Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 22 години Веселин Гоцов започва със стадо от десетина кози

С упоритост и позитивизъм- над 20 сезона в редиците на овцевъдите

Снимка: Радио ВИДИН


Овцевъдството е сред чувствителните браншове у нас. Наскоро съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев съобщи, че само за един сезон поголовието е намаляло с 30 хиляди бройки. На фона на тази информация, един млад и амбициозен човек от монтанското село Безденица всяка година увеличава животните. Дни преди празника на овцевъдите- Гергьовден, потърсих отново Веселин Гоцов, за да каже как успява да се задържи над 20 сезона. В сутрешните часове го намирам във фермата, където дои. 

450 бройки е стадото на Веселин Гоцов- отглежда основно реплянска порода. Има и двайсетина козички- за разкош. Посреща празника с позитивизъм и смята, че той е в основата на успеха. Каквито и да са трудностите, човек трябва да е гъвкав, казва той, да съобразява производството и породите с условията, при които отглежда животните си:

"Имам наблюдение върху колеги, които не си подбират правилно нито породата, спрямо района, в който живеят... Голяма част от тях се държат като началници- искат повече работна ръка, а по-малко да участват в процеса на отглеждане на животните- оттам идват и икономическите проблеми за тях... Ние, българите, обичаме да се оплакваме, все някой друг да ни е виновен, основната причина е в нас самите. Каквито и да са трудностите, каквито и спънки да произлизат от некомпетентност на тези, които управляват сектора, човек трябва да бъде гъвкав... Например, колега, фермата му е в балканския район, иска да отглежда високо млечни животни, да кажем, порода Асаф... Да, но тази порода не е предназначена за такъв район, за по-сурови условия. Това са културни, високопродуктивни животни, които се отглеждат с доста фураж, с механизирано доене... Те искат това, но не са в подходящия район- оттук идват и бедите... Едно е да си любител и да гледаш някаква порода просто за кеф, друго е, когато правиш някакво производство- трябва да си го съобразил, за да можеш да спечелиш, защото, в крайна сметка, развиваш някаква дейност за поминък, за заплата на работници... За да има фатален резултат накрая, много неща не са съобразени по веригата..." 

Голяма част от животновъдите разпродават стадата си, защото не издържат на високите цени на фуражите. Това не е проблем за Веселин Гоцов. Заради меката зима дори е успял да спести от храната, защото стадото му е било на паша. Няма проблем нито с изкупуването на млякото, нито с изкупуването на агнетата, дори страда, когато преди празници не успява да задоволи търсенето. И може би е единственият, който казва, че субсидиите му стигат: 

"Българинът обича да си мрънка..., а субсидиите са помощ... Дошли са по няколко пера за животните, ако пресметнем, с едно от перата съм си подсигурил фуража... "

Веселин не се оплаква от нищо, работи основно със семейството си, от две години не разчита на чужди работници и все още дои на ръце, въпреки, че има закупена доилна система. Признава, че животните го зареждат. За затваряне на цикъла все още не мисли, защото казва, че човек трябва и да си почива- доколкото животните му  позволят обаче. Над 20 сезона Веско е в редиците на овцевъдите и е убеден, че трудностите ги има, за да се преодоляват. Необходимо е добре да се планира всяко едно производство, а ако човек е позитивен, успехът е гарантиран. При него поне е така.... 

"Да посрещнем празника, да гледаме напред- не в краката си и всичко ще е наред"- пожела на колегите си Веселин Гоцов. Чуйте повече в звуковия файл. 


За всеки един, който е посял или ще засява, е важно какво ще е времето. През май ще има условия за слани, на места ще има и градушки. През третото десетдневие валежите ще са със стопанско значение. Чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова от метеорологичната станция в Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29