Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин ще тегли заем за Синагогата

Снимка: Радио Видин

Нов общински дълг  в размер на близо милион и половина лева ще бъде поет за осигуряване на финансовото изпълнение на проекта “Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин". Това решиха общинските съветници на редовно заседание на местния парламент. Предложението за дълга бе внесено от кмета Цветан Ценков и предизвика оживени дебати. Според част от общинските съветници, този кредит може да се наложи да бъде платен от жителите на града. Зададени бяха много въпроси, сред които и тези на общинския съветник от Местна коалиция СДС, Цецко Иванов:
"По силата на административния договор, чл. 15 от него, ние като бенефициент, Общината, е следвало да получи 2 820 000лева - 35 % аванс за строителство на синагогата. Получени ли са тези 2 820 000 лева? Второ. Ако не са получени - Защо? А това поражда още един въпрос, който искам да споделя. Ако сме получили тези пари и сме ги изразходили - добре, а ако не сме ги получили, поставям такъв въпрос: В сила ли е административният договор от 2019 година за безвъзмездно финансиране? Трябва да сме напълно наясно, че ако гласуваме този кредит, той може да бъде поет само и да се изплаща от Общината без всякакво възстановяване или частично възстановяване и така със средствата на нашия град, от местните приходи, ще построим молитвен дом на евреите."
"В края на 2020 година по програма за реставрацията и ремонта на Синагогата във Видин е следвало Общината да получи малко под 2 млн. и 900 хиляди лева. Такива пари обаче в Общината не са получени. Защо, аз не знам. По всяка вероятност нещо не е изпълнено, някакви изисквания не са покрити... Другата ми информация е, че се очакват тези пари в едно кратко, обозримо бъдеще да бъдат получени пак по тази програма. Ако това е така, бих искал да знам, защо е необходимо усвояването на този кредит, за който ще следват около 600 хиляди лева лихви...", бе позицията и на общинския съветник от БСП, Борислав Василев. 
Притеснение изрази и бившият кмет Огнян Ценков от Републиканци за България, който припомни и част от клаузите на сключения  договор:
"Не само че може да бъде изпълнен проектът и в крайна сметка да не бъдат възстановени средствата, а може да бъде възстановен обектът и впоследствие дарителят да развали дарението. Затова поставям въпроса, променен ли е договорът за дарението... Една от клаузите в договора е, че ако се наруши договорът, дарителят има правото да го развали и да си върне правото върху собствеността..."
Отговори на поставените въпроси и съмнения, както и разяснения по проекта за Синагогата дадоха кметът на Общината, Цветан Ценков и зам.-кметът Десислава Тодорова.

"Проектът ще бъде изпълнен в законоустановения срок. Така, както е подписан от вас административния договор, Община Видин ще се справи... Естествено, и аз съм притеснен дали ще е в срок, този обект, който не е лесен. Така че имаме още почти 10 месеца, през които строителят съвместно с Община Видин и разбира се с помощта на държавата, ще изградим обекта...", коментира изпълнението на проекта видинският кмет.

"Когато е подписан договорът за безвъзмездна финансова помощ, в него е имало условие, че всеки от бенефициентите ще получи аванс тогава, когато има сключени договори с избрани изпълнители по всички обществени поръчки. Този член е включен в договора, без да се има предвид логическата последователност на проекта. След като и други общини са алармирали управляващия орган МРРБ, че този член от договора възпрепятства получаването на навременни средства, министерството взе своевременни мерки и подписахме анекс, в който това условие от договора бе променено и ни дадоха възможност да получаваме авансови средства от обществените поръчки, които вече сме провели, без да ни задължават да провеждаме всички такива... Това е писмото, с което се одобрява нашето искане за авансово плащане, което е в размер на 2 797 000 лева. С тези средства Община Видин ще разплати аванс от 20% към договора за Инженеринг и ще си върне средствата, които вие ни предоставихте за оборотни средства и имахме възможността да преведем междинното плащане, поискано от възложителя ...", разясни ситуацията зам.-кметът по Европейски политики и инвестиции към Община Видин, Десислава Тодорова.  
Предложението за кредита бе прието с 31 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал се".
Общинските съветници приеха също предложението за преобразуване чрез сливане на ОУ "Отец Паисий" и СУ "Св. Св. Кирил и Методий", както и да бъде извършен капиталов разход за подменянето на старите отоплителни котли с нови в ОУ "Иван Вазов" - Видин и детска градина "Мир" в Дунавци с филиал "Звънче" във Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00

Какво е да си пощальон в днешно време

Пощенските служители празнуват на 9 октомври, обявен преди 55 години за Световен ден на пощите . През последните 40 празник има и Соня Ружева - един от най-дългогодишните служители на видинската поща. Всеки ден тя разнася пратките на видинчани - писма, периодични издания, пенсии. Придвижва се само и единствено пеша, независимо от сезона и адреса на..

публикувано на 09.10.24 в 13:45

Симфониета-Видин с концерт "Вагнер и вагнерианство" в бившата синагога

Три последователни концерта, посветени на творчеството на Рихард Вагнер , ще представят в партньорство Симфониета-Видин и Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Музика и мултимедийни технологии". Първият е тази вечер, в Културен център "Жул Паскин" във Видин . Публиката ще има възможност да преоткрие Вагнер, коментира диригентът..

публикувано на 09.10.24 в 13:00

Видински ученици отбелязаха Международния ден "Пеша на училище"

Международният ден "Пеша на училище" бе отбелязан за четвърта поредна година в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . За да популяризират ползите от ходенето и самата инициатива, пеша на училище дойдоха учениците от 8-и "в" клас, с класен ръководител Десислава Крумова.  "Има много ползи. От здравословните - подобрява..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Ситуацията в животновъдството е тежка, очакваме писмени гаранции за изплащане на договорените средства

Земеделците остават в протестна готовност, заради неразплатените средства по т.нар. „украинска помощ“. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември.  След срещата с..

публикувано на 08.10.24 в 16:40