Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 320 круизни кораба ще акостират във Видин

Летният сезон и очакванията в Северозапада

Дунав и града
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Оживление п ри пътуванията се наблюдава след отпадането на ковид мерките. Започнаха и круизните плавания по Дунав. За чуждите туристи от корабите, които акостират на видинското пристанище, една от предлаганите дестинации е Белоградчик, като при акостирането на видинското пристанище. 
"Ако към края на април миналата 2021 година, посетителите в Белоградчик са 4 755, то към края на април настоящата 2022 година, те са 9978. Като чужденците по статистика са 1 751, което означава, че крузните туристи се завърнаха и включително предварителния график на Пристанище- Видин включва над 320 кораба, които да пристанат на пристанището във Видин", каза заместник кметът на Белоградчик Росен Младенов.

Това лято предстои седмото издание на "Опера на върховете- Белоградчишки скали". Фестивалът ще се проведе през август. Туристи и посетители идват не само от страната, но и от съседните държави:

"Включително сме имали посещения от Австралия, Азия и т.н., това говори доста добре за добрата локация на маестро Карталов за този фестивал и провеждането на тези спектакли под открито небе в подножието на Белоградчишките скали. Оказа се изключително успешен фестивал, който стана познат не само в България, а и, мога да кажа в цяла Европа. По мои наблюдения повече от половината от хората, които посещават спектаклите остават поне още един ден в Белоградчик, за да могат да разгледат и другите туристически обекти", допълни Росен Младенов.

В Белоградчик се предлагат полети с балон, състезания между скалите. От около два месеца се предлага още една нова услуга- разходки с АТВ.

Въпреки че изминалият туристически сезон беше под знака на ковид кризата, кметът на община Вършец Иван Лазаров го отчете като успешен:

"Показател за това е, че в година на ковид и на здравни мерки е събран туристически данък, който е най-голям по стойност за последните пет години".

Във Вършец стартира нова услуга- през март този година беше открит единственият по рода си палеопарк на Балканите. През атракциона минават около 2 000 човека на ден. Общината е заложила в културния си календар редица събития, с които ще привлича туристи, като отделената сума в бюджета на Общината е 80 000 лева. Във Вършец и в момента има туристи, но по-малко, защото активният туристически сезон не е настъпил. 

"Мисля, че ще има туристи. Заради минералната вода, хотелите. Все още е раничко. Идват отвсякъде хора и не само от България... С толкова неща може ли да няма хора. С тези атракции градът цъфти- за палеопарка, за въжения парк, за другия, новия парк. Вършец е уникален. Дестинациите са ни много хубави... С тия скъпи неща, вдигнаха всички цени. Нещо страшно. Пакетите са с двойни цени. Така че всичко е относително...", споделиха очакванията си за туристическия сезон местни жители.

Видинската професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" подготвя кадри за работа в сектора. Въпреки пандемията и ограниченията последните две години, в училището са провеждали стажове, за да могат учениците да добият така необходимите им знания и умения за работа. 

"Тази година получихме покани за стаж на учениците от четири 5-звездни комплекси по Черноморието. Разгледахме офертите и съответно отново се спряхме на Обзор, заради условията, които предлагаха и вече имаха и представа от учениците, а и самите ученици познават терена... Отново се спряхме на Обзор, защото те освен възможност за стаж на учениците предлагат възможност тези, които желаят да останат да работят през лятото, имат навършени 16 години, могат да останат със съгласие на родителите и освен това им плащат стипендия за периода на стажа. Разбира се изхранване, нощувки, път, всичко се поема от хотелския комплекс, което е благоприятно за учениците", каза директорът на училището Евлогия Манджукова.

Интересът е голям. Стажът е по 6 часа на ден, ако работят още два, те се заплащат от хотела като допълнителен труд. Това мотивира учениците. В хотелите практикуват ученици от специалностите "Администратори в хотелиерството", "Ресторантьор кетъринг" и "Готвач".

"Първо ковид ситуацията, сега- войната. Това са външни фактори, които няма как да не повлияят на развитието на туризма. Ние не можем да се месим в такива решения на високо държавно ниво. Те би трябвало да си дават сметката за това как всичко това се отразява на секторите, но ние не готвим кадри за едно лято, за един сезон. Нашите кадри са конвертируеми. Те са много подготвени и уверени като кадри. Но от друга страна държавата ги губи, защото те заминават по Испания, по Англия, по Кипър, по Гърция, в последно време има и ученици, които се насочват и към турските курорти, където им предлагат сезонна работа. Така че загубата е за държавата, защото влага ресурс за подготовка на кадри, а след това пускаме с лекота тези кадри да работят на други места, а нашият туризъм страда и се чуди откъде да се снабди с обучени кадри, не просто с кадри, а обучени кадри, защото туризмът е лицето на всяка една държава", допълни Евлогия Манджукова.

Доволни от избора на професия са и учениците: 

"Според мен професията ни дава много възможности. Това лято отивам на стаж, понеже навършвам 16 години. По желание е, обаче реших, защото искам да се развивам в сферата", каза Алисия Лилова- ученик в 9 "а" клас.

"Стажът ни дава възможност да попаднем в реална обстановка, да видим как работят хората там, не само на теория да учим в училище, но и да практикуваме същата професия. В Обзор бях на практика. Аз лично бях на количка за сладолед в ресторант на хотел. Трябваше да раздавам сладолед на гостите на хотела. И понеже бях лятото, има много чужденци, трябваше да практикувам и английския си", допълни Наталия Викторова- ученик от 11 "а" клас.

"Тук във Видин го карах стажа, в кулинарна къща. Там се следи грамаж, подбор на продуктите. Ако има фира, се изчислява. Не е трудно. Научих реално как стоят нещата, видях как се работи на това място. Нас ни пращат на практики, на които виждаме различни начини на работа. Всеки си има начин на работа", заяви Сашо Данаилов, който учи специалност "Готвач".

"Аз бях на практика в същата кулинарна къща, но останах да работя там 7 месеца. беше много интересно. Главната готвачка викаше по нас, но пък това те стимулира. Тя викаше по мен, за да се справям. Научих всички рецепти. Кулинарната къща дава една основа. И може да се справиш. Всички ястия имат технология, просто се различават по продукти", сподели опит Цветомир Светлинов, също бъдещ готвач.

Трудно лято с умерен оптимизъм, очакват от министерството на туризма. Данните показват, че се възстановява интересът за лятна почивка от туристи от Полша, Чехия, Словакия, Румъния и съседките ни. Има интерес за резервации от Великобритания и Германия. По-евтина едва ли ще е почивката ни това лято, но едно от предимствата на нашето Черноморие е предлагането на възможности за всеки джоб, уточняват от министерството на туризма. 
Спа туризмът и балнеологията могат да кандидатстват за подкрепа от грантове и финансови инструменти за милиони левове в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на кръгла маса по темата. В рамките на Плана са предвидени инвестиции в размер на 2,937 млрд. лв. под формата на грантове и финансови инструменти на българските предприятия за улесняване на прехода им към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Средствата са предвидени основно за технологична модернизация и енергийната ефективност. Очаква се кандидатите от СПА и балнеология да бъдат допустими за финансиране. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00