Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците от Украйна временно остават в хотели във Видин

Търсят се жилища, в които да бъдат приютени

Снимка: Радио Видин

Бежанската вълна от Украйна не подмина и Видин. Първите два автобуса с бежанци от Болград и Одеса пристигнаха в събота. В близките дни се очакват още. 


50 души, предимно жени и деца, вече са настанени в два от хотелите във Видин. Осигурена им е и храна. В областната организация на Български червен кръст и Общинско предприятие "Социални дейности" във Видин имат списъци с конкретните потребности на бежанците.


Даяна е от Одеса. Етническа българка е и затова избира страната ни:


"Положението в Украйна е страшно. Аз към етническа българка, затова дойдохме тук."


В Украйна остават майка ѝ и съпругът ѝ:


"Не знам каква ще бъде въобще ситуацията, ще се срещнем ли въобще с тях."


Виктория също пристига от Одеса. Пътува с майка си, сестра си и децата:


"Също сме българи. Българският език ни е близък. Манталитетът ни е сходен. Както казват, кръвта вода не става. Разбираме се и можем да си помогнем в трудни минути. Решихме да дойдем в близка по дух страна. И много се радваме, че така топло ни посрещнаха и предоставиха удобства."


Татяна е в България с двете си дъщери и внуците. Първите дни от войната слушали гърмежите в Одеса, но се надявали бързо да спрат:


"Много сме благодарни на България, че толкова топло ни посрещнаха, дори повече отколкото очаквахме. Настаниха ни добре. Зададоха много въпроси от какво имаме нужда, с какво могат да ни помогнат и ние сме много благодарни. През първите дни на войната чувахме изстрели. Ние сме от Одеса. Гърмеше силно. В целия град се чуваше. Ние разбира се не искахме да тръгваме. Няколко дни изчаквахме да видим какво ще се случи, но нищо хубаво не стана.

 21 век е. Никой не би могъл да помисли, че някой ще нападне една мирна страна. Нападат своите. Това е като удар в гърба. Принудени бяхме да тръгнем. Благодаря, България! Надяваме се, че в Украйна всичко ще бъде добре, както и в България. Тревожим се за нашите роднини.  Родителите ми останаха там. Те не могат да дойдат. Естествено мъжете също останаха. Изобщо не знаем какво ще се случи. Разбира се на никого не пожелаваме това. През целия път плакахме. Да избягаш от родината си е много тежко. Искаме мирът да се върне. Политиците да се договорят по между си и всичко да се реши."


Още бежанци очакват в града в близките дни. Областният управител на Видин Любен Иванов призова хората от региона, които имат възможност да приютят пристигащи:


"Тепърва очакваме да идват още. Затова Областна управа е пуснала в интернет призив към всички граждани на Видин да се обаждат на посочения телефон, ако имат готовност да предоставят своите жилища за настаняване на бежанци. Моля ви, откликнете на нуждите на украинските граждани!"  


Жители от област Видин, които имат възможност и желаят да посрещнат в домовете си украински бежанци могат да заявят готовността си на мобилен телефон 0896 748 927 (Мирослав Митев – главен специалист в Областна администрация Видин).


Любен Иванов съобщи, че в момента в региона има готовност за посрещане на 200 бежанци. В областната администрация съставят регистър, в който записват желаещи да ги приютят в домовете си. Жените и децата се нуждаят както от дом, така и от неща от първа необходимост, които правителството и общините правят всичко възможно да осигурят:  


"Моля ви в тази насока да се обръщате и към Червения кръст, които са в готовност да дадат точни насоки каква необходимост имат бежанците."


Първоначално жените и децата ще останат в хотелите, но в последствие ще бъдат настанени в къщи или апартаменти, според желанието им, каза народният представител от "Продължаваме промяната" Петър Миланов:


"Както знаете, с бърза реакция на Външно министерство и на Министерство на вътрешните работи на бежанците се предоставя виза за 90 дни, през което време могат да кандидатстват за зелена карта, за да работят и този срок може да се удължи два пъти по 6 месеца с предоставяне на договор с работодател в България. Също ще им бъде издадена лична карта на чужденец, документ за самоличност, с която могат да пътуват също и в Европа."


Бежанците се надяват скоро да се приберат в родината. Благодарят на страната ни.


"Огромно благодаря на вас, българите, че ни приемате"-казаха пристигащи във Видин при посрещането им.


Желаещите да помогнат могат да се обърнат към Общинско предприятие "Социални дейности" или Българския червени кръст във Видин, откъдето ще им посочат от какво конкретно се нуждаят бежанците.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03