Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 май 2022 година

Снимка: Радио Видин

Петък 13-ти бе последният учебен ден за зрелостниците във Видин. 423-ма са завършващите ученици.


150-годишното новоселско училище "Св. Св. Кирил и Методий" изпрати днес своите абитуриенти.


Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст, съобщиха от образователното министерство. Матурата по БЕЛ ще се проведе на 18 май. 

ВКС потвърди: Подсъдимите за взрива в завода в "Миджур" са невинни.


Регионалната инспекция по околна среда и води в Монтана остана без директор.


17 са новите случаи на коронавирус в Северозападна България. 8 в област Враца, 7 в Монтана и 2 във Видин.


На ново място се премести Дирекция "Социално подпомагане" в Ново село.


В Монтана започна записване за участие в "Алеята на изкуствата и занаятите". Заявление за участие се подава в общината и на имейл до 27 май. 


Създателят на платформата "Приятели, помагайте!" Лео Кадели пристигна във Видин в подкрепа на Валя, първото дете, отраснало в приемно семейство в града. 


Ученици от Природо-математическа профилирана гимназия "Св. Климент Охридски" Монтана влязоха в ролите на съдии, прокурори и адвокати в Окръжен съд - Монтана.


Във Видин наградиха участниците в Областния кръг на ХХ Национален конкурс "Бог е любов 2022".


С поредица от събития Историческият музей в Оряхово ще се включи в Европейската нощ на музеите, която отбелязваме утре на 14 май.


Конният турнир по надтегляне и гонки с бегови коне в село Крива бара е традиционен и тази година ще бъде проведен за 6-ти пореден път. В събота състезанията ще започнат от 10 часа с надбягване с расови и местни коне в няколко гари и ще продължи с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи. Осигурени са парични награди. 


Видин ще се включи в Националната кампания "Бира за смет"Инициативата се осъществява със съдействието на младежи от Интеракт клуб Видин. За всеки събран чувал с боклук се полага награда - студена бира или безалкохолно- за всички деца и непълнолетни, каза в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН председателят на клуба Мартин Стефанов. Инициативата ще се проведе на 15 май от 11:30 ч., неделя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Река Дунав

"Речен надзор-Лом": Нормално е корабоплаването по Дунав

Нормални са условията за корабоплаване по река Дунав, няма критични участъци. Това обясни директорът на дирекция “Речен надзор - Лом” към Агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров : "Нивото на река Дунав е оптимално за корабоплаване. По-добро в момента не може и да бъде, така че не бих казал, че дори очакваме някакви проблеми около..

публикувано на 11.10.24 в 15:02
Над 700 кг капачки са събрани по време на последната акция, проведена във Видин.

Временен пункт ще събира пластмасови капачки във Видин

Утре, 12 октомври, във Видин ще е поредната акция от кампанията "Капачки за бъдеще" . Освен пластмасови капачки се събират и алуминиеви кенчета. Временен пункт за предаването им ще има на паркинга до училище "Любен Каравелов", каза Радослава Григорова , която е доброволец в кампанията.  "Последните няколко пъти пунктът, на който може всеки..

публикувано на 11.10.24 в 14:57

Овладян е пожарът в депото край Враца

Пожарът в една от клетките на депото за битови отпадъци край Враца е локализиран и са потушени пламъците. Продължава овладяването на тлеещите огнища, които със специализирана техника се посипват с пръст.  В района е осигурено постоянно захранване на пожарните, а в следващите 24-часа на терен ще има постоянно присъствие на екипи на местната..

публикувано на 11.10.24 в 14:53

Салаш се готви за Фестивал на трънката

Фестивал на трънката ще се проведе утре, 12 октомври, в белоградчишкото село Салаш . Посетителите ще могат се запознаят с полезните качества на плодовете от трънка и да дегустират различни изделия, приготвени от тях, обясни секретарят на местното читалище Даниела Иванова . "Не иска някакъв труд за копане, за отглеждане, а го имаме тук, в нашия..

публикувано на 11.10.24 в 14:43

Митничари откриха над 7 кг кокаин на Дунав мост 2 (видео)

Над 7 кг кокаин задържаха митнически служители в района на Дунав мост 2 . Наркотикът бил намерен в специално изграден тайник на лек автомобил, влязъл от Румъния. Водачът, 32-годишен мъж от София, е привлечен като обвиняем и е задържан за срок до 72 часа. Внесено е искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража".  За..

публикувано на 11.10.24 в 14:07
Плетенето на рибарски мрежи в Кошава е в листата на

Област Видин търси нови кандидати за Националната система "Живи човешки съкровища"

Областният етап на процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2024 г. в област Видин е стартирал, съобщават от Областната администрация. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното..

публикувано на 11.10.24 в 14:03

Специализирана полицейска операция се провежда в района на Белоградчик

Активни контролни действия, извършват днес полицейските служители в селата Медовница и Ружинци, съобщават от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Видин. Специализираната полицейска операция стартира тази сутрин, в нея  участват екипи на Районното управление в Белоградчик, жандармерията и ОДМВР-Видин. Акцията е фокусирана върху противодействие на..

публикувано на 11.10.24 в 12:07