Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са Общините да кандидатстват към Фонда

Фонд за регионално развитие- възможност за общините или нови напразни надежди

Снимка: Радио Видин

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва Фонд за регионално развитие, а кметовете ще участват в изработването на критериите за кандидатстване и оценка. Фондът за регионално развитие, по който Общините ще могат да кандидатстват с цялостни проекти за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 млрд. лв. 

Ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд-  тази възможност бе обсъдена между кметове и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в началото на февруари. Идеята е кметовете да реализират цялостен проект, не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а определена зона в града да бъде цялостно благоустроена. На срещата бе посочено, че предимство при кандидатстването ще имат проекти в слаборазвитите райони - Странджа, Северозападна България и Родопите, за които не са заделяни сериозни средства за преодоляване на дисбалансите. 

Имат ли Общините проектна готовност? 

Зам. председателят на парламентарната комисия по регионална политика Йордан Терзийски е обсъдил с областната и общинската управа на Видин .потенциалните проекти на Общината.  

"Обсъдихме потенциални проекти, които се планират в региона, Обсъдихме крепостните стени, обсъдихме общежитията, които се планират да се реновират. Така че, аз виждам, че има нагласа от местната власт да се работи в тази посока. Ако се оползотворят правилно средствата, които се предвиждат по Фонда за регионално развитие и наистина се акцентира върху проекти, които ще дадат добавена стойност за града и неговите жители, наистина ще има видим ефект върху визията на града и върху живота на хората, които живеят тук."

Димитър Ташев от регионалната комисия смята, че Видин е с огромен потенциал и се надява местната власт да успее да привлече инвеститори и да върне младите хора в града: 

"Относно регионалното развитие, АПИ е предвидило 89 километра за текущ и основен ремонт в област Видин. Пътят Видин- Кула е предвиден за основен ремонт за тази година и е вкаран в Бюджет 2022. Фонд регионално развитие, той е на стойност 1 милиард, където всяка Община може да кандидатства с готови проекти с издадено разрешение за строеж. Това ще се случи до юни месец, така че нашата препоръка е към всички кметове в областта да изготвят, ако нямат проекти и да кандидатстват за този фонд, когато го пуснем."

За общините създаването на Фонда за регионално развитие е възможност, но кметовете смятат, че трябва повече яснота, както и да има одобрен финансов ресурс. 

Кметът на община Лом Георги Гаврилов е обсъдил проектната готовност със заместник министъра на МРРБ Деляна Иванова. 

"Информацията, която вие имате, на този етап я имам и аз. Нищо конкретно, по принцип това, което го чувам, е обещаващо за нас, най- вече за Северозапада. Ремонт на пътища, да, наистина толкова е належащо, тъй като в Лом от 30-40 години не са превени пътища. Ние имаме доста неща, по които трябва да работим. Няма аспект, по който да нямаме остра и крещяща нужда. Дано само средствата, които са предвидени са тия, за които се говори, за да поемем въздух всичките. Имаме както доста идейни проекти, имаме и такива, които са готови. Стига да има финансиране, задължително се включваме", заяви Георги Гаврилов. 

Фонд, до който да имат достъп Общините и да кандидатстват с проекти, е искан от десетки години, но засега това са само намерения, каза кметът на община Мездра Иван Аспарухов

"За първи път работим в такава непредсказуема обстановка. Чуваме само намерения. Сега, ако се приеме бюджета, ще видим дали има такъв фонд. А намеренията, че как щяло да се кандидатства, по какъв начин ще се кандидатства, това са приказки под шипковия храст. Когато не се види черно на бяло с решение на Народното събрание, с решение на Министерството, да, само ще се търси решение, ама като се търси решение, първо да видим дали този ресурс е предвиден в министерството. Второ, кога ще се разработи методика за кандидатстване. И чак тогава можем да кажем... Ама това, че имаме готови проекти, това, че инфраструктурата крещи на голяма част на територията, особено на Северозапада от подобни неща. Да, имаше и предложение за специален фонд за Северозапада, нищо от това", коментира Иван Аспарухов. 

Община Ружинци има проектна готовност и ще се възползва от възможностите за финансиране от Фонда за регионално развитие. Един от тях е за ремонт на пътя към село Черно поле, има и проекти за реконструкция и изграждане на енергийна ефективност на училището в Ружинци, за водопроводи и ремонт на улици.

"Има проекти, с които сме кандидатствали, които не са реализирани по една или друга причина. Имаме такава готовност. Единият от тези проекти е асфалтирането на пътя от Е- 79, отклонението за Черно поле, там са около 7 километра път, кандидатствахме с него по Програмата за развитие на селските райони, но поради причината, че селото е с малък брой жители, те са около 200, но за параметрите на проекта тогава трябваха много повече, не бяхме класирани. Пътят е в окаяно състояние, което ние през годините успяхме да закърпим положението. Но там не се прави кърпежлък, там трябва да се положи сериозна основа, да се направят канавки и други съоръжения, за да може пътят да бъде здрав и по него да минават предимно хората от селото и най- вече автобусът на училището в село Ружинци, което е средищно и вози до там 20--30 деца всеки ден", каза кметът на община Ружинци Александър Александров. 

Община Димово също има готовност да кандидатства с проекти. Администрацията се отнася много сериозно към всяка възможност за кандидатстване по проекти.

"Имаме готовност всичко, което се предостави, всичко, което е смислено за населението, да го използваме и да кандидатстваме. В момента имаме готовност за кандидатстваме по едно свлачище, което засяга пътя Орешец- Белоградчик. Част от него го възстановихме със собствени средства", заяви кметът на община Димово Светослав Славчев. 

В петък- 25 февруари, Народното събрание прие бюджета за 2022 година. От него става ясно, че през тази година министерството ще разполага с рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции в регионалното развитие и благоустройството. Сумата бе окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание с приемането на държавния бюджет за 2022 година. 

Иначе работната група в Министерството на регионалното развитие подготвя нормативната база за структурата и принципите, по които ще работи Фондът, както и критериите за кандидатстване и оценка. 

В Радио Видин очакваме отговор от пресцентъра на МРРБ на запитването ни как и кога ще могат да кандидатстват Общините с проекти за финансиране от новия фонд. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45