Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Септемврийци - село с памет за миналото и надежда за бъдещето

Светлин Маринов, кмет: Когато хората са заедно, нещата са по-различни

14
Снимка: Радио Видин



Навръх Гергьовден, гостуваме в село Септемврийци. То е възникнало в древността в най-плодородната част на този край на Северозападна България, в Златията. Селото се намира в община Вълчедръм, област Монтана. Жителите в селото са 900 са,  като 95% от тях са роми, преобладава възрастното население. В селото има основно училище, в което учат местните деца, техният брой е 90. Има и детска градина, която се посещава от около 40 деца. Фактът, че има деца, които живеят и учат в Септемврийци, дава надежда, че селото няма да се изгуби от картата на България.

До 1974 година името на селото е Горна Гнойница. Наименованието му  се обяснява с това, че в Септемврийци и съседното Михайлово (навремето наричано Долна Гноеница) са се отглеждали много овце. Имената им дошли  от "угоявам", "гноя".

Селото се преименува на Септемврийци по-късно, след 1944 година,  в памет на разстреляните 72 мъже от селото.

В паметта на селото все още е жив споменът за страшното убийство, когато мъже - земеделци  от селото на възраст от 18 до 60 години, са били разстреляни без съд и присъда.

В памет на жертвите, хората от селото са издигнали голям паметник в центъра на селото и в местността "Черновръшки шумак". Днес паметникът в местността е възстановен от сегашния кмет Светлин Маринов, който е убеден, че историческата памет трябва да бъде съхранена и младите хора трябва да знаят и помнят  случилото се.


Светлин е кмет на село Септемврийци първи мандат, не е роден тук, зет е, но чувства селото като родно. Вече 30 години живее тук, живее с проблемите на хората и му се иска да направи нещо добро и хубаво за селото.  

Една от първите му инициативи е да се възстанови занемарения паметник край селото на убитите 72 мъже от селото през 1923 година :


"В тоя мандат поех доста инициативи като кмет... Името на Септемврийци е в памет на тези хора, има паметник на лобното място, едната ми инициатива беше да възстановя паметника, той беше доста занемарен, и беше приет като нещо лошо... Така че възстановихме паметника, със собствени средства и с помощта на общината... Хубавото е, че имаме училище..."

В селото има голяма и красива църква "Свети Николай", в която все още няма иконостас, това е втората важна задача, която си поставя кметът да свърши:

"Църквата е правена 50 години, тя е умален вид на храм-паметника "Александър Невски", хубава е църквата, аз се боря иконостас да направя, това е сериозна инициатива, която е свързана с пари, със спонсори. Тоя мандат успях един мост да направя... На 800 човека в село нямам нито един човек да работи по програма... Селото има бъдеще като село..."

Безработицата в село Септемврийци е голяма и това е основен проблем, допълва кметът Светлин Маринов:


"Проблемът е, че няма визия за нашия край,  бъдещето, какво ще се прави с тези села, в които остават само роми... Какво ще се прави с тези деца... Няма програми за тях, за обучение, аз се боря за деца да продължат да учат, деца, които имат потенциал, но нямат възможности... Най-притеснителното е, че няма визия за бъдещото, това е беден край ..
Някои от тях чакат на помощи, други чакат на кражби, трудно е да преживявате без пари и да поддържате тези деца... Проблемът на тази генерация е, че не е научена да работи, нямат трудови навици... Една от целите ми беше да спра развалянето на къщите... Сега започнаха да търсят къщи, ама вече няма, защото те ги развалиха заради гредите и тухлите..."


Такава ситуация обрисува кметът Светлин Маринов в село Септемврийци, разговорът ни продължава за битовата престъпност и какво може да направи кметът в случая :


 
"Това, че знам нещо, не значи нищо... Аз ходя по улиците като плашило... Въртя с колата по улиците и евентуално започват да се пазят, като видят, че кметът минава и се крият, като видя,  че бутат някоя къща, започвам да въртя и те спират да я бутат... В крайна сметка, ако кметът иска да направи нещо, може да се направи... Не са лоши момчетата, но това, че оставяте детето без образование, вие го обричате... Бъдещето на тази общност е в образователни програми и във финансово подпомагане докато учи."

Инфраструктурата е важна за всяко населено място,  смята кметът Светлин Маринов:

"Пари за пътища няма... При нас успяхме да насипем три улици благодарение на депутата от Монтана Димитър Аврамов. Той ми изпрати два багера и насипахме улиците... Необходимо е да се направят 1-2 улици, които са основните, както и една, която води към махалата... От общинския кмет нямам спънки.."


В село Септемврийци има лекарски кабинет, но няма лекар за постоянно. От съседното село идва фелдшер два пъти седмично и един път в седмицата идва лекар. Здравното осигуряване на населението е важно за местните хора, защото хората се нуждаят от здравни грижи, смята кметът :

 
" Трудно е с медицински лица да си осигурим... С лекарите също е голям проблем.  В община Бойчиновци например очакват да се върне местно момиче, което в момента учи медицина и общината ѝ поема част от издръжката... Когато станах кмет си купих малък багер, за да мога да чистя и да копая дупки... Целта ми е до края на мандата си да насипя две улици и да приключа с иконостаса в църквата. Доволен съм ,че възстанових  традицията да се ходи на 1 октомври в памет на убитите ни хора.."

В село Септемврийци културните и фолклорни традиции се съхраняват и развиват от Читалище "Съзнание -1915".  Секретарят на културната институция Галина Славейкова е удостоена със званието "Маестро"  от журито на фестивал "Евро фолк"  Велико Търново.


Днес хората, които живеят в в селото са най-вече в пенсионна възраст. Младите хора напускат селото, защото тук няма къде да работят. Основното желание на местните хора е да има работа и перспектива за живеещите  в селото.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30