Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще ни излезе великденската трапеза

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Наближава един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово. Приготовленията за Великден не могат да минат и без празнична трапеза. Много хора започват приготовленията от по-рано. На трапезата е задължително присъствието на яйца, козунак и агнешко месо. Присъствието на агнешко месо на масата е свързано с това, че в деня на Възкресението на Иисус Христос в жертва е било пренесено агне. Макар една стара традиция да гласи, че за Великден е по-добре да се сготви пуяк, защото агнето е жертвено животно и то се принася в жертва на Гергьовден. Жителите на селата Шишенци и Бориловец, община Бойница, спазват именно тази традиция, но вместо пуяк готвят кокошка. Няма да търсим кое е първо яйцето или кокошката и кой ритуал е по-правилен и верен що се отнася към днешно време. Ще обърнем внимание и на двата вида трапеза. 


В търсене на отговор на въпроса "Колко ще ни струва Великденската трапеза?" проверихме цените в някои от най-посещаваните магазини във Видин. Както е известно на трапезата за Великден освен козунаци, яйца и агнешко, присъства и салата - като най-разпространената салата в този сезон е зелената салата с пресен лук, репички и краставица. Да започнем от салатата - в различните магазини цената на зелената салата варира в диапазона 1,20 лв. - 1,60 лв., връзка пресен лук ще ни струва между 0,80 лв. и 1,40 лв., връзка репички пък е с цена между 1,20 лв. и 2 лв., килограм краставици ще ни струва около 5 лв. Ако решим да сложим и домати трябва да имаме предвид, че тяхната цена в различните магазини между 4,90 лв. и 6 лв. Различните видове козунак се търгуват на цени от 2,50 лв. до 5,70лв. в зависимост от това какви добавки като локум, ядки и други съдържа той. Трапезата не може да мине и без боядисаните великденски яйца - по известни в нашия край като перашки. Цената на яйцата в зависимост от техния размер и магазина, от който ще ги купим варира от 28 стотинки до 45 стотинки за брой. Най-скъпо ще ни излезе агнешкото - в зависимост от частта от агнето която ще си закупим (плешка, бут) цената му варира от 19 лв. до 25 лв. за килограм. 


Попитахме и видинчани какво ще сложат на Великденската трапеза тази година и колко пари са склонни да отделят за нея:


"Великденски яйца, козунак, задължително агнешко, поне едно парче, една плешка ще има. Малко е скъпичко, ама това ни е за цялата година. Не може да се каже колко ще излезе, защото още не сме пазарували - цените всеки ден растат, а и зависи от кой магазин ще купим самото месо, дали ще бъде по-евтинко - по-старо или ще бъде по-прясно - по-скъпо. Под 100 лева няма да мине за месото и козунака, салатата е още по-скъпа - 5 лв. доматите, 5 лв. краставиците, яйцата 50 стотинки, майко мила... Винаги спазвам традициите. Ще отделя 100 лв... Нормалното, което е за всяка една трапезна маса - агнешко, риба, яйца, козунаци и така нататък. Колкото излезе - толкова... Перашки ще си направим, но за агнешкото - за съжаление ще го пропуснем. Сигурно едно пиленце ще си купим и ще си опечем. Ще отделя 30-40 лв. може би, козунаци, яйца, пилето... Ще спазим обичаите, доколкото можем и доколкото стигат парите. Агнешко ще има за адет - за преяждане няма да има. Ще отделим стотина лева, нали дадоха по 70 лв., ще отделим да почетем празника".


Традицията, която спазват в селата Шишенци и Бориловец от община Бойница е за Великден да консумират кокошка, според традицията, която гласи, че на Великден се готви пуяк, а не агнешко месо. Първото мляко, първото прясно сирене и първото агне се консумират на празника на овчарите и техния Небесен застъпник и ходатай - Св. Георги, гласи още тази традиция. Пак според нея за Великден трябва да се приготви по-скоро пуяк (мъжко животно), което в нашите вярвания е символ и продължение на живота, част от яйцето и белег на победа. Нашите предци са готвили пуяк с последното наложено кисело зеле от зимата, като по този начин са вярвали, че всичко старо се дава в курбан за по-добро начало на живота след смъртта - Възкресението.

Жителите на Бориловец и Шишенци слагат кокошка и свинско месо на трапезата. Ако заменим агнешкото със свинско ще трябва да дадем между 6 лв. и 11 лв. за килограм, цяло пиле ще ни струва между 5 лв. и 6 лв. за килограм

Доста по-евтина ще излезе празничната трапеза на хората, които живеят на село и си произвеждат домашни продукти, показа наша анкета в селата  Шишенци и Бориловец:

"Ако ми дойдат децата мога да заколя някоя кокошчица, имам яйчица, купила съм си по-рано още, понеже ми е много труден превоза, намирам кола един път в месеца, когато е пенсията, отивам до Видин та да си взема и лекарствата и да напазарувам - тогава съм си купила захар, олио, брашънце. Меся някой козунак, децата дойдат, донесат нещо, това е друго какво да сложа. Яйца - 7 кокошки имам. Агнешко - абсурд 30 лв. вчера го погледнах килограм, от къде, можем само да го сънуваме... Ние по принцип си произвеждаме почти всичко, не почти, ами всичко. Е, за такива работи - безалкохолни, зарзавати още няма - скъпи, скъпи ще трябва да се вземат някои работи. Задължително е кокошка да има - Великден. Клали сме свине, имаме си наше производство, има във фризера ще извадим по някоя пържолка. Агънце за Гергьовден, сега кокошка и някоя пържолка ще измислим, нещо домашно... Яйца и козунак, друго нищо. Кокошка може, някоя кокошка, ако има... Задължително козунак, защото имам домашни яйца от щастливи кокошки и вероятно или яренце или агънце, но ще си купим."

В крайна сметка, който и от двата обичая да спазим, едно 4 членно семейство трудно би се справило със 100 лв., за да подготви трапезата си за Великден. Освен традиционната храна, която се слага на трапезата, там обикновенно присъстват и сладки, алкохол и безалкохолни напитки, които допълнително оскъпяват великденската трапеза. 

Важно е да припомним на всички да бъдат особено бдителни при покупките на месо, за да не бъдат излъгани. Агнешкото месо носи здравна маркировка, така наречения печат. Когато става дума за месо с произход България - той е в син цвят. Тази здравна маркировка се намира на етикетчето, когато храната е опакована. Червеният печат означава, че месото не е с произход България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"От традицията към бъдещето - осем културни истории от област Видин" ще разкажат читалища

Богатството и красотата на българския фолклор ще оживеят на четири сцени в Брегово, Ружинци, Чупрене и Ново село. Пъстра палитра от песни, танци, обичаи и легенди са подготвени и ще бъдат представени от читалищата в Гюргич, Горни Лом, Ружинци, Средогрив, Плешивец, Дреновец, Ново село и Брегово. Целта е да бъдат представени и запазени традициите на..

публикувано на 08.10.25 в 14:00

Изложбата "110 години Владимир Мански" гостува във Видин

Изложба с творби на родения във Видин художник Владимир Мански е подредена в Художествената галерия в града. Експозицията е на Регионален исторически музей - София. Създадена е по повод навършването на 110 години от рождението на твореца и е открита за Деня на София. Сега изложбата гостува във Видин по повод духовния празник на града, който се..

публикувано на 08.10.25 в 13:00

Ева-Мария Крушарска – 8-годишен талант с множество отличия

Ева-Мария Крушарска е на 8 години и е ученичка в 3-ти клас на ОУ „Иван Вазов“ – Видин. Въпреки крехката си възраст, тя вече има впечатляващи постижения в областта на поп и джаз пеенето, с което се занимава активно от около година. През този период Ева-Мария е завоювала редица отличия на национални конкурси и международни фестивали, а последният ѝ..

публикувано на 08.10.25 в 10:04

Талантливи видински ученици са отличени в конкурс „Светът вътре в нас“

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин грабнаха първите места в конкурса "Светът вътре в нас". Съревнованието бе организиран в рамките на фестивала "Здравей, здраве" в крайдунавския град и в него се включиха ученици от всички видински гимназии. Лидия Каменова, организатор на събитието, връчи награди на участниците и им..

публикувано на 07.10.25 в 16:20

Докъде стигна обновяването на парка във Видин

Вече два месеца и половина се извършва ремонт на Крайдунавския парк във Видин,  в участъка от детската площадка при „Телеграф капия“ през района около Паметника на свободата до зоната при крепостта „Баба Вида“. Със символична "първа копка" на 24 юли беше поставено началото на дейностите по проект "Изграждане на зелена и велосипедна достъпна..

публикувано на 07.10.25 в 14:30

Анна Авиил представя романа си "Божана" във Видин

Своя нов роман "Божана" ще представи  Анна Величкова, чийто творчески псевдоним е Анна Авиил. Авторката е от Видин, днес живее и работи в София. Тя определя книгата си като "патриотична", чиято цел е да възроди ценностите на българския народ. Представянето във Видин ще се състои днес, 7 октомври, в Залата за изяви на Регионална библиотека "Михалаки..

публикувано на 07.10.25 в 12:00

От 1 януари: 620 евро минимална работна заплата

Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие за новия размер на минималната работна заплата (МРЗ) за 2026 година.  Правителството предвижда тя да стане 1213 лева или 620 евро и 20 евроцента, вместо досегашните 1077 лева. Кабинетът планира минималната заплата да се увеличи със 136 лева или с малко над 12 процента и половина спрямо сегашната ѝ..

публикувано на 07.10.25 в 11:25