Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За плитките като стил и изкуство

6
Снимка: Зорница Василева



Зорница Евгениева е на 24 години, от Видин. Завършила е "Инженерен дизайн" в Техническия университет в София. Предстои ѝ да завърши магистърска степен със специализация - "Дизайн на рекламни продукти". В момента се занимава с интериорни проекти и е любител фризьор на свободна практика. В този занаят е самоука и обожава прическите с плитки. Казва, че плитките са опция за прическа за момичета и жени по всяко времеИма много начини за плетене на плитки, които не са трудни за овладяване у дома. Всичко, от което се нуждаем, е коса (за предпочитане дълга), ръце и гребен, казва още Зори. Много от нас свързват плитките с детството и дълго чакане на мама, баба и може би дори татко да сплете косата ни. Именно от детските години е страстта на Зорница към плитките, а уменията са усвоени от майка ѝ. 


"Специално с плитките се сещам, че мама ми беше обяснила как се прави най-традиционната плитка, която е да добавяш коса, да се получи цялостна завършена визия. И тя ми беше обяснила как се прави, но тя самата ѝ беше трудно да го прави и аз така постепенно започнах на приятелки, все експериментирах на косите на моите приятелки. В началото не ми е било много прецизно това, което правя, но предполагам всичко идва с опита, защото колкото повече правиш, толкова повече започваш да свикваш и да ти се отдава и да искаш ти самия да експериментираш, защото всяко начало е трудно съответно."


Плитките са много популярни сред африканската култура и жените в Африка. В много африкански племена плетените прически са били уникален начин за идентифициране на всяко племе. Модели и прически на плитките са индикация за племето, възрастта, семейното положение, богатството, властта и религията на човека. Плетенето е и социално изкуство. Поради времето, което може да отнеме, хората често са отделяли време да се социализират. Започвали са със старейшините, които са сплитали децата си, после децата са гледали и са учили от тях традиционните стилове. Тази традиция бързо е преминала по света. Първите изображения на преплетени коси могат да бъдат намерени и в илюстрациите на Библията. В исторически план сме свидетели и на традицията не само жените, но и мъжете да използват този метод за фиксиране на косата. В Древна Русия младите момичета са сплитали косите си в една плитка. Дебелата и дълга плитка се е смятала за знак на особена привлекателност и красота на момичето. Когато едно момиче се омъжи, прическата ѝ се е променяла. Косата ѝ е била поставена около главата и фиксирана под формата на кошница, а главата ѝ е била покрита с ленен шал. 


Днес плитките са много популярни и имат много вариации, а често с плитки се създават зашеметяващи прически, обяснява Зорница: 


"Има доста различни видове плитки, като цяло... примерно традиционната рибена кост, която реално не е рибена кост, просто всички така сме свикнали да я наричаме... Тя се казва френска плитка, а пък рибената кост е друга, която се плете по кичур от всяка страна прибавяш и то точно се получава както е рибената кост. И примерно това е по-нетрадиционно - френска плитка. Обърнатата на френска плитка, т.е. която се плете на обратно тя е "холандска", има "водопад", има като "стълбичка" също се получава. Като цяло, повечето плитки започват от традиционната, просто вече зависи как добавяш косата, дали я прибавяш отдолу или отгоре, как разделяш самата коса. "

Зорница прави прически с плитки на открито - нещо ново за Видин. Първото ѝ участие е на hand made базар в Крайдунавския парк, а по време на Парада на ретро автомобили във Видин се грижи за винтидж прическите на моделите и на желаещите дами. Участва и като стилист на модели в много фотосесии. Фризьорската професия сама по себе си е доста сложна и трудоемка, изисква освен определена доза талант и много сериозно обучение, а също така сръчност, креативност, физическа издръжливост и много, много труд, признава Зори. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24