Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Синаговци се търсят имоти, но вече няма къщи за продан

Проблемите в селото са много и те са свързани с липсата на финансиране

16
Снимка: Радио Видин



Гостуваме на видинското село Синаговци.

 Село Синаговци е село, към което имат предпочитания много видинчани. Не само защото   е близо до Видин , но за разлика от равниния ни град, се намира в планинска част и въздухът е определено по-чист и прохладен през лятото. За това спомага близостта на  местността Божурица.

В село Синаговци  живеят 300 жители. Кметски наместник  на село Синаговци е Марио Симовонян, той не е роден тук,  но вече 15 години живеее в селото с постоянен адрес Синаговци. Той е първи мандат на тази длъжност и споделя за работата си:
"Трудното е, че не се помага на селата, нямаме финасова възможност...Хората са много притеснени, още повече с тази инфлация, хората са притеснени, инфлацията им изяжда парите..Потреблението е много свито, пазаруват се основни неща, хората не могат да си позволят елементарни нужди."


В село Синаговци проблемите са подобни на проблемите във всички български села, макар и да се повтарят многократно, те си остават, смята кметският наместник Марио Симовонян:
 "Проблемите са - баластриране или асфалтиране  на улици, гробищен парк, видеонаблюдение ни трябва, защото тук пътят позволява висока скорост и нарушения, медицинско лице, което да идва поне веднъж в месеца. Водопроводът ни е в трагично състояние, тръбите са отпреди 60 години, аварии много...Няма проект за ново ВиК..Тривиални са проблемите ни...Правят се и дрифтове на площада, не са хора от селото, а идват от други места. И още една камера ни е необходима за сметището, не мога да контролирам денонощно изхвърлянето на боклук на сметището..Нямаме право на сметище, проблем не са биологичните отпадъци, проблем са строителните материали. Те се извозват от общината от контейнери..."

В село Синаговци се нуждаят от подобряване на инфраструктурата, очакванията са за тази година част от улиците да се асфалтират. Имат уверение, че почти 3 улици ще се асфалтират на първо време.


Селото е предпочитана дестинация за живеене, близостта му до града, природата и чистият въздух са привличат най-вече видинчани:
"Местни жители са 231 и още 34 с настоящ адрес, живеят си тук...Има тук много бизнесмени, много лекари.. Хората, които идват , търсят спокойствието, селото ни е китно, а с новия път, времето за пътуване ще бъде съкратено наполовина, хората търсят природата - чист въздух и природа. Има интерес към къщи в селото, но къщи не останаха. Имотите са по-скъпички при нас...."


В село Синаговци има няколко чешми, строени в миналото и от които местните хора и  не само местните си наливат вода за пиене, нещо напълно безплатно, и нещо много ценно, което имат хората тук.

Кметският наместник Марио Симовонян има амбицията селото да е чисто и спретнато. По негова инициатива са направени кошчета за боклук и за фасове, той самият смята, че добрият личен пример е много важен и е заразителен.

Преди време хората събират средства за ремонта на църковния храм „Св. Св. Константин и Елена“, по-точно за наклонената камбанария, но все още не е направен ремонт. В лошо състояние е и покривът на читалището, добавя Марио Симовонян:
"Читалището ни е в изключително лошо състояние, покривът тече отвсякъде, тече върху книги, които са безценни, ние сме затрупани с книги, а водата ги унищожана. Ремонтът ни е належащ,  това е проблем от много години. Покривът е в трагично състояние, нищо не се прави.."

 Кметският наместник е  човекът, който трябва всичко да знае и винаги да е на разположение, да работи за общото благо на хората в селото, смята Марио Симовонян:
"Хората ме търсят за ежедневни болежки, всичко се свежда до пари, нямат средства да живеят един нормален живот. Търсят ме за различни административни неща, а в личен план - по-скоро да ми се оплачат. ..Отговарям им по-скоро като дипломат..Искаме някой друг да ни направи хубавото, което ни се иска, а когато някой направи нещо хубаво, то е заразително...Ако тръгна да почиствам, винаги ще се намери някой да помогне....."


За живота си в Синаговци хората споделиха пред Николай Хараламбов:
"Животът в Синаговци запада, наблюдава се обезлюдяване, има само пенсионери, има библиотека, която е много добра, пълно е с книги хубави...Съборът ни е на Свети Константин и Елена и не се променя празника...Транспорт има, нямаме проблеми...Много хора се притесняват от новия скоростен път, ще има не само шум, но и замърсяване ...Водата ни е хубава, изворна е водата...Имаме нужда да се отпуснат по програма хора, които да поддържат селото..Защото селото ни е в безобразен вид, да се окоси, да се чисти..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02