Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на село Гара Орешец е свързано с магистралата, надяват се местните

10
Снимка: Радио Видин
Село гара Орешец се намира на 4 километра  от Белоградчик, на 8 км от общинския център Димово и на 48 км от областния център Видин. Населеното място е от малкото села, които имат нова модерна история. То възниква покрай строежа на железопътния участък между Видин и  София през 1912 г. Жителите му се  преселват от близкото село Орешец и от съседни села. Железопътната гара обслужва прилежащия район, включително и близкия град Белоградчик, развива се като местен център на автомобилния транспорт. Създава се трудово кооперативно земеделско стопанство, откриват се предприятия и заводи. Възникването на село Гара Орешец и неговото бурно развитие е пример за това как наличието на жп транспорт може да доведе до образуване на голямо населено място, в което жителите достигат до 2800 души. Така селото прераства в  община и просъществува като такава между 1949 и 1978 година. През този период се строят  нови къщи, улиците са широки и прави, в селото има и голяма  сграда на банка , единственото село в региона, в което е имало клон на банка. Днес жителите са 650.

 С кметът на  Гара Орешец Юлиян Симеонов  не успяваме да се видим и да разговаряме, каквато беше предварителната ни уговорка. Спешно е заминал за община Димово и така и не се срещаме с него, въпреки желанието ни.

Селото обаче ни представя Иван Иванов, който е роден тук, инженер "Пътно строителство" и в момента работи по специалността си в изграждането на пътния участък на бъдещата магистрала Ботевград- Видин. Разказва ни за своята работа, но преди това ни запознава с историята на село Гара Орешец:


"...В Орешец е имало ДАП с 300 камиона и автобуси... Създава се под жп линията ДИП, дървообработващ голям завод с над 500 човека работници, трупите са се карали от Коми и вътре в самия завод е влизала жп линията... Имало е ОКС, което е обслужвало района със стоки на едро, Топливо, телефонен завод построява два цеха... Асфалтова база се е създала тогава... Кооперации, малки предприятия, произвеждаха дограми. Имало е работа за хората, някога е било община. Днес са 650 човека по избирателните списъци... Навремето младите хора си оставаха вкъщи... Сега млади хора почти няма, те постояха след демокрацията, останаха без работа и се пръснаха..."

В село Гара Орешец в сградата на кметството се помещават офисите на пътния надзор и на строителните фирми, които в момента строят магистралата. Инж. Иван Иванов работи като строителен надзор на участъка, който се строи от Макреш до село Бела, разстоянието е 14 км, а изпълнението по проекта върви бързо и в срок, както и качествено, обяснява инж. Иванов:
 
" От Видин до Ружинци ще бъде магистрала, този участък е разделен на 3 участъка Видин-Макреш - изпълнява се от видинска пътна фирма, от възел Макреш до Бела се изпълнява от най-мощната фирма в България и на 1 ноември 2022 ще пуснат този участък. И от Бела до Ружинци се работи и строи от варненска фирма, офисите са им тук."

В пътния участък Макреш-Бела, който се изгражда е струпано огромно количество техника над 20 багера, 30 валяка и над 100 тежки автомобила.
 
Бъдещето на село Гара Орешец е свързано с магистралата, смята инж. Иванов:
 
"Надявам се животът да се подобри, защото точно тук под Орешец ще има кът за отдих, предвидено е да има паркинг, заведения, бензиностанция... Оптимистично виждам бъдещето на селото, надявам се да има развитие, защото това си е едно естествено място като пътен възел и може да се използва. Отделно пещера "Венеца", която е много красива, привлича туристи. На 3 км е от тук..."


Културните и фолклорни традиции съхранява и предава  читалище "Народен будител", основано през 1927 г. Помещава се в красива голяма сграда, разполага с библиотека и компютърна зала. Местният хор и танцов състав често участват в национални фестивали, казва Румяна
 Иванова, библиотекар:
 
"Дейността на нашето читалище е и социална, освен информационна и образователна. Онлайн също стигаме до читатели и най-вече до самодейците... Имаме певческа група, работим с деца от селото в група "Будителче"... Считам, че успяваме да приобщим децата към живота и да работят в колектив... Това е моето родно място, тук се живее душевно-спокойно."

Животът в село Гара Орешец е спокоен, но това не е достатъчно, за да останат хората да живеят тук. Най-важният фактор, който съживява едно населено място са възможностите за работа, както е било тук преди 30 години. Днес продължава процесът на обезлюдяване, казват хората:



"Имаме 14-дневна програма, чистим хартии за 49 лв., за 4 часа, никъде не може да се работи За нас няма програма за 8 часа за почистване, има за други хора, които нямат деца, а за нас няма... Искаме и ние да бъдем на пълна програма...Трудно се оправяме... Искам да се направи цех и да се работи... Няма много работа, слаба работа... Е, как да живеем, горе-долу добре сме, мизерия е тука, никакви пари няма, кметът не дава работа, това е най-големият проблем... Добре се справяме, доволни сме от всичко. Тук си живеем, децата не са тук... Младите хора, ако не ги мързи, все ще се намери нещо."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00