Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистки от Монтана с призови места от престижен международен конкурс

Снимка: ОШИ"Добри Христов"

Младите пианистки от Монтана Сияна Буркхардт и Ивелина Ангелова спечелиха съответно второ и трето място в единадесетото издание на Международния клавирен конкурс "Vivapiano" - София. Момичетата са възпитанички на Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" - Монтана и блестящото им представяне в концертните зали на Националното музикално училище "Любомир Пипков"  е поредно признание за таланта им.


"Благодаря на момичетата за достойното представяне! Благодаря и на техните родители за доверието и подкрепата!", каза преподавателят им Нина Петрова.


В конкурса участва и възпитаничката на Александра Ценкова, Нанси Колева, която спечели трета награда.  


В това издание на форума се представиха над 100 участници, разпределени в осем групи. Талантливите инструменталисти бяха оценявани от жури в състав: доц. Христо Павлов, проф. Евгения Радославова, проф. Гина Табакова, проф. Роксана Богданова, проф. Елена Дикова и проф. Стефано Манкузо. Наградените деца получиха ръчно направени, дизайнерски медали и дипломи.  


В творческото състезание онлайн се изявиха и участници от Китай, Албания, Австралия и САЩ. Конкурсът "Vivapiano" е основан от Даниела Дикова през 2010 г., и се осъществява с подкрепата на Фондация "Арденца".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Тежките пътни инциденти в Монтана са се увеличили през настоящата година

При челен удар между коли най-често се стига до фатален край на участниците в пътно-транспортното произшествие. От началото на годината по пътищата в област Монтана са загинали 11 души, отчитат от КАТ. Повече тежки пътни инциденти са станали по пътищата в област Монтана от началото на годината в сравнение с миналата.  Регистрирани са 157 тежки..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Тестват системата за ранно известяване

Тест на Националната система за ранно предупреждение ще бъде направена днес от 11 часа, за да се установи техническото и състояние.  Чрез акустичните устройства ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и край на тревогата в редица градове, сред които и тези от Северозападна България.  Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до..

публикувано на 01.10.24 в 07:32

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година.  На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на..

обновено на 01.10.24 в 07:30

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05