Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички партии да се обединят около единна национална стратегия

Настимир Ананиев: Когато отшумят останалите кризи, правителството ще потърси решение и за демографската

Ирландия е доказателство, че колапсът е обратим

Настимир Ананиев
Снимка: БГНЕС


71,4 години е продължителността на живота в България, при малко над 80 години за другите европейски страни. Според официалната статистика живеем най-кратко сред страните от Европейския съюз. 

Защо северозападната част от държавата е с най-нисък стандарт на живот? Как можем да се борим със задълбочаващата се демографска криза? Темата дискутирахме с народния представител от Продължаваме промяната Настимир Ананиев, който е председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Радио ВИДИН: Евростат отново отчита, че сме първи по застаряване, по смъртност. Как стигнахме до този момент - от години да оглавяваме такива негативни статистики.

"Тенденцията е видима за всеки, дори за хората, които не се занимават с тази тема. Отговорът за мен е, че липсата на краткосрочна, средносрочна и дългосрочна държавна политика по темата. Тъй като държавата, в лицето на изпълнителна, местна, законодателна и всякаква власт, би трябвало да има стратегия, която да се бори с този проблем. Разбира се, това че сме бедни, оказва голямо значение. Има над 2 милиона българи зад граница, които са икономическо активни хора. В момента в България икономическо активните хора са около 2.7 милиона, а пенсионерите са 2 милиона. В един момент ще се окаже, че ще имаме повече пенсионери, отколкото работещи. Когато се прави планиране за бюджет, е много тежко. Отварям една скоба, защото съм живял 11 години в Ирландия. Когато заминах през 1997 - тя беше 4 милиона. В момента е над 5 милиона. Там се случиха два Келтски тигъра - ръст на икономиката с двуцифрен резултат, та се оказа, че голяма част от диаспората започна да се връща обратно. Страната стана атрактивна за работа, за стандарт на живот. Това трябва да работим в България - да направим страната атрактивна за българите в чужбина и те да се върнат обратно. Всеки иска да живее нормално, да се чувства европеец. 15 години по-късно след като влязохме в ЕС, ако попитаме повечето хора по улицата, едва дали ще кажат, че са европейци".

Радио ВИДИН: В управляващата коалиция как се гледа на демографския проблем? Какви стъпки ще бъдат предприети за подобряване на живота?

"Демографската криза е много важна, въпросът е, че за да се фокусираш върху нея, не трябва да имаш страничния шум, който напряга цялата обстановка. В момента имаме война, имаме инфлационна криза, имаме криза на енергоносителите. Да не забравяме, че това правителство се закле преди 5 месеци. Самото време е кратко с оглед на всички кризи, които се опитваме да управляваме. Демографската криза някак тя е в списъка, все още не и е дошъл ред. Важно е да се седне, според мен да се направи документ, който би трябвало да бъде подкрепен от всички парламентарни сили. Той не е политически или идеологически, той е национална стратегия, който да показва визията на България за следващите 20 години с конкретни стъпки, които да обединят. Независимо кой ще управлява, трябва да продължи тези стъпки. Ако някой започне тези стъпки сега, а след няколко години следващото управление направи друго - това го гледаме 30 години вече, то просто не работи".

Радио ВИДИН: В началото на годината Вие предложихте да се намалят общините заради демографската криза.

"Имаме такова предложение. Подкрепяме от Продължаваме промяната да се окрупнят общините, защото в момента имаме твърде много общините за населението, което имаме. Официалните данни от преброяването ще излязат през октомври, тогава ще се види картинката и по области. На много места се оказва, че имаме общини, при които общината е най-големият работодател. Самата община няма административен капацитет да предложи всичкия набор от 1200 услуги. При едно такова сливане, разбира се, след добър анализ, но ще направим общините да предлагат по-добра услуга, да бъдат конкурентноспособни, защото искат децентрализация, а това минава през конкуренция. Ако стане пълна децентрализация, общините трябва да се конкурират за бизнес и граждани, които да живеят с тях. С една дума - да предложат по-добър стандарт на живот, данъци, инфраструктура. За съжаление, в момента нямаме равен старт. Южна България е по-добре развита от Северна България. Последното управление на ГЕРБ, нали, 10-12 години, е длъжник на Северна България, която изобщо не е развита. От икономическа гледна точка тя е много по-интересна, защото е много близка до съседна Румъния, където имаме огромен пазар от над 20 милиона потребители. Ние нямаме инфраструктура, т.е нямаме възможност да се възползваме".

Радио ВИДИН: Аз смятам, че недооценен проблем на цялата демографска криза е липсата на качествено образование.

"Абсолютно съм съгласен. Пак искам да се върна към Ирландия. През 1974 г страната се присъединява към ЕС и тогава се фокусират да вдигнат нивото си на образование. Ирландия в момента е с едно от най-висококачествените образования. Това подпомага страшно много държавата. Инвестицията в образованието винаги се отплаща. Да, това е много важен аспект".

Радио ВИДИН: Винаги, когато разговаряме, Вие подчертавате, че Северозападният регион е с огромен потенциал.

"Огромен, огромен потенциал. Тотално пренебрегнат обаче, най-вече поради политически и икономически причини, които в крайна сметка плащат хората, които живеят там. Не може тази магистрала да се чака от толкова десетилетия, хората по някакъв начин да обвързват едва ли не живота си с една магистрала. То в този регион са нужни още магистрали, не само една".

Радио ВИДИН: Ще се справи ли правителството с кризата?

"Правим каквото можем. Повечето хора виждате какъв отпор има от задкулисието и даже от администрацията, която да не забравяме, че е администрацията на ГЕРБ, на Патриотите, на тези, които управляваха. Има саботажи по места, има хора, които ги плашат, че ще си загубят работата, плашат ги с реваншизъм. Тази коалиция иска да направи живота на хората по-добър, да има нормалност. Ние знаем, че не е лесна тази битка. Ще я водим, това е битката за България".

Радио ВИДИН: Здравеопазването е от изключително значение за качеството на живот. Има ли светлина в тунела?

"Здравеопазването е много специфичен сектор. От една страна, там се изискват много инвестиции. От друга, беше тотално неглижирано в последните 30 години. COVID показа колко не сме подготвени за кризи. Този сектор е много важен за всяка една държава. Стандартът на живот, който българите, които биха се върнали гледат, е много авжно здравеопазването, изобщо да се получи качествена здравна услуга. В момента не сме подготвени, но правителството взима мерки. Вдигнахме заплатите на лекари и мед. сестри, искаме да запазим кадрите тук. Имаме фокус в тази насока. В Бюджета има заделени пари. Тези пари трябва да стигат до крайния потребител, да се усеща самата услуга, да се усеща резултат. Една такава закърняла система се противопоставя на всяка промяна, има отпор вътре".

Радио ВИДИН: Преди няколко седмици партия МИР предложи създаването на Министерство на семейството като модел срещу демографската криза.

"Не съм запознат с предложението. Обаче съм категорично против създаването на нови административни структури. Ако имаме проблем, трябва да видим по какъв начин да се реши. Няма нужда от таково министерство. Винаги може да се направи работна група към МС, която да включва специалисти и експерти, фокусът да е за решаване на проблема. Няма нужда от такова министерство. Въпросът е да има политическа воля. Не мисля, че някой ще бъде против да се справим с този проблем. От 4 партии в коалицията всеки ще има различен път как да достигне до целта, но трябва да видим има ли общ път за общата цел".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10