Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще ни излезе великденската трапеза

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Наближава един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово. Приготовленията за Великден не могат да минат и без празнична трапеза. Много хора започват приготовленията от по-рано. На трапезата е задължително присъствието на яйца, козунак и агнешко месо. Присъствието на агнешко месо на масата е свързано с това, че в деня на Възкресението на Иисус Христос в жертва е било пренесено агне. Макар една стара традиция да гласи, че за Великден е по-добре да се сготви пуяк, защото агнето е жертвено животно и то се принася в жертва на Гергьовден. Жителите на селата Шишенци и Бориловец, община Бойница, спазват именно тази традиция, но вместо пуяк готвят кокошка. Няма да търсим кое е първо яйцето или кокошката и кой ритуал е по-правилен и верен що се отнася към днешно време. Ще обърнем внимание и на двата вида трапеза. 


В търсене на отговор на въпроса "Колко ще ни струва Великденската трапеза?" проверихме цените в някои от най-посещаваните магазини във Видин. Както е известно на трапезата за Великден освен козунаци, яйца и агнешко, присъства и салата - като най-разпространената салата в този сезон е зелената салата с пресен лук, репички и краставица. Да започнем от салатата - в различните магазини цената на зелената салата варира в диапазона 1,20 лв. - 1,60 лв., връзка пресен лук ще ни струва между 0,80 лв. и 1,40 лв., връзка репички пък е с цена между 1,20 лв. и 2 лв., килограм краставици ще ни струва около 5 лв. Ако решим да сложим и домати трябва да имаме предвид, че тяхната цена в различните магазини между 4,90 лв. и 6 лв. Различните видове козунак се търгуват на цени от 2,50 лв. до 5,70лв. в зависимост от това какви добавки като локум, ядки и други съдържа той. Трапезата не може да мине и без боядисаните великденски яйца - по известни в нашия край като перашки. Цената на яйцата в зависимост от техния размер и магазина, от който ще ги купим варира от 28 стотинки до 45 стотинки за брой. Най-скъпо ще ни излезе агнешкото - в зависимост от частта от агнето която ще си закупим (плешка, бут) цената му варира от 19 лв. до 25 лв. за килограм. 


Попитахме и видинчани какво ще сложат на Великденската трапеза тази година и колко пари са склонни да отделят за нея:


"Великденски яйца, козунак, задължително агнешко, поне едно парче, една плешка ще има. Малко е скъпичко, ама това ни е за цялата година. Не може да се каже колко ще излезе, защото още не сме пазарували - цените всеки ден растат, а и зависи от кой магазин ще купим самото месо, дали ще бъде по-евтинко - по-старо или ще бъде по-прясно - по-скъпо. Под 100 лева няма да мине за месото и козунака, салатата е още по-скъпа - 5 лв. доматите, 5 лв. краставиците, яйцата 50 стотинки, майко мила... Винаги спазвам традициите. Ще отделя 100 лв... Нормалното, което е за всяка една трапезна маса - агнешко, риба, яйца, козунаци и така нататък. Колкото излезе - толкова... Перашки ще си направим, но за агнешкото - за съжаление ще го пропуснем. Сигурно едно пиленце ще си купим и ще си опечем. Ще отделя 30-40 лв. може би, козунаци, яйца, пилето... Ще спазим обичаите, доколкото можем и доколкото стигат парите. Агнешко ще има за адет - за преяждане няма да има. Ще отделим стотина лева, нали дадоха по 70 лв., ще отделим да почетем празника".


Традицията, която спазват в селата Шишенци и Бориловец от община Бойница е за Великден да консумират кокошка, според традицията, която гласи, че на Великден се готви пуяк, а не агнешко месо. Първото мляко, първото прясно сирене и първото агне се консумират на празника на овчарите и техния Небесен застъпник и ходатай - Св. Георги, гласи още тази традиция. Пак според нея за Великден трябва да се приготви по-скоро пуяк (мъжко животно), което в нашите вярвания е символ и продължение на живота, част от яйцето и белег на победа. Нашите предци са готвили пуяк с последното наложено кисело зеле от зимата, като по този начин са вярвали, че всичко старо се дава в курбан за по-добро начало на живота след смъртта - Възкресението.

Жителите на Бориловец и Шишенци слагат кокошка и свинско месо на трапезата. Ако заменим агнешкото със свинско ще трябва да дадем между 6 лв. и 11 лв. за килограм, цяло пиле ще ни струва между 5 лв. и 6 лв. за килограм

Доста по-евтина ще излезе празничната трапеза на хората, които живеят на село и си произвеждат домашни продукти, показа наша анкета в селата  Шишенци и Бориловец:

"Ако ми дойдат децата мога да заколя някоя кокошчица, имам яйчица, купила съм си по-рано още, понеже ми е много труден превоза, намирам кола един път в месеца, когато е пенсията, отивам до Видин та да си взема и лекарствата и да напазарувам - тогава съм си купила захар, олио, брашънце. Меся някой козунак, децата дойдат, донесат нещо, това е друго какво да сложа. Яйца - 7 кокошки имам. Агнешко - абсурд 30 лв. вчера го погледнах килограм, от къде, можем само да го сънуваме... Ние по принцип си произвеждаме почти всичко, не почти, ами всичко. Е, за такива работи - безалкохолни, зарзавати още няма - скъпи, скъпи ще трябва да се вземат някои работи. Задължително е кокошка да има - Великден. Клали сме свине, имаме си наше производство, има във фризера ще извадим по някоя пържолка. Агънце за Гергьовден, сега кокошка и някоя пържолка ще измислим, нещо домашно... Яйца и козунак, друго нищо. Кокошка може, някоя кокошка, ако има... Задължително козунак, защото имам домашни яйца от щастливи кокошки и вероятно или яренце или агънце, но ще си купим."

В крайна сметка, който и от двата обичая да спазим, едно 4 членно семейство трудно би се справило със 100 лв., за да подготви трапезата си за Великден. Освен традиционната храна, която се слага на трапезата, там обикновенно присъстват и сладки, алкохол и безалкохолни напитки, които допълнително оскъпяват великденската трапеза. 

Важно е да припомним на всички да бъдат особено бдителни при покупките на месо, за да не бъдат излъгани. Агнешкото месо носи здравна маркировка, така наречения печат. Когато става дума за месо с произход България - той е в син цвят. Тази здравна маркировка се намира на етикетчето, когато храната е опакована. Червеният печат означава, че месото не е с произход България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дреновец излиза на протест срещу преминаването на тирове

Жители на Дреновец, община Ружинци, излизат на протест днес заради тежкотоварния трафик, преминаващ през селото. Недоволството е провокирано от инцидент на пътя, при който преди дни загина 45-годишен местен жител. Транзитният трафик е пренасочен през селото от международния път Е79, който е в ремонт и това създава проблеми, свързани с пътната..

публикувано на 22.11.25 в 08:00

Ученици дариха топлина и внимание на възрастни за Деня на християнското семейство

В  Деня на християнското семейство  ученици от Ученическия съвет към ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, с координатор Лозинка Николова, се срещнаха с възрастните хора от Дома в Кутово, които временно са преместени във Видин. Децата  донесоха топлина, внимание и празнично настроение на неговите обитатели. "Днес сме тук в един много..

публикувано на 21.11.25 в 17:50
Красимир Беров на представянето на възстановеното издание в Бяла Слатина

Издател от Бяла Слатина направи възстановка на "Нова земя" - продължението на "Под игото"

Излезе от печат възстановка на първото издание на романа "Нова земя", замислен от Иван Вазов като продължение на "Под игото". За първи път романът е отпечатан през 1896 година. След това няколко пъти е преиздаван, но така и не успява да спечели дори и частица от славата, която първият български роман има. Нещо повече -  в наши дни малцина са..

публикувано на 21.11.25 в 16:59

Млад дерматолог специализира във видинската болница

 Д-р Деяна Жекова е един от младите лекари, предпочели да специализират във видинската болница "Св. Петка". Дерматология е специалността, която си е избрала д-р Жекова.  "За съжаление в София възможността да се специализира дерматология е малка и е трудно човек да се дореди до тази специалност, защото е доста желана. Разбрах, че има възможност в..

публикувано на 21.11.25 в 16:57

Арбористът Пламен: Когато любовта към дърветата става професия

За днешния ни гост можем със сигурност да кажем, че има професия, която рядко се среща у нас. Чували ли сте за арборист? Това е човекът, който се грижи за дърветата - обучен специалист, посветен на поддръжката и опазването им като отделни живи организми в градска среда. Самата дума " арборист " произхожда от латинската "arbor", което означава..

публикувано на 21.11.25 в 16:35

Дари и нейната голяма любов към книгите

В Деня на четенето си припомняме не просто колко е хубаво човек да чете, а колко истински променящо е това малко действие - да отвориш книга и да позволиш на един нов свят да те приеме. Понякога е тихо бягство, друг път е приключение, трети път - разговор със самия теб. И днес имаме гост, който го знае по-добре от много възрастни. Дарина..

публикувано на 21.11.25 в 16:30

Бели, смях и любов: Историята на кучето Чико и котарака Милчо

Днешните лапички са на един пакостлив домашен любимец, кучето на име Чико . Историята му започва сърцераздирателно, тъй като е спасен от улицата. Ще оставим на неговата стопанка да разкаже с подробности, а ние можем да кажем за Чико, че е едно голямо бебе, което непрестанно тича и все нещо хапва. Предимно това са мебели, салфетки, торбички, а..

публикувано на 21.11.25 в 15:35