Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ще бъде ли върнат ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията?

Защо отново са недоволни ресторантьорите?

Снимка: Архив

Преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха искреното си възмущение от увеличението на ДДС за слабите алкохолни напитки от 9 на 20%. Това бе съобщено в писмо на двете браншови организации, изпратено до медиите. Според представителите на бранша те са удряни, защото не свеждат глава. Това е целенасочен удар върху бранша и българския туризъм като цяло. Най- засегнатият от пандемията и сега от войната в Украйна, сектор отново е подложен на геноцид. Това е "демократичният“ отговор на намерението ни да си търсим правата и да участваме в обявените от работодателските организации протести, пише още в писмото И, въпреки толерантността, проявена от сектор "Туризъм" и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес, заявяват от бранша. Ще бъде ли върнат в крайна сметка ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията и каква ще е евентуалната ответна реакция на представителите на бранша? Преди дни вицепремиерът Асен Василев обяви намерението си да сложи край на преференциалната ставка за леките алкохолни напитки, която беше в сила от август 2020 година, като тя трябваше да подпомага ресторантьорския бизнес по време на пандемията. Асен Василев обвърза връщането на 20% ДДС със снижаването на данъчната ставка за хляба до 0%, което беше едно от исканията на БСП. Ресторантьорите, обаче видяха в това решение "целенасочен удар срещу бранша и туризма като цяло" и наказателна мярка срещу намерението им да участват в протести срещу кабинета. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обясниха, че за последните 2 години повече от 8 месеца са били затворени, а през останалото време са работили с тежки рестрикции. Според тях, това правителство, ръководено от икономисти и финансисти, категорично отказва да разбере, че възстановяването на бранша след такава криза е невъзможно да стане с магическа пръчка. Потърсихме за коментар Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"Първо не можем да разберем на базата на какъв анализ е направено това нещо, но очевидно е направено без никакъв анализ. Петима души, коалиционен съвет са влезли в една стая и са взели някакво решение. Това решение не е базирано на абсолютно никакви проучвания, не е обсъдено с бранша и нито един от петте човека не е експерт в туризма. Недоумението в бранша е огромно, имайки предвид, че само преди два месеца и половина, същите тези хора гласуваха това ДДС да остане до 31 декември 2022 година ... От два- три месеца слушаме как бюджета ни прелива от пари и как имало пари за всякакви мерки. Защо тогава се налага да се вземе от най- пострадалия бранш през последните две години, на който това правителство нищо не е дало, а от идването на служебния кабинет само се махат икономически мерки. В последните две години ни противопоставяха срещу лекари, срещу учители и ученици, помните какво беше- кое да затворим заведения или училища, кое е по- важно- лекаря или бармана?"- подчерта Ричард Алибегов и обясни, че представителите на ресторантьорския бранш нямат диалог с управляващите.

Недоволство срещу връщането на по-високия ДДС обявиха и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, според които мярката за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство. Разговаряхме с Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите:

"Тази мярка беше първо конструирана да бъде подпомогнат бизнеса. Много порочно се появиха в медиите разни експерти и специалисти, никога не работили в областта на хотелиерството и ресторантьорството, които проповядват тезата, че тази мярка е направено едва ли не да направи услугата по- евтина. Нашият бранш беше ударен година и половина- две от COVID-19 и сега с тези инфлационни процеси, той наистина е притиснат много сериозно. Имаме остри кадрови проблем, които водят до повишаване нивото на работната сила и заплащането, което още повече утежнява състоянието на сектора. Ресторантьорите платиха най- високата цена по време и след пандемията от коронавируса. Увеличаването на ДДС на слабо алкохолните напитки ще се отрази изключително негативно върху бизнеса като цяло." - каза Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите.

Потърсихме и представители на ресторантьорския бранш в Северозапада. Разговаряме с Малвина Аристотелова, съсобственик на заведение в центъра на Видин. На прага на летния сезон- консумират ли клиентите по- големи количества бира?

"Да, започнаха да консумират, което е нормално, да има по- висока консумация от зимата. Със сигурност клиентите ни ще негодуват, те вече негодуват от завишените цени, които се наложи да увеличим за пореден път в началото на годината и сега, увеличавайки ги пак, ще са недоволни и ще спрат да консумират. Всеки ще предпочете да си купи и да си пие вкъщи."- каза Малвина Аристотелова.

Попитахме и видинчани как според тях ще се отрази по- високия ДДС върху работата на сектора като цяло:

"По- добре е така да го направят, най- добре е на пиенето да вдигат ДДС, да не е на храните. Без бира можем, вече пием безалкохолно ... Имаше един филм - "Няма нищо по- хубаво от лошото време", сегашното време е лошо, най- лошото време откакто аз съм жив ... Малко странно ми се струва всичко- с това намаляване, вдигане на едни неща, за сметка на други такива. Може би някои ги засяга повече алкохола, не знам ... На ресторантьорите доста им дойде кризата с COVID-19 и това може още повече да ги занити, което няма да е много добре за бизнеса и без това цените скачат главоломно на абсолютно всичко и в заведенията. Ние сме любители на ходене по заведения и забелязваме, че цените непрекъснато скачат, а с това още повече ще се вдигнат цените."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Борисов, кмет на с. Василовци

Кметът на Василовци: Не може в 21 век да газим в кал

Рубриката "Добро утро, кмете!" ни отвежда в село Василовци - едно от най-голямото в община Брусарци. Селото изглежда приветливо и добре поддържано, освен това не липсват и млади хора.  Александър Борисов е кмет на населеното място първи мандат, от 2023 година. Опитва се да е в помощ на жителите и да се отзовава при нужда. По думите му,..

публикувано на 20.06.25 в 11:00
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Правителството не може да бъде съборено

В кризисната за света ситуация политическата сцена в България продължава да бъде белязана от напрежение.  Опозицията се обедини с призиви за оставка на министъра на вътрешните работи, а част от нея подготвя и вот на недоверие. Част от обществото продължава да протестира срещу еврото.  На 16 януари мандатът започна с думите, че не очаква..

публикувано на 19.06.25 в 10:00

Готов ли е бизнесът за приемане на еврото?

Освен институциите, бизнесът също се подготвя за присъединяването на страната ни към еврозоната. Много компании вече адаптираха ценовата си политика и започнаха да показват цените на стоките си в двете валути, за да се осигури повече прозрачност около ефекта от въвеждането на еврото. Тази самоинициативност е ясен сигнал, че бизнесът сам е..

публикувано на 18.06.25 в 10:45

Балансирано хранене и спорт за здравословен живот

Едва 6% от българите определят начина си на живот като изцяло здравословен , сочи проучване на изследователски център "Тренд". Почти половината от българите (48%) смятат, че здравословният начин на живот е твърде скъп, а 41% споделят, че имат затруднен достъп до качествена храна. Едва 15% спортуват редовно - ежедневно или няколко пъти в..

публикувано на 17.06.25 в 12:46

Платформа "Антиспекула" ще бори скока на цените с помощта на потребителите

Може ли да се спре поскъпването на живота и могат ли да бъдат контролирани цените в условия на пазарна икономика? Каква е реалната икономическа обстановка у нас преди приемането на еврото и как протече този процес в някои от останалите страни от Еврозоната. На тези и други въпроси отговаря Cтoян Πaнчeв , пpeдceдaтeл нa Бългapcĸoто либepтapиaнcĸo..

публикувано на 16.06.25 в 17:00

Ремонт на църковния храм искат жителите на село Бранковци

Бранковци е село в Северозападна България. То се намира в община Грамада. В миналото в землището му са съществували осем села. По време на социализма Бранковци е достигало до 2 хиляди души, днес  постоянно живеят 40.  В селото няма магазин. Докарват хляб три пъти в седмицата.  Автобус има веднъж седмично до Видин, но няма превоз до..

публикувано на 13.06.25 в 12:00
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Демокрацията у нас е застрашена не от пропаганда, а от неспособността да функционира

Вот на недоверие към правителството подготвят от десницата с цел промяна в конкретни политики.  През следващия месец Продължаваме промяната ще избере основната тема на предстоящата парламентарна процедура, докато от Демократична България остават твърдо на позиция, че все още има достатъчно рискове, които могат да попречат на България да стане член..

публикувано на 12.06.25 в 10:00