Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Майор Узуново посрещнаха пролетта




С празнична програма и водосвет за здраве жители и гости на видинското село Майор Узуново отбелязаха Деня на пролетта. Част от празника бе и конкурса за най-вкусна баница. 


Традицията за отбелязване на този празник дълги години не е спазвана, но тази година културни дейци и жители на селото решават да я възобновят, каза за радио Видин секретарят към читалището Еми Стоянова.


"Идеята дойде спонтанно от мои близки приятелки, които са активни членове към читалището. Тъй като януари месец празнуваме Йордановден, февруари отразихме Трифон Зарезан и март месец решихме да отразим и Деня на пролетта, защото е много пъстър, много весел празник. Нашите родители преди точно по този начин са го отразявали-обличали са се в национални носии. И така дойде идеята отново да продължим тази традиция... Възраждаме една традиция, която е била типична за селото. Стремим се на всяка стара традиция да дадем нов облик и за това решихме към този празник да направим една изложба на баници и питки, като малко за закачка, решихме да не е само изложба, а да е изложба с конкурсен характер. Големи благодарности и на журито, което е единодушно" - коментира секретарят към читалището.


С награда за най-вкусна баница отличиха тази на едни от гостите на празника- НЧ "Съгласие-1936"- Слана Бара, а приз за най-вкусна питка получи Босилка Стойкова, жител на Майор Узуново и читалищен деец.


Слециални награди и благодарствено писмо от името на НЧ "Пробуда-1901"- Майор Узуново получиха и домакините Нели и Добрин Маринови, в чиито дом се проведе празничната програма.


"От името на Народно читалище "Пробуда-1901" ви изказваме сърдечна благодарност за това, че ни посрещнахте във вашия дом, за да отбележим Празника на пролетта. Пожелаваме ви да запазите своята доброта и заедно да продължаваме да пазим духа на традициите в село Майор Узуново" - пожела Еми Стоянова на домакините на събитието.


Отец Иван извърши празничен водосвет за здраве, след което всички присъстващи жители на Майор Узуново и гости от съседните села продължиха с празненството, придружено от хубаво време и приятни емоции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39

Във Враца обсъждат по-строг контрол на тротинетките

Предстои обществено обсъждане дали да се изземват и задържат индивидуални електрически и самобалансиращи превозни средства при установяване на нарушение от страна на водачите им. Това предвижда промяна в Наредба за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в община Враца. Документите заедно..

публикувано на 03.10.24 в 07:30

И днес няма да има водоподаване във Видинско

От 07:00 до 19:00 часа днес ще бъде преустановено водоподаването във видинските села Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово, Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и Акациево. Вода няма да има и в кв. „Нов път“ във Видин, както и в част от Западна промишлена зона на града. За същия период водоподаването в останалата част на град Видин ще..

публикувано на 03.10.24 в 07:26