Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за обезпечаване на реда и сигурността през почивните дни за Великден във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Служителите на полицията и пожарната предприеха допълнителни мерки – в превантивен и оперативен план, за опазване на обществения ред, безопасността на движението по пътищата и сигурността на жителите и гостите на област Видин в предстоящата поредица от празнични и почивни дни, съобщават от полицията. От районните управления във Видин, Белоградчик и Кула е създадена организация за осигуряване на полицейско присъствие на местата, където ще се провеждат празнични и религиозни мероприятия и други публични прояви. Проведени са срещи с представители на църквите и органите на местната власт за планиране на съвместни действия за повишаване на безопасността. Набелязани са превантивни мерки с оглед противодействие на посегателства срещу собствеността и имуществото на гражданите. 


Криминалистите напомнят при напускане за продължителен период жилищата да се обезопасяват и в тях да не се съхраняват големи суми пари и ценности. Повишено внимание е необходимо и при осъществяване на покупко-продажби на домашни животни.


За осигуряване на безопасността на движението по пътищата в региона служителите на сектор "Пътна полиция" също са планирали конкретни действия и превантивни мерки. През празничните дни ще има засилени проверки с цел ограничаване на предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. В дните и часовите интервали, когато се очаква интензивен трафик, в рисковите за настъпване на автопроизшествия участъци полицейски екипи ще подпомагат и контролират на движението. Същевременно пътните полицаи ще следят за водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Предвидено е провеждане на специализирани полицейски операции "Алкохол, наркотици и неправоспособност",  в които ще се включат максимален брой полицейски служители и ще се използват всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростните режими. Проверки ще има включително на териториите на малките населени места и пътищата между тях. Пътните полицаи напомнят на водачите да спазват стриктно правилата за движение, да не нарушават ограниченията на скоростта и никога да не шофират след употреба на алкохол или наркотични вещества. Препоръките са да се провери изправността на автомобила, както и шофьорите да се подготвят за дълъг път, като се планира самото пътуване, но не и времето за пристигане. Желателно е да се проверят ограничения по маршрутите на пътуване, а също и да се шофира концентрирано. При попадане в колона шофьорите трябва да запазят спокойствие, апелират от пътна полиция.


През последните седмици огнеборците са инспектирали 51 православни храма (църкви, манастири и параклиси) в област Видин, нарушения не са били констатирани. Проверени са пожарогасителите и евакуационните изходи на обектите. Огнеборците припомнят, че е необходимо да се внимава при боравенето със свещи в църковните храмове и домовете. Запалените свещи, носени по време на църковни церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Не е желателно у дома свещите да се оставят да горят без надзор, тъй като пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31