Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райски газ за забавление?!

Снимка: www.thetimes.co.uk



Райският газ от години е част от начините за забавление по време на партита и купони - неотминаващата мода сред младежите. Употребява се легално, евтин е и уж безвреден. Запознати споделят, че вдишването му води до кратко опиянение, което те отвежда "в рая" за около 30 секунди - до няколко минути. При някои се наблюдават засилени усещания и изтръпване на цялото тяло, други започват да се смеят неудържимо. Описват го като страхотно усещане, еуфория, безтегловност. След няколко вдишвания купонът е във вихъра си. И тъй като се смята за безвреден, все повече млади хора прибягват до употребата му, за да си доставят няколко минути добро настроение. "Веселият" газ е познат и на младежи от Видин, показа анкетата ни: 


"Да, няколко пъти... чувството е готино за някакво време, все едно отиваш в друг свят и просто целия свят спира... Пробвал съм, да, един път... не те държи много, поне мен около 30 секунди, но е все едно си дишал със запушен нос няколко секунди и ти се омайва главата, добро ти е за кратко време. Виждал съм някои мои приятели, които, как да го кажа малко поприпадат от него, защото може би не издържат на това, но не е нещо вредно, забавно е... Ами зависи, някои може да взимат две дози, демек две флакончета, но повечето взимат по една... За един момент е райско, но в следващия нищо кой знае какво... Замайва ти се главата... хубаво е усещането, весело ти е, ама в следващата минута вече всичко отминава... Да, пробвал съм по дискотеките. Не може да се сравни усещането с нищо. Самата обстановка ти се променя, чуваш звуците по-различно, главата ти се замайва... Аз не съм толкова зарибен колкото моите наборчета, най-много по 5 балони на една дискотека."


Какво всъщност представлява райският газ и крие ли употребата му сериозни рискове за физическото и за психическото здраве на младежите? За коментар потърсихме д-р Вилхелм Елисеев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение във видинската болница "Света Петка".


"Райският газ е един от най-старите анестетици, използван е още в началото на миналия век, най-напред в стоматологията при екстракция на зъби (вадене на зъби), по-късно в акушерство и гинекологията при нормалните раждания за обезболяване на раждането... По своя химичен състав райския газ е двуазотен окис. Чисто формално погледнато от гледна точка на химията и биологията, няма някакви странични ефекти. Дори има методи в медицината, вече говорим за сериозни проблеми, свързани с дишането, където райския газ е като алтернативно лечение... Като патологичен ефект върху тялото, райския газ не играе съществена роля. Но въздействайки върху съзнанието, а и като знаем в каква среда се употребява този райски газ сред младите, тогава опасността идва от прием на други медикаменти влияещи върху централната нервна система... Алкохолът да не го забравяме, всъщност това е големия риск според мен, който съществува. Състоянието, до което води прилагането на райския газ е чувство на еуфория, на безгрижие, на щастие, приповдигнато настроение, което, как да кажа, при младите хора отпадат всякакви задръжки и прибягват до употребата на други медикаменти... Подпомага човек да изпадне в ситуация, в която не може да контролира себе си, нека така да го наречем.", каза д-р Вилхелм Елисеев. 


Райският газ се продава легално от 2016 година и може да бъде закупен в капсули. След решение на Европейския съд вече не попада в строгия закон за лекарствените средства. Все още се ползва от зъболекари като средство за обезболяване. 


Продава се в пълен комплект в множество сайтове в интернет пространството. Нерядко опиталите веднъж често повтарят, защото ефектът на неудържим смях отминава бързо, а видими следи не остават. Вероятно пробвалите смятат, че това не е дрога, защото не се развива зависимост, но все пак под въпрос остава при продължителна употреба как веществото ще повлияе върху някои органи или пък върху централната нервна система. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56