Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Петров, Иван Халачев, Стефан Еленков, Йоцо Йоцов, Лъчезар Еленков и Петър Хаджипетров - изключително значими хора на изкуството учили във видинската гимназия

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Този понеделник за последен път ви представяме видни личности учили във видинската гимназия. В съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин ученици от гимназията подготвят и представят биографиите на знаменити ученици и учители на гимназията. Поводът е нейната 140-та годишнина, която бе отбелязана през месец май. 

Днес в рубриката "Памет нашенска" единайсетокласничката Яница Иванова ще ни разкаже за шестима души - хора на изкуството, учили във видинската гимназия.

Ще започнем с двама художници. Никола Петров е художник, за когото не веднъж сме ви разказвали в ефира на Радио Видин, познат със званието "баща на българския импресионизъм". Повече подробности за него, както и за художника Иван Халачев разказа Яница Иванова:

"Никола Петров още от ученик проявява склонност и необикновена възприемчивост към изобразителното изкуство, но със семейството му били принудени да живеят в немотия и мизерия. Все пак успели да го изпратят в София, където да продължи образованието си във военно училище, но 18-годишният Никола твърдо решил, че иска да постъпи в новооткритото Рисувално училище. Става ученик на Ярослав Вешин, Иван Мърквичка и Иван Ангелов. Две години по-късно участва в международна изложба в Париж. Едва 22-годишен Министерството на просвещението го изпраща в Рим като представител на България във връзка с международна експозиция. Има участия в изложби из цяла Европа. През летата гостува на родителите си във Видин, където рисува река Дунав и градски пейзажи. Видинската галерия носи неговото име от 1975 насам. За съжаление туберкулозата го застига през 1916 и умира само на 35, но до последните си дни не спира да твори с всяка сила, която има. Следващата личност, която искам да Ви представя е Иван Панайотов Халачев. Той освен ученик е бил и учител в нашето училище. Той е художник, творящ в областта на пейзажа, портрета и натюрморта. Провежда изложби в София, Плевен, Видин, Враца, Оряхово и др. По-известни негови творби са Портрет на Кольо Фичето, портрет на Боян Чонос, Завод за панели, Натюрморт, Автопортрет, Перуники, Зима в Балкана и много други. Във видинската художествена галерия "Никола Петров" се съхраняват някои от маслените му творби. Носител е на наградата "Учител на годината по рисуване" два пъти. В нашата гимназия можете да видите много от неговите портрети".

Оперния певец и почетен гражданин на Видин Стефан Еленков също е учил във видинската гимназия, продължава разказа си Яница Иванова:

"Като младеж се увлича по спорта, но музиката се оказва най-значимата му страст. Още като студент в консерваторията е назначен за редовен артист в Софийската народна опера. Същата година дебютира в операта "Риголето" от Джузепе Верди. През 1969 година става носител на първа награда на Пето общобългарско състезание за певци и изпълнители, а на шестото печели лауреатско звание. През следващата година е изпратен на специализация в Италия при големия музикален педагог Джина Чиня. Освен на родна сцена, той гастролира в още над 80 града и 22 страни по света. За повече от 30 години на оперната сцена е реализирал над 150 роли в репертоара си. Често гостува и във Видин с участия в концерти и музикални тържества. Носител е на най-високите държавни отличия, а посмъртно му е връчен орден "Стара планина" за изключителния му принос за развитие на българската култура. Умира през 1997 година в София, но по изричната му молба е погребан във Видин".

Писателите Йоцо Йоцов, Лъчезар Еленков и Петър Хаджипетров също са възпитаници на видинската гимназия. Повече за тях разказва отново Яница Иванова:

"Писателят Йоцо Иванов Йоцов има над 300 публикации в местния и централен печат, както и в специализирани издания. Пише по проблемите на икономиката, обществените отношения, историята, етиката и морала. Автор е на книгите "Черно-бели времена", "Викове на пещерата", "Обратни пътища", "Градът на завоя", "И дяволът се кръстеше" и "Когато маските падат". В съавторство със Славчо Николов издават сборника "Над Гургулово кладенче. Първа и втора книга за Видин и Видинско". Следващата личност, която ще Ви представя е тази на Лъчезар Еленков. Той е български поет, творящ през социалистическия реализъм. Създава и редактира множество вестници. Автор е на 28 стихосбирки, като първите му публикации са от младежките и студентските му години. Стиховете му се преведени на всички европейски и славянски езици и са издавани в Русия, Испания, Турция, Индия и Чехословакия. Член е на перуанската академия на поетите. Получава множество награди и високи държавни отличия. Следващата личност, за която ще Ви разкажа е Петър Хаджипетров. Петър Хаджипетров е журналист, писател и общественик. Публикува множество статии, очерци и дописки във вестник "Червено знаме". Дългогодишен ръководител на литературния кръжок "Михалаки Георгиев" в читалище "Цвят" и меценат на десетки правещи първите си стъпки в поезията и прозата видински творци, чиито творби намерят място в литературната притурка на вестник "Червена знаме", националния литературен печат или в авторски книги. Автор е на три книги и пиесата "Срацимир – отломки от короната". Член е на Съюза на българските журналисти и Дружеството на писателите във Видин".
 
С това съвместната ни инициатива с видинската гимназия "Цар Симеон Велики" приключи. В рубриката "Памет нашенска" през последните няколко седмици ви представихме над 30 видни личности - хора на науката, хора свързани с медицината, с културата, с изкуството, със спорта, военни. Всички те преподавали или учили в гимназията, останали безспорно като емблеми в българската история.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09