Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соломон Паси: Днес единството на Запада ще е спирачка срещу един бъдещ Холокост

Снимка: БГНЕС




Днес се навършват 79 години от спасяването на българските евреи, в който почитаме и жертвите на Холокоста. В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН с бившия външен министър Соломон Паси "прелистваме" книгата на житейския му път и спомените за минало на семейството му. 

"Историята за спасяването на българските евреи през 43-та година е била от ключовите истории в детската ми глава" - каза  Соломон Паси. По време на войната България спасява българските евреи, но не всички български евреи са били в България, коментира Паси и сподели, че неговият братовчед Исак Паси по това време е бил студент във Франция, изпратен е в концлагер, където е убит.


"Моята баба, която всъщност има видински корени, това знам от нея, нейното семейство Ашер тръгва от Видин, отишло в Русе и след това всички са се заселили, където е била бащината ми фамилия в Пловдив и там са се родили последователно няколко поколения, последно, от които бях аз, вече сестра ми се роди в София, но това, което казваше баба ми, а тя със сигурност е повтаряла думите на дядо ми, когото не помня, той е бил много известен пловдивски адвокат, много влиятелен пловдивски адвокат и всъщност той е бил човекът, който е написал пледоарията в защита на митрополит Кирил, която пледоария е била депозирана пред Народния съд, който е искал да съди митрополит Кирил и всъщност дядо ми от името на цялата еврейска общност в Пловдив се е застъпил за него, чрез една такава пледоария, която преди няколко години отидох и лично връчих на патриарх Неофит, за да остане и в архивите на Светия синод. Да, наистина, често се казва това клише, че народът бил спасил евреите. Да, много организации, много хора, много активисти са се включили в тази работа, всички знаем за инициативата на Димитър Пешев, под-председател на Народното събрание, Българската православна църква, разбира се, по-малки интелектуални групи или хора, или организации, включително и Българската комунистическа партия, която макар и да не е била влиятелна по онова време, е била против този акт, но в края на краищата, нито една от тези институции, които изброих по-горе, не е вземала решения. Замислете се кой е този, който е можел да взима решения и да издава устни заповеди, които да не подписва, защото я няма подписаната заповед за неизпращането или оттеглянето на ешелоните. Единственият човек в българската държава, по онова време, който е имал тази сила - това е бил Цар Борис III и тук идвам до това, което баба ми казваше: "Царят ни спаси." Сега, дали, каква е неговата роля, колко процента от спасението и колко от "акциите" на спасението, така фигуративно казано, са в неговите ръце, не мога да кажа, но без неговата, категорично решаваща, изпълнителна функция, евреите в България нямаше да бъдат спасени."- разказа бившият външен министър Соломон Паси. 

Неминуемо Паси засегна и ситуацията с Украйна, и политическата обстановка в световен мащаб. 

"Сега, когато сме в разгара на войната, която Русия подпали в Украйна, ние наистина не можем да се сетим за нищо друго по-ярко, отколкото за Хитлер. По абсолютно същия начин, по който Путин нападна Украйна, Хитлер и предшественика на Путин- Сталин си разделиха Полша, за да подпалят Втората световна война. Когато лошият лидер е слаб, е сравнително лесно. Така беше с Милошевич, така беше със Садам Хюсеин. Те бяха лоши, но слава Богу, достатъчно слаби, за да бъдат победени от международната общност с не много големи усилия. И днес ще видите, че нито в бивша Югославия или Сърбия, нито в днешен Ирак някой съжалява, затова, че се е разделил по такъв начин с Милошевич и със Садам Хюсеин. Но проблемът идва, когато лошият е силен, както е в момента случая, че руският президент, той разполага дори с ядрени оръжия, ядрени ракети и за да може да се преговаря с такъв човек, единственото, от което имахме нужда, е ние да сме достатъчно силни, за да имаме преговорна позиция... Днешната дата е датата, на която трябва да си кажем какво да направим, за да не се повтаря всичко това, какво да направим. И аз си спомням едно мое идване във Видин, което беше през ноември 1999 година и още тогава Атлантическият клуб през моята уста сподели с България, че това, от което ние имаме нужда, е много добро въоръжение, дори казахме, че то трябва да бъде ядрено. Днес, 23 години по-късно истината, верността на това твърдение, се доказва по един много трагичен начин от войната в Украйна, така че единството на Запада плюс доброто въоръжение е, голямата спирачка от един бъдещ Холокост, все едно дали срещу украински, еврейски или полски народ... Не съм оптимист в никакъв случай, виждам, че нещата вървят към това Украйна да бъде окупирана. Различни части от Украйна да бъдат окупирани по различен начин. По един начин Донецк и Луганск, по друг начин Крим, по трети начин - трети части от Украйна и виждам, че Украйна ще започне една своя, надявам се успешна, но може би дълга националноосвободителна борба, такава, каквато имаше в Полша, Унгария, Чехословакия, България в продължение на 45 години, до падането на Берлинската стена. Всички ние сега трябва да протегнем ръка към Украйна и да подпомогнем тази борба още преди тя да е започнала под формата на битка срещу вече пълнокръвния окупатор" - бе мнението на Паси за поведението на западните лидери в последните дни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09