човечеството, защото се вижда какво се случва и малко по малко, с малки крачки, ще стигнем в едни хубав момент... Ако се съберат повече пари, те ще отидат за храна на кучетата."


Повечето видинчани знаят за съществуването на тази машина и са на мнение, че е добра идея тя да бъде поставена и във Видин. Някои са се грижили неведнъж за бездомни животни и смятат, че с тази кауза ситуацията за тях ще се подобри. 


"Да, разбира се, чувала съм за тази машина, която е доста практична и доста интересна бих казала, би била от полза на животинките със сигурност... Да, чувала съм, чела съм... Да, знам че има чувала съм. Виждала съм в другите градове, където има такива машини... Да знам от фейсбук, даже съм гледал и по новините, инициативата ми харесва много, идеята е добра за рециклиране на пластмасови бутилки и помагаме на уличните животинки... Ами мъчно ми е за всяка една животинка, не харесвам отношението на другите хора, когато ги ритат, замерват, обиждат. Те просто търсят храна и внимание... Аз изключително много обичам всички животни...и мога да кажа, че това са единствените истински същества, които заслужават да се направи нещо такова за тях, за да улесним и без това трудния им живот... Ами аз обичам улични животни и домашни всякакви животни като цяло... Със сигурност трябва да се направи нещо, защото нашата безотговорност е много голяма... Дори е належащо, да, тъй като те са страшно много, знаете навсякъде са около нас, изключително ми е тъжно, когато видя да речем да вали и животинката ходи навън, умира от студ, няма какво да хапне, слабички са. Като цяло, наистина не е добре положението... Да, смятам че трябва да се подобрят условията и с една такава машина смятам, че поне няма да са гладни."


Всеки, който иска да помогне, може свободно да пише на ЮлиянОнези, които имат отношение към животните, но няма възможността да помогнат чрез средства, могат  да споделят тази публикация, за да достигне до правилните 300 човека.

Който иска, може да дари тук - http://revolut.me/yuliya0bw0

Дарения се набират и по банков път: 

IBAN  BG81UNCR76301076721286  Юлиян Миков



 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03