Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чипровци посрещна гости от два континента

5
Снимка: Любо Андреев



Гости от близо и далеч прие Чипровци на седмия фестивал на чипровския килим. Представители от два континента – Европа и Америка, се наслаждаваха на чудните багри на известните килими тъкани в китното балканско градче. "Радвам се, че след двегодишно прекъсване отново сме заедно“, сподели кметът на община Чипровци Пламен Петков:


"Ще е добре за нас, за нашите тъкачи, за нашите занаятчии. Виждате, че тук не само само килими - тук има всички традиционни занаяти, като тръгнете от шевици, гоблени, меса, наденички наши - всичко традиционно. Всичко което е българско е традиционно. Имаме експонати от 300 години и събирани от цял свят. Едно време като беше ТПК-то се работеше много - много килими, предимно за износ за Кувейт, те си правеха шатрите за пустините, още ги има. И за цял свят имаме наградени килими на панаирите в Лондон, Париж въобще навсякъде из целия свят още от 1800-та година."


Гостите видяха старинни чипровски килими от колекцията на Якоб ван Бейлен от Нидерландия. Едни от големите дарители на чипровския музей са американците Тимоти и Пенелопе Хейс, които изнесоха лекция "Балкански килими“. В двора на "Катеринината къща" е подредена фотоизложба "Килимът на моята баба". За един месец гостува изложбата на Софийския университет "Занаятите не се предават. Шапки долу!".

12-годишната Никол Валентинова напътствана от прабаба си Тодорка Горанова, вече усвоява първите стъпки в тъкането на килима:


"В началото ми беше трудно, но после го разбрах и сега ми е по-лесно."


Сред гостите бяха депутатите от Продължаваме промяната Инна Иванова, Ирена Анастасова от БСП и Ирена Димова от ГЕРБ. Инна Иванова от Продължаваме промяната поздрави домакините:


"Искам да честите празника и аз на всички чипровчани, но не само, ами по-скоро и на всички българи, защото това е традиция която изключително много се радвам да видя как е запазена и всеки един от възрастните хора е сътворил този дух на тази традиция - съхранението и предаването на поколенията и пожелавам на всички да са живи и здрави и да продължават в същия дух, както и кмета поздравявам го за това което прави."


На красотата на чипровския килим се наслади и областния управител Ванина Вецина:


"Да поздравя чипровчани и кмета за това, че съхраняват духа и традицията на уникалното българско. Затова, че ни карат да се гордеем, че сме част от Велика България."


Народният представител от ГЕРБ Ирена Димова дори сама се включи в процеса на тъкане:


"Трудно е, всеки си мисли че е лесно, но е трудно. Не ме разсейвайте, че тъкмо съм схванала."


Тази вечер от 18 часа започва концертана програма на местни танцови състави, а от 20 часа е концертът на група Сигнал. Утре от 10.30 часа ще бъде даден старт на състезания по бягане за деца. Вечерта от 20 часа ще пее Райна, а след това ще има заря, каза още кметът на Чипровци Пламен Петков:


"Бъдете живи и здрави и приятно изкарване на всички гости и гражданите на общината. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40

Учениците от ППМГ "Екзарх Антим I" - Видин получиха свидетелства за основно образование

На тържествена церемония във видинската  Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I"  седмокласниците получиха своите свидетелства за завършено основно образование. Те получиха и грамоти за отлични резултати, за периода пети-седми клас. Директорът на гимназията Ивайло Милушев поздрави учениците за отличното представяне:..

публикувано на 04.07.24 в 12:29
Проектът за новото спортно съоръжение беше представен на младежки форум във Видин.

Проект предвижда изграждането на баскетболно игрище във Видин

Баскетболно игрище ще бъде изградено във Видин в Крайдунавския парк, в участъка между Речна гара и Колодрума. Това каза заместник-кметът на Общината Десислава Тодорова . Решението е взето, след като в общинската администрация е получена подписка от повече от 500 младежи за изграждането му. "Общината финансира проектирането на инвестиционен..

публикувано на 04.07.24 в 11:59