Наближава един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово. Приготовленията за Великден не могат да минат и без празнична трапеза. Много хора започват приготовленията от по-рано. На трапезата е задължително присъствието на яйца, козунак и агнешко месо. Присъствието на агнешко месо на масата е свързано с това, че в деня на Възкресението на Иисус Христос в жертва е било пренесено агне. Макар една стара традиция да гласи, че за Великден е по-добре да се сготви пуяк, защото агнето е жертвено животно и то се принася в жертва на Гергьовден. Жителите на селата Шишенци и Бориловец, община Бойница, спазват именно тази традиция, но вместо пуяк готвят кокошка. Няма да търсим кое е първо яйцето или кокошката и кой ритуал е по-правилен и верен що се отнася към днешно време. Ще обърнем внимание и на двата вида трапеза.
В търсене на отговор на въпроса "Колко ще ни струва Великденската трапеза?" проверихме цените в някои от най-посещаваните магазини във Видин. Както е известно на трапезата за Великден освен козунаци, яйца и агнешко, присъства и салата - като най-разпространената салата в този сезон е зелената салата с пресен лук, репички и краставица. Да започнем от салатата - в различните магазини цената на зелената салата варира в диапазона 1,20 лв. - 1,60 лв., връзка пресен лук ще ни струва между 0,80 лв. и 1,40 лв., връзка репички пък е с цена между 1,20 лв. и 2 лв., килограм краставици ще ни струва около 5 лв. Ако решим да сложим и домати трябва да имаме предвид, че тяхната цена в различните магазини между 4,90 лв. и 6 лв. Различните видове козунак се търгуват на цени от 2,50 лв. до 5,70лв. в зависимост от това какви добавки като локум, ядки и други съдържа той. Трапезата не може да мине и без боядисаните великденски яйца - по известни в нашия край като перашки. Цената на яйцата в зависимост от техния размер и магазина, от който ще ги купим варира от 28 стотинки до 45 стотинки за брой. Най-скъпо ще ни излезе агнешкото - в зависимост от частта от агнето която ще си закупим (плешка, бут) цената му варира от 19 лв. до 25 лв. за килограм.
Попитахме и видинчани какво ще сложат на Великденската трапеза тази година и колко пари са склонни да отделят за нея:
"Великденски яйца, козунак, задължително агнешко, поне едно парче, една плешка ще има. Малко е скъпичко, ама това ни е за цялата година. Не може да се каже колко ще излезе, защото още не сме пазарували - цените всеки ден растат, а и зависи от кой магазин ще купим самото месо, дали ще бъде по-евтинко - по-старо или ще бъде по-прясно - по-скъпо. Под 100 лева няма да мине за месото и козунака, салатата е още по-скъпа - 5 лв. доматите, 5 лв. краставиците, яйцата 50 стотинки, майко мила... Винаги спазвам традициите. Ще отделя 100 лв... Нормалното, което е за всяка една трапезна маса - агнешко, риба, яйца, козунаци и така нататък. Колкото излезе - толкова... Перашки ще си направим, но за агнешкото - за съжаление ще го пропуснем. Сигурно едно пиленце ще си купим и ще си опечем. Ще отделя 30-40 лв. може би, козунаци, яйца, пилето... Ще спазим обичаите, доколкото можем и доколкото стигат парите. Агнешко ще има за адет - за преяждане няма да има. Ще отделим стотина лева, нали дадоха по 70 лв., ще отделим да почетем празника".

Жители на Дреновец, община Ружинци, излизат на протест днес заради тежкотоварния трафик, преминаващ през селото. Недоволството е провокирано от инцидент на пътя, при който преди дни загина 45-годишен местен жител. Транзитният трафик е пренасочен през селото от международния път Е79, който е в ремонт и това създава проблеми, свързани с пътната..
В Деня на християнското семейство ученици от Ученическия съвет към ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, с координатор Лозинка Николова, се срещнаха с възрастните хора от Дома в Кутово, които временно са преместени във Видин. Децата донесоха топлина, внимание и празнично настроение на неговите обитатели. "Днес сме тук в един много..
Излезе от печат възстановка на първото издание на романа "Нова земя", замислен от Иван Вазов като продължение на "Под игото". За първи път романът е отпечатан през 1896 година. След това няколко пъти е преиздаван, но така и не успява да спечели дори и частица от славата, която първият български роман има. Нещо повече - в наши дни малцина са..
Д-р Деяна Жекова е един от младите лекари, предпочели да специализират във видинската болница "Св. Петка". Дерматология е специалността, която си е избрала д-р Жекова. "За съжаление в София възможността да се специализира дерматология е малка и е трудно човек да се дореди до тази специалност, защото е доста желана. Разбрах, че има възможност в..
За днешния ни гост можем със сигурност да кажем, че има професия, която рядко се среща у нас. Чували ли сте за арборист? Това е човекът, който се грижи за дърветата - обучен специалист, посветен на поддръжката и опазването им като отделни живи организми в градска среда. Самата дума " арборист " произхожда от латинската "arbor", което означава..
В Деня на четенето си припомняме не просто колко е хубаво човек да чете, а колко истински променящо е това малко действие - да отвориш книга и да позволиш на един нов свят да те приеме. Понякога е тихо бягство, друг път е приключение, трети път - разговор със самия теб. И днес имаме гост, който го знае по-добре от много възрастни. Дарина..
Днешните лапички са на един пакостлив домашен любимец, кучето на име Чико . Историята му започва сърцераздирателно, тъй като е спасен от улицата. Ще оставим на неговата стопанка да разкаже с подробности, а ние можем да кажем за Чико, че е едно голямо бебе, което непрестанно тича и все нещо хапва. Предимно това са мебели, салфетки, торбички, а..