Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 май 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днес се отбелязва Международния ден на акушерката. Всяко едно раждане е едно изживяване и предизвикателство - с това се описва нашата професия, коментира Наташа Кирова- старша акушерка във видинската болница "Св. Петка". Тя вече 37 години се грижи за най-радостния момент на всяко едно семейство- раждането на дете. 


Област Видин е най-малката по население в страната със 78 814 жители, съобщиха от Националния статистически институт. В област Враца живеят 153 700 души, а в Монтана- 122 179. Бойница е втората най-малка община в страната със 780 жители. По данни от текущата демографска статистика, населението на страната в края на 2021 г. е намаляло със 77 611 души в сравнение с предходната година.

Нов надпис "Видин" ще радва посетителите на Крайдунавския парк. Надписът пред художествената галерия е оформен с мулч, оцветен в жълто и червено и поставен върху специална подложка, която не позволява израстването на трева.

Паметни плочи на Васил Левски ще бъдат поставени във всички 8 населени места от община Брегово. Инициативата е по повод 150-та годишнина от гибелта на Апостола, която се отбелязва през 2023 година. Първата плоча ще бъде открита на 7 май в село Балей.


Развитието на Кула като туристическа дестинация, строежът на новата спортна зала, изразходването на средствата по проектирането и осигуряването на нормалното функциониране на новата система за видеонаблюдение в града са част от въпросите, които хората от граничния град поставиха по време на изнесената приемна на областния управител Любен Иванов.

611 данъкоплатци и осигурители са платили с карта задължения през ПОС терминал в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през април. Това е почти 3 пъти повече в сравнение със същия месец на 2021 г.. 


Намаляват новите случаи на COVID-19 в Северозапада. Те са 20 в сравнение с 43 за 4 май. 8 са новорегистрираните в Монтана, 7 във Враца и 5 във Видин.


Засилен контрол по вътрешните водоеми в област Монтана извършват от отдел "Рибарство и контрол" Монтана. В момента има забрана, заради пролетно лятното размножаване на рибата, но на три места е разрешен любителския риболов.


8 загинали и 51 ранени са пострадалите при катастрофи във Врачанско от началото на годината. Според анализ, изготвен от ОД на МВР, от януари до април са станали 200 пътни инцидента, от които 40 са били тежки, а 160 – само с материални щети.

Годишно отчетно-изборно събрание проведоха туристите ветерани за работата на видинския туристическия клуб "Бдин". Бяха отчетени дейностите на клуба за 2021 година. Въпреки пандемията, клубът успява да продължи дейността си, каза Веселин Габерски, председател на туристите - ветерани в клуб "Бдин" - Видин.


Видинската математическа гимназия има своя лауреат от олимпиадата по история и цивилизации. Успехът е на  дванадесетокласничката Кристина Славчева, която е оценена от националната комисия с оценка 6.00. За постижението си тя ще бъде удостоена със званието лауреат на национална олимпиада при завършване на средното образование. 


Мездра е домакин на Международен детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци "Мездра-май". Организатори на събитието са Община Мездра, НЧ "Просвета 1925" и Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) "Новото поколение на талантите”.

Празнична вечерня ще бъде отслужена тази вечер от 18,30 часа в храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец" в Белоградчик. На 6 май, когато българската православна църка почита паметта на Свети Великомъченик Георги Победоносец, служението в храма ще започне в 8:00 ч. с Утреня. В 9:00 ч. отец Рафаил ще отслужи и Света Литургия. След литургията в двора на храма свещеникът ще извърши празничен водосвет и ще благослови трапезата. На миряните, дошли да почетат Свети Георги, ще бъде раздадена боб и риба, тъй като е петък. 


Във видинското село Антимово в петък започва 12-то издание на международния кулинарно-фолклорен събор "Гьоргьовден". Събитието е от календара на Министерството на културата. Фестивалът ще продължи три дни-на 6-и, 7-и и 8-и май и в кулинарната си част има конкурсен характрер. 

150 години от рождението на полковник Борис Дрангов отбелязват в Лом. Паметникът на героя от Балканската и Първата Световна война ще бъде открит на 7 май 2022 г. в Дунавския парк. Откриването е в 10:15 часа. Половин час по-късно, от 11:00 ч., в НЧ "Постоянство 1856" ще се състои концерт на оркестър „Шевица“ и Володя Стоянов. На площад "Свобода" през целия ден ще бъде разположено Пътуващо читалище "Бащино огнище".

За трети път доброволци ще почистват около язовир Огоста. На 7 май, събота, между 9.00 и 17.00 ч. ще се почиства местността "Червеното връвище". 

В събота, на 7 май, по традиция членовете на мотоклуб "Северозападни мотори Видин MС" организират официално откриване на новия мотосезон. От 12.30 часа пред катедралния храм "Свети Димитър Солунски" в Крайдунавския град ще бъде извършен ритуален водосвет за здраве. Тази година "Северозападни мотори Видин MС" отбелязва и 15 години от своето създаване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28