Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жасмина Бушева-Кацарска: Душата на българина е свързана със земята и с природата




За видинската писателка Жасмина Бушева- Кацарска  Благовещение е специален ден. На днешния празник преди няколко години се ражда идеята за книгата й "Как се раждат самодивите", която преплита в себе си най-различни митични същества, български традиции и обреди. На Благовещение сънува идеята си, а на Еньовден я превръща в реалност. От печат книгата излиза на Водици миналата година,
Днес в семейството на Жасмина празнуват и рождения ден на баща й, но тя споделя, че за нея Благовещение е един от най-светлите и български празници. Смята, че празниците трябва да се празнуват в семейството, да не се прескачат и да се предават от поколение на поколение. Така според нея човек никога няма да забрави корените си, независимо къде се намира.
"За мен този празник е един от най-големите и най-мощните в енергиен и магичен план и смятам, че мъдростта на нашите предци е прекрасно вплетена, дори в днешно време и може да бъде открита в приказките и легендите, както и в българския фолклор, също и в легендите. Има редица обреди, които са много важни, имат важно и пречистващо значение-включително палене на огън, прогонване на злите сили, прогонване на остатъка от зимата и посрещане на младия, новия живот и идващата пролет. Освен това моят баща днес има рожден ден и аз съм дори и генетично свързана с този празник, защото баща ми е роден именно на Благовещение...Аз го празнувам с много любов, защото това е моята нишка, която ме свързва все още с родината ми. Всеки български празник го празнувам в двора. Тук имаме малко дворче, но за мен е напълно достатъчно, защото когато изляза на двора и погледна към слънцето и си казвам...аз не мога и да го кажа без да се разплача...Просто когато изляза на двора и погледна към слънцето си казвам "Същото слънце грее и над моята родна земя". Душата на българина е свързана със земята и с природата." -сподели Жасмина.
Днешният празник за нея и семейството й започва от рано, когато по традиция тя облича носията си, отваря всички прозорци в къщата си в Лондон, където и живее от няколко години и почиства. Събраният боклук палят вечер в двора си, също по стара българска традиция, като за целта предупреждават необходимите институции. Жасмина споделя, че щастието, което носи всичко това за нейния син е сравнимо само с това от подаръците на Коледа. 

"За Георги това е най-радостният момент от годината, съизмерим само с подаръците на Коледа, защото паленето на огън вечерта, който прескачаме всички вкъщи и създаването на този шум, за него това е един момент на празничност. На изключителност. На нещо различно от ежедневието и за Гого този момент е вълшебен... Ние буквално палим огън в двора си, както са го правили старите българи, с боклука и сметта, която успея да събера през деня от къщата и от малкото ни дворче. Палим си огън противно на всички правила и регулации, които забраняват свободното палене на огън без да се уведомят институциите, но аз се погрижих отдавна за това. Уведомила съм институциите, че ние си имаме специален празник, който е свързан с нашата културна идентичност и на този ден в нашия двор се пали огън по всички техни правила за безопасност"- обясни Жасмина Бушева.


Колкото до книгата "Как се раждат самодивите" - скоро Жасмина планира и представянто й в България, не само във Видин, а и в още няколко града в страната.


"В България ще е, категорични сме. С "Живите български корени" сме взели това решение абсолютно единодушно... Ние направихме онлайн представяне, което да върви онлайн, паралелно с изданията на книгата, тъй като книгата вече има второ издание. Първото издание се изкупи буквално за седмици и се наложи да се издаде втори тираж. Паралелно с второто издание пуснахме и онлайн представяне на книгата, което е съвсем кратко. Разбира се, плануваме читателска среща и едно физическо представяне, което предстои да се случи... Не мога, а и не трябва да давам конкретна дата, защото се видя с тази книга, че всичко се случва по някакъв висш план, който ние просто следваме.." - каза авторката.


Огромна нейна все още неосъществена мечта е да създаде български център в Англия. Единственият проблем за това е намирането на помещение, в което да реализира идеята си. Българката е готова да работи безвъзмездно и всеки уикенд да провежда срещи с наши сънародници на острова, които ще могат да се докоснат до нашия фолклор по различен начин. Мечтата на Жасмина е да изложи български носии, автентични неща от бита ни и други български символи в Лондон, като по този начин да доближи родното до откъсналите се от него българи. Надява се да намери съмишленици, които да ѝ помогнат с реализирането на тази нейна мечта, а дотогава ще продължава да пише втората си книга- отново свързана с България и отново разказваща за нея във всичките й форми.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00

Как се поддържат чешмите във Видин

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани.  В града броят на чешмите не е голям . В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат..

обновено на 11.06.24 в 09:51

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00