Даяна Йорданова е на 25 години и е родена във Видин. Завършила е средното си образование в Природоматематическата гимназия и още в ученическите си години започва да се занимава с гримьорство. Докато е студентка в София добавя още козметични процедури в портфолиото си. Така 9 години е в този занаят. Междувременно следва право, след това и медицинска козметика, но не завършва и двете. Самата тя признава, че ѝ е трудно да открие коя е Дая, защото също я търси от дълго време. Постоянно се захваща с нови неща:
"Тук е момента на всестранно развитата личност. Тази разнопосочност идва от страстта и ентусиазма, любовта, с които правя каквото и да било. Стига нещо много да ми харесва, няма сила, която просто да ме спре да го направя както трябва".
Мечтата на Дая е да открие това, което я вдъхновява до самия край. След 7 години в София се завръща във Видин - уж за няколко дни, но вече 4 месеца не се е връщала в столицата. Тук във Видин открива новата си страст - сладкарството. Започва да прави бутикови мини тортички в красиви елегантни кутии. Нарича това, което прави "Душичка". Името "Душичка" избира, защото всичко, което е правила, прави и ще прави, иска да идва от душата - "Моята душа си представи, нарисува и извая цялата тази идея, затова я кръстих на нея", допълва Даяна:
"Видях тези интересни сладкишчета в тези много странни форми в една изключително грозна кутия, панделката беше ужасна. Те нямаха сатенена панделка. И аз си казах: Какво е това престъпление?!?! Набелязах си ги и реших, че някой ден ще си поръчам. Поръчах си от едно място, от второ, от трето място и се изчерпаха - в България има точно толкова, много са редки. И се оказа, че никъде не са вкусни, не можах да намеря кой да ги изяде. Само са красиви, в грозна опаковка - каква пропиляна възможност, си казах тогава. И си ги представих със сатенена панделка. Аз съм любител на сатенени панделки. Естетиката е моята най-голяма страст, но към нея когато е нещо толкова красиво си представям, че то трябва да е перфектно във всеки един аспект."
Нестандартните тортички, които приготвя Дая, освен красиви и стилно опаковани, са наистина и много вкусни.
"Няма да се хваля, но всички хора казват, че са вкусни."
Страстта и да прави сладкиши идва още преди 5 години, когато за 20-годишния си юбилей и този на нейния приятел, приготвя първата си торта.
"Реших, че трябва да се изявя и да направя нещо много готино и направих първата си торта със захарен фондан. Изглеждаше доста добре, някои хора не вярваха, че аз съм я направила - 90% от хората не вярваха, че аз съм я направила. Когато пробваха и се оказа вкусна, тотално не ми вярваха че аз съм я направила".
В графата "любимото нещо", което някога Дая е правила, слага червената мини тортичка с йогурт шоколад, пълнеж медено кексче и натурален шоколад.
"В нея съм съчетала най-любимите си неща и съм сложила и солена нотка, обожавам сладко-соленото. Добавила съм към кексовото тесто и сол. Но не щипка сол".
Дая се вдъхновява от абсолютно всичко и комуникацията с различните хора в социалните мрежи ѝ помага много, за да разбира за различните вкусове на другите. За момента обаче още не е събрала смелост да приготвя нашумелите "веган тортички".
"Много хора ме питат, но аз самата не се чувствам все още достатъчно готова да я предприема тази крачка."
Тя се занимава с всичко сама и споделя, че е много изненадана от факта, че много видинчани, дори и непознати, ѝ предлагат помощта си.
Любимият десерт на Дая е чийзкейк - заради комбинацията сладко-солено, която тя обожава.
"Направих прекрасна чийзкейк-тортичка, най-хубавата, която съм правила. Но няма стабилност. Чийзкейка се прави с нетрайни сладкарски продукти и просто концепцията не го позволява. Някой ден, когато "Душичка" стане достатъчно голяма и си имаме сладкарница на място си го пожелавам, да може да опитат всички чийзкейк-тортичката. Влюбена съм в нея, заслужава си!"
Може да намерите Дая и да опитате нейните сладки тортички на площад "Бдинци" този уикенд.
Ако сте любопитни да разгледате още от вкусотиите, които Дая приготвя, посетете страничката ѝ във Фейсбук или в Инстаграм.
Цялото интервю може да чуете в прикачения звук*
Има дни в годината, в които си разменяме подаръци. Има дни в годината, в които си даваме взаимно прошка. Има и ден, в който даряваме. И това е Щедрият вторник , който отбелязваме днес, на 3 декември. Това е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Щедрият вторник е глобална инициатива, посветена на дарителството . Това е ден, в който..
Пестицидите- какво знаем и какво не знаем за тях е основната тема в " Земята, която ни храни ". Поводът- 3 декември е обявен за Световен ден за борба с пестицидите. Отбелязва се от 1998 г. по инициатива на международната организация "Мрежа за действия срещу пестицидите", след авария през /1984/ в завод за пестициди в Индия, при която в..
Ученици от СУ "Иван Вазов" в Мездра се завърнаха от Финландия . Пътуването им се осъществи по програма "Еразъм +". Седемдневното посещение започва от Хелзинки, продължава в град Кеми и завършва в селцето на Дядо Коледа - Рованиеми. Домакините ги посрещат изключително гостоприемно и топло, а часовете, в които се включват българските..
Танцов състав "Гъмза" при читалище "Земеделец 1874" във видинското село Ново село се сдоби с нови носии . Десет женски и три мъжки ризи са ушити към момента. Автентичните шевици са заимствани от 100-годишни новоселски традиционни дрехи. Предстои носията на танцьорите да бъде допълнена с предна и задна престилка, казва секретарят на..
Осем ученици от врачанската Природо-математическа гимназия участваха в международен биомедицински конгрес в София. Форумът се провежда от 2016 година, като е имало прекъсване само около COVID-пандемията. Още от създаването му наши ученици се включват в него, каза старши учителят по биология и здравно образование Величка Младенова : "Право..
Народно читалище "Възраждане- 1932" в Бойчиновци прави звукозаписно студио . Изграждането му започва с дарение, което културното средище получава от Българското национално радио (БНР). Новата придобивка става възможна благодарение на съдействието на д ългогодишния тонрежисьор в БНР, който сега е част от екипа на читалището, Филип Наков, разказа..
Търпение, постоянство и упоритост са необходими, за да може човек да стане лекар, смята началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на видинската болница "Св. Петка" д-р Вилхелм Елисеев . Неговият професионален път започва през 1984 година, след като година по-рано завършва медицина. Придобива специалност "Анестезиология и..