Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец решават проблемите с електронните рецептурни книжки

Снимка: БГНЕС

На 1 юли 2021 година електронната рецептурна книжка замести изцяло хартиената. Целта бе да се улесни изписването на лекарства на хронично болните пациенти и да се намали времето за обслужването им. При използването на електронната рецептурна книжка пациентите не се налага да купуват хартиена книжка, да я носят на личния си лекар за попълване и след това да чакат в здравната каса за заверка. Не е необходимо и да я представят в аптечната мрежа за отпускане на необходимите им медикаменти. Електронната книжка се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъп до необходимата им информация за активните хронични заболявания и предписаните по тях лекарства, които се заплащат от Здравната каса.

Осем месеца след старта на електронната рецептурна книжка аптеките все още изпитват някои затруднения при работата си с тях. Очакванията са те да бъдат отстранени до април. Дотогава фармацевтите призовават пациентите по възможност да купуват лекарствата си от една и съща аптека, каза председателят на Регионалната фармацевтична колегия Николай Тодоров

"Като всяка нова система, има проблеми. Не че преди нямаше проблеми, ние се научаваме и очакваме как да реагираме на тях. Но като цяло, системата работи много добре. Когато говорим за проблеми, не означава, че имаме страшни проблеми-системата функционира, а проблемите са в детайлите, т.е.  вече сме стигнали до ниво "детайли". Разбира се, някой път един детайл може да ти развали деня, на нас или на пациента, затова имаме леки проблеми. За нас и за пациентите е най-удобно, докато се пооправят нещата в детайли, да се опитват да ходят в една и съща аптека, тъй като хронологията на заболяванията е важна при всяко последващо отпускане и все още не се отразяват всички елементи от книжката, поне от тези, които определят ритъма на взимания. Затова е хубаво, може би още поне 1-2 месеца, до април, може би, да посещават по възможност едни и същи аптеки" - каза Николай Тодоров.

Най-често медикаменти, частично или напълно платени от здравната каса, изписват личните лекари. Електронните рецепти и електронните рецептурни книжки значително улесняват работата им, но има и проблеми, обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Монтана-Людмил Джурджов.

"Значително проблемите са намалели. Има все още някакви проблеми, но те са повече срив по някакъв начин в системата или повече при претоварването й. Пак казвам, че тези неща се отстраняват бързо. Като цяло, това е верният път, начинът, по който трябва да се върви за изграждане на електронно здравеопазване. Тези електронни рецепти и електронните рецептурни книжки много ни облекчават. Доста често имаме проблеми. В смисъл, при нас рецептата е изпратена, получили сме отговор, че тя е изпратена, в дадена аптека не виждат все още обработването на рецептата, т.е. тя да е осигурена от електронната система на Информационно обслужване, за да я видят. Но мисля, че тези проблеми са вече много незначителни и това не е някакъв сериозен проблем"-обясни още Людмил Джурджов.

Над 32 млн. заявки са преминали през системата за електронни рецептурни книжки за по-малко от 7 месеца,  показват данните на Информационно обслужване. Общият брой на пациентите, които купуват лекарствата си по този начин, надхвърля 2 100 000 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24