Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2022 година

Във Видин отбелязаха 144 години от създаването на пожарната служба, която е една от първите в страната. Представиха техника и умения за спасяване. Пред ученици показаха евакуация на хора и как се потушава огънят. Сред проблемите, с които пожарникарите се налага да се справят, е недостигът на средства за поддръжката на техниката и на сградата. 


Днес изтича въведената извънредна епидемиологична обстановка. С отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април отпада и изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните. От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.


47 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. Новите случаи в Северозапада са 47, като най-много новозаразени има отчетени в Област Видин - 22, във Враца 20 и в Монтана 5. 


Онлайн ще могат да учат ученици при уважителни причини до 30 учебни дни след 1 април. Учениците, които по здравословни или други уважителни причини не могат да са присъствено на училище след края на извънредната епидемична обстановка, имат право да се обучават онлайн още до 30 учебни дни, съобщиха от образователното министерство. Ведомството разполага с 5 милиона и 100 хиляди неизползвани антигенни теста за Covid-19, които ще бъдат запазени в резерв в случай на нова епидемична вълна през есента. 

Избират строителен надзор за ремонта на пътя Раброво-Шишенци. Две обществени поръчки за избор на изпълнители на строителния надзор при основния ремонт на близо 200 км третокласни пътища обяви Агенция "Пътна инфраструктура". Включени са 11 пътни отсечки в областите Видин, Варна, Бургас, Стара Загора и Хасково, уточняват от АПИ.  


Висока оценка бе дадена на работата на Административния съд във Враца за миналата година. Работата на съда е оценена от председателя на първо отделение на Върховен административен съд – Емилия Миткова. Годишното отчетно събрание се е провело днес, съобщават от правозащитната институция във Враца. 


Излезли от употреба автомобили, паркирани на общински терени в Мездра, ще бъдат премахнати. Стопаните имат един месец срок, за да ги преместят на терени- частна собственост, съобщават от местната администрация. 


Още 20 украински граждани, избягали от войната, ще бъдат настанени в Учебния център в село Боровци. От ръководството на центъра потърсиха за съдействие областния управител Ванина Вецина, която на място се запозна с условията. В момента в дома има настанени бежанци. 


В село Краводер се надяват улица, водеща към републиканския път Е-79 да бъде прехвърлена като част от четвъртокласната пътна мрежа, за да бъде ремонтирана.След гласуване на общинския бюджет, очакват отпускането на средства за ремонта на улици, каза кметът на селото Илия Перчинков.


В Кула събират пари за зарибяване на язовир Нишор до село Бойница в област Видин. Инициативата е на новото сдружение Клуб по спортен риболов "Тъндър фиш". Досега доброволци няколко години зарибяват язовир Кула, затова новото сдружение решава да зариби друг водоем. Спират се на Нишор, защото много хора ходят и там на риболовни излети, в язовира има риба, но има и много водорасли.


В Краводер помагат на учителка от селото, която след пожар остана без дом. Инцидентът станал в петък, на Благовещение. Къщата на Наталия Колева почти напълно е изгоряла. Има застраховка и се очаква да бъдат описани щетите, но са нужни още средства и помощ, за да се справи. 


Въведоха работно време на Палеопарка във Вършец. Изключително голям интерес има към новооткрития Палеопарк във Вършец. Музеят с животни отпреди над 2.5 милиона години бе открит на 15 март. Само в първите два почивни дни са преминали по 1000 посетители


С отпадане на противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19, Центърът за обществена подкрепа /ЦОП/ в Белоградчик обмисля по - активна социална дейност за своите потребители. Още утре- 1 април, те ще отбележат Международния ден на птиците. 


Наградиха победителите от област Видин в Националното математическо състезание "Европейско кенгуру". Грамотите и медалите на заелите първите три места във всяка възрастова група връчиха началникът и експертът по математика в Регионалното управление по образованието Ангел Донкин и Ирена Водова. Церемонията се състоя в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I".


Успех в Национално състезание за презентации на тема "Химичните технологии около нас 2022", постигнаха ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий"- Козлодуй, съобщават от училището. Учениците Дарина Николова и Християна Йорданова от 9.а клас получиха една от специалните награди на Националното състезание за презентации на тема "Химичните технологии около нас 2022". Състезанието се проведе онлайн. 


Калоян Славчев от 12 в и Иван Бойчев от 11 в клас ще представят професионална гимназия „Асен Златаров“ - Видин ще бъде представена в националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как". Състезанието се провежда в 54 професионални гимназии, обучаващи ученици в специалности "Компютърна техника и технологии" и "Приложна електроника". 


С поредица от събития Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин ще се включи в тазгодишния Маратон на четенето. През целия месец април са планувани срещи с автори, посещения на учебни заведения, премиери на книги. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 21 октомври 2024 година

Община Видин призовава своите жители, неправителствени организации, фондации и граждански движения да споделят идеите си за подобряване условията на живот в общинския център . Приемат се предложения, свързани с облагородяване на междублокови пространства, създаване на зелени площи, спортни зони, освежаване на обществени пространства, организиране на..

публикувано на 21.10.24 в 18:00

Един човек е задържан при полицейска акция в Монтанско

Полицията в Монтана проверява сигнал за евентуално нарушение, свързано с предстоящите парламентарни избори. При специализирана акция днес на територията на областта е задържано едно лице и е издирено едно, обявено за общодържавно издирване Това е третата полицейска операция в Монтанско за последните две седмици за предотвратяване на престъпления,..

публикувано на 21.10.24 в 17:47

Инцидент забави обедния влак от Видин за София

Със 160 минути закъснение е отпътувал от гара Дреновец обедният влак Видин- София, съобщават от БДЖ. Бързият влак е потеглил от Видин в 12:30 часа, но поради инцидент след неправомерно пресичане на железопътната линия е спрян на гара Дреновец, уточняват от железопътната компания. Влакът е ударил човек, съобщи за Радио ВИДИН к метът на село..

публикувано на 21.10.24 в 17:27

Читалището в село Замфир отбеляза 125 години (снимки)

Читалището в ломското село Замфир отпразнува 125-годишен юбилей. За постижения в областта на самодейното творчество и по повод юбилея, Народно читалище „Замфир Хаджийски 1899“ бе удостоено със званието „Почетен знак на Кмета на Община Лом“. Заместник-кметът на Община Лом Хилда Владимирова поздрави юбилярите от името на градоначалника Цветан Петров..

публикувано на 21.10.24 в 16:11

Монтана чества будителите с факелно шествие

Монтана ще чества Деня на народните будители с факелно шествие , съобщават от общинската администрация. В него ще се включат всички образователни и културни институции, водени от Духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум 1883“. Маршрутът на процесията ще премине по бул. „Трети март“. Тя ще тръгне в 18:00 часа  на 30 октомври..

публикувано на 21.10.24 в 15:47

Полицията глоби пешеходци и родители на деца с тротинетки в Монтанско

Всеки трети проверен пешеходец при акция в Монтанско е глобен. Униформените са съставили актове на родителите на четирима непълнолетни, управлявали електрически тротинетки . Над 100 проверки са извършили униформените в област Монтана на водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди, електрически тротинетки и пешеходци. Засиленият контрол бе..

публикувано на 21.10.24 в 15:34

Видинската езикова гимназия ще награди ученици за "Радичковите дни"

Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин  ще отбележи края на "Радичковите дни" , посветени на патрона на училището,   с  раздаване на награди на ученици . Тържеството ще се състои на 24 октомври, каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение  Боянка Никова : "На самия ден, пред барелефа на Радичков, ще има..

публикувано на 21.10.24 в 14:02