Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кула отчете изпълнението на програмата за управление на отпадъците за 2021 година

Снимка: Наско Цанов

В Община Кула управлението на отпадъците е съсредоточено в Дирекция "Специализирана администрация“ към Общинска администрация. Дирекцията изготвя общинските програми, планове и наредби за дейностите по управление на отпадъците. Проблемът с отпадъците е проблем, който се разраства непрекъснато, поради нарастващите потребности на обществото, финансовите ограничения и все още ниското ниво на екологична култура. Община Кула има разработена "Програма за управление на отпадъците 2021 – 2028 г.", която е приета от Общинския съвет. Програмата за управление на отпадъците има за цел да осигури на община Кула инструмент за планиране на необходимите ресурси, мерки и дейности за предоставяне на качествени услуги по управление на отпадъците на жителите на общината и да подобри управлението на отпадъците в съответствие с общоевропейската йерархия за отпадъците.

Основните стратегически цели на Програмата за управление на отпадъците на Община Кула за периода 2021-2028 г. са намаляване на вредното въздействие на отпадъците чрез предотвратяване образуването им и насърчаване на повторното им използване, увеличаване на количествата на рециклираните и оползотворени отпадъци, намаляване на количествата и на риска от депонираните битови отпадъци и други. Кметът на общината ежегодно до 31 март внася в Общински съвет отчет за изпълнението на Програма за управление на отпадъците, формирани на територията на община Кула и го изпраща на Регионална инспекция по околната среда и водите- гр. Монтана за сведение. Отчетът обхваща всички дейности по отпадъците на територията на община Кула.

С решение №185 взето на заседание на ОбС Кула на 21.12.2021 г. е одобрена план- сметка за необходимите разходи за предоставяне на услугите по събиране и транспортиране на битовите отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места в община Кула за 2022 г. Като част от системата за управление на отпадъците е и почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковете и другите територии в града и населените места от общината. Всички населени места в община Кула са обхванати от услугата по организирано събиране и транспортиране на битовите отпадъци до РДБО Видин. Дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване до регионално депо, както и поддържането чистотата на териториите за обществено ползване са възложени на Общинско предприятие "БКС КУЛА“.

През 2021 година след проведена обществена поръчка общината е закупила 6 бр. контейнери за строителни отпадъци, тип леген с вместимост 4 куб.м. и един специализиран автомобил за тяхното извозване до РДБО Видин. Информацията за количествата генерирани битови отпадъци по населени места в общината се предоставя от РДБО Видин и от общинската администрация в гр. Кула. Основните източници на битови отпадъци са населението - приблизително 80% и около 20% - са търговски, административни, социални, фирмени и др. обекти.

Към настоящият момент Община Кула има въведена система за разделно събиране на отпадъци от опаковки само в гр.Кула. Общината има сключен договор с "ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ“ АД и са поставени на 7 места в гр.Кула цветни контейнери по три в комплект, както следва - син, жълт и зелен. Общината е предоставила на еднофамилните жилищни сгради кафяви кофи с вместимост 120 л, които са предназначени само за растителни отпадъци. Тези кофи се събират два пъти в месеца отделно от кофите за смесени битови отпадъци и се извозват на депото в гр.Видин. На Регионалното депо тонажът се измерва с електронен кантар, издават се кантарни бележки за количествата постъпили отпадъци. Смесените битови отпадъци събрани от всички населени места на територията на община Кула за 2021 год. са над 1500 тона. Вземането на правилни решения и осъществяването на мерките, заложени в общинската програма, ще се постигнат при оптимален баланс на интересите на различните участници в управлението на отпадъците. Ще се поддържа непрекъснат диалог с участниците в дейностите по управление на отпадъците и организирането на кампании за повишаване на общественото разбиране и съзнание.

За целта през 2021 година експерти от общината са предприели редовно предоставяне на информация на населението за състоянието на околната среда чрез публикуване на информация на интернет страницата на Общината, привличане на населението, неправителствени организации и заинтересованата индустрия, в процесите на вземане на решения по въпросите на управление на отпадъците, включително за начина за определяне на "Такса битови отпадъци" и отчитането на изразходваните средства, повишаване на общественото съзнание, с цел да се постигне промяна в поведението на населението, чрез осъзнаване на екологичните рискове, свързани с изчерпване на ресурсите, генерирането и обезвреждането на отпадъците. За повишаване на общественото съзнание на сайта на Община Кула периодично се подава информация за дейности с широко обществено значение. Следвайки генералната цел на програмата Община Кула ще продължи да работи за предотвратяване и намаляване на образуването на отпадъци, което да доведе до ограничаване и намаляване на въздействието им върху околната среда, подобряване на ефективността на използване на ресурсите, насърчаване на инвестициите и дейностите, свързани с управление на отпадъците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43