Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков: Вярвам, че изборът на България за принадлежност към цивилизования свят е категоричен

Освен че доведе до напрежение в международната политика и повишена инфлация, войната в Украйна има и друго отражение- предизвика поредното разделение в българското общество. Този път се разделихме на русофоби и русофили. Темата коментира в "Посоките на делника" десният политик, роденият във Видин проф. Вили Лилков:

"Това, което се случва в Украйна, категорично е агресия срещу една независима държава и на второ място- това е широкомащабна война. Война, която по варварство може да се сравни с войните от 20 век. Това, което в момента извършва Русия, е варварството на 21 век, насочено срещу мирни хора, при това с една обосновка, която няма абсолютно нищо общо с реалността. Това, което се случва в момента, е толкова неприемливо и абсурдно дори за руснаците, които живеят в Украйна, че Путин загуби категорично подкрепа. Когато трява да застанем на страната на правото, когато трябва да оценим кой е агресорът и кой е потърпевшият, когато виждаме, че се разрушават градове, когато се убиват деца, когато се бомбардират мирни жители, с нищо не може да бъде оправдано. Гледната точка тук категорично трябва да бъде суверенитетът на една държава, правото на нейните жители на живот и на защита. Другата гледна точка е много слаба."

Вили Лилков е на мнение, че част от българското общество симпатизира на Русия заради наслоенията от комунистическото минало на страната ни.

"Влиянието на Русия, на СССР, на Руската империя в България винаги е било много силно. Освен това се е поддържало много години с помощта на много агентура, на хора, които са влияели в тази посока. Да не забравяме и 45 години категоричното доминиране на комунистическата идеология, възпитанието на българина в коленопреклонство и любов към Съветския съюз. Не забравяйте, че по времето на комунизма в България се казваше, че патриотизмът не е изобщо любов към родината, а любов към социалистическата родина и патриотизмът на българина трябва да съчетава в себе си любов към социалистическа България и към СССР. Винаги трябва да отчитаме тази голяма следа, която е оставило това възпитание у българите."

България трябва да заеме по-твърда позиция срещу руската инвазия, категоричен е проф. Лилков:

"Не трябва да забравяме, че съдбата на Украйна може да сполети и всяка една от другите държави, които са близо до Русия и които Съветският съюз и Русия винаги са смятали част от своята сфера на активно влияние. В този смисъл подкрепата за Украйна във всякакви измерения- и хуманитарна, и военна, е всъщност гаранция за нашето бъдеще. България винаги е била място, в което Русия, респ. СССР, е смятал, че е негова сфера на активно влияние. В това отношение политиката на Русия е една имперска политика, която се следва от повече от 100 години по отношение на България. Големият въпрос пред България винаги е бил дали принадлежим на Европа или на Изтока с доминиращото влияние на Русия. Този избор винаги е бил дилема и пред политиците, това няма скоро да изчезне. Този въпрос стои и пред българския народ и ще трябва да се препотвърждава неговият отговор. Според мен правилният отговор е, че България принадлежи на Европа и че тя трябва да полага всички усилия, за да може да не се прекъсва тази връзка. Добри отношения с Русия- разбира се, като с всяка друга държава, но категорично ние принадлежим на западната цивилизация."

Според Вили Лилков българското правителство трябва да излъчва много по-ясни послания:

"Това, което виждам в нашето политическо ръководство на държавата, в поведението на тази странна коалиция от четири партии, е много голяма нерешителност и липса на политическа смелост. Един от нашите министри каза, че трябва да помагаме на Украйна, за да можем след войната да получим повече облаги от нейното възстановяване. Това е една цинична позиция. Чувам други, които казват да помагаме само хуманитарно и по никакъв начин да не участваме с военна помощ, да запазим неутралитет, защото ще получаваме по-ниски цени на газа. Това е една балканска, байганьовска пресметливост. В момента цивилизованият свят е изправен пред избора на доброто и злото. Когато си изправен пред такъв избор, категорично трябва да застанеш на страната на доброто с всичките последствия, които може да понесеш, но това е моралната, това е силната позиция. За радост, това, което виждам в българското общество, което излиза като поведение на отделни групи от хората, протестите срещу войната в Украйна, поведението на повечето от нашите интелектуалци, хората на науката, хората на изкуството, ми дават основание да вярвам, че тези хора, които оценяват войната в Украйна като варварски акт на Русия, са повече. Това ми дава основание да вярвам, че изборът на България за принадлежност към цивилизования свят е категоричен."

Русия изгражда нова Берлинска стена пред себе си и ще остане дълго време в изолация, прогнозира политикът.

"Путин вече е загубил войната, защото той морално загуби войната в очите на целия свят. От друга страна тази война консолидира украинската нация и дълги години, за съжаление, Русия ще бъде враг на Украйна. Никой не е успял да победи един народ, когато се посяга на неговата земя, когато се посяга на неговите граждани и когато се извършва агресия, която е необоснована по никакъв начин. Смятам, че дългосрочно ще се издигне една нова Берлинска стена, която мога сега да нарека Украинска стена, пред Русия, която ще я разграничи рязко и в културно, и в технологично, и в техническо, и във военно, и в икономическо отношение от останалата част на Европа. Това ще има много сериозни последствия за Русия, защото изолацията ще обрече самата Русия на упадък, ще засили влиянието на Китай върху Русия и в крайна сметка всички тези апетити и мания за световно господство и за господарско положение в Източна Европа ще бъде провалена и цената ще плати руският народ, за съжаление."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45