Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасна шахта във Видин чака да бъде обезопасена

Докато отговорните институциите научат за нея шофьорите я обозначават

5
Снимка: Радио Видин

Улична канализационна шахта с увреден капак застрашава движението на кръстовище във Видин. Става въпрос за кръстовището между ул. "Цар Иван Асен II" и ул. "ж.к. Баба Тонка" (пред автомивката на самообслужване до старата мелница). Жители от района споделиха, че шахтата е опасна, както за шофьорите, така и за пешеходците, и е в такова състояние от доста време:

"Две седмици със сигурност има, може и повече. Те я правиха и сега е пак така. Поставят се клони, гуми... Както така е с гумата, може би от една седмица, но иначе шахтата, както си е неоправена е от доста време. Може да спукаш преспокойно гумата... Може би да има две седмици, не съм сигурна. Много е опасна. Добре, че са сложили гумата... От години е, понеже родителите ми живеят тук... Повече от година е така... Да се вземат някакви мерки. Това е много опасно тук... Какво да ви кажа освен, че е трагедия. Хората вече си ги знаем дупките във Видин, така че свикнали сме, но хората, които идват от чужбина или от другите градове си чупят колите... Гумата сега я виждам, иначе дупката е отдавна, капака го няма. Между другото то не е само тук."

Спукана гума и изкривена джанта на колата е най-малката щета, с която можете да се разминете, ако не видите шахтата и минете през нея. Това обясни за радио Видин Георги Борисов, член на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата и председател на Съюза на автомобилните инструктори в града.

"Ако се движи с голяма скорост може да попадне едното предно колело и да се обърне колата. Най- малката повреда - да спука гума и да изкриви джанта, а по- голямото е да пропадне колата и да не може да излезе, а и да се обърне, защото влиза едното колело. Трябва по някакъв начин да се обезопаси, но водачите на автомобили слагат клонки, парцали да предупреждават водачите въпреки, че това е задължение на общината. Всеки бяга от отговорност."

Въпросната шахта се стопанисва от ВиК Видин, но за пътната безопасност отговорността е на общината. Изпратихме въпроси до община Видин, но от там ни отговориха, че за тези шахти се грижи водоснабдителното дружество и Общината няма ангажимент към тях. Директорът на ВиК - Видин Георги Владов каза, че не знае за въпросната шахта и ще изпрати екип за да погледне:

"Сега разбирам от Вас. Като говорим по принцип за шахтите, има шахти, които пропадат. Първо, не ние поддържаме всички шахти. Второ, някои шахти не пропадат по вина на ВиК-то, но все едно, ние ги поддържаме и т.н. Мисълта ми е, че те си мислят, че някой ни казва и ние знаем. На мен специално никой не ми е казвал за шахта, но то и никой не е длъжен да ми казва на мен. То си има ред за казване. Има си дежурен телефон, ако някой се обади и каже, те ще запишат, но ако всеки седи и си мисли, че ние знаем, пък много пъти се оказва, че ние не знаем. Не мога да Ви кажа, в какъв срок точно се правят и да Ви го фиксирам. Някой път ги правим за един ден, някой път ги правим и за повече. От много неща зависи. Когато се обадят хората ние реагираме, но общо взето, мислят, че ние знаем, но някой път не знаем. Най- често ни сигнализират от общината." 

Сигурни сме, че такива проблемни шахти има и на много други места във Видин и региона. Трябва ли обаче отговорните институции да чакат сигнали за нередности от загрижени жители, за да предприемат мерки или трябва да се стигне до инцидент с фатален край, за да започнат да си вършат работата превантивно и навреме.

*Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15
Александър Лозанов и Николай Николаев от Профилираната природо-математическа гимназия

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин постигат отлични резултати на олимпиади и състезания

Учениците Николай Николаев и Александър Лозанов  са настоящи възпитаници на видинска математическа гимназия . И двамата са с блестящи успехи на олимпиади и национални състезания по математика , Български език и литература и История и цивилизация.  Александър Лозанов е 7-и клас в ППМГ " Екзарх Антим I". Той се отличава със силен интерес и..

публикувано на 25.06.24 в 17:46