Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръмотевична буря премина над Северозапада

Снимка: Светослав Цветанов

Краткотраен, но силен проливен дъжд, придружен с гръмотевици премина тази сутрин над Видин. Тази нощ също бе регистрирана гръмотевична буря над града, но не е имало сигнали за градоносни облаци и градушка.

Продължава обработването на данните от полигона в Грамада. Засечени са дъждовни и некритични в градоносно отношение облаци и до момента не са изстрелвани ракети, каза за Радио Видин Джони Ангелов- директор на Регионална дирекция за борба с градушките Видин:

"Клетките са били под критични, това означава, че не са стреляни. Просто не са станали такива за стрелба".

Не е имало сигнали за паднали градушки и в област Монтана. Няма щети и от падналите валежи, каза за Радио Видин Леночка Ангелова от Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана:

"Прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология, който казва, че очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, което се и случи. Всъщност прогнозата се сбъдна и слава Богу, над регион Монтана нещата преминаха през валежи от дъжд, които са характерни за месец юни, с литри от порядъка на 10, 20 до 30 литра- средно около 1/3 от месечната норма за месец юни. Благодатен дъжд, бих казала. И всъщност очакваната прогноза е за продължаващи валежи през седмицата. НИМХ предупреждава и за възможни градушки. Но пък за сметка на дните, които протекоха досега, в температурно отношение, съвсем плавно, слабо понижение на температурите, което всъщност е вече обичайното за началото на месец юни".

Обикновена пролетно-лятна гръмотевична буря, каза Иванка Петкова,.дежурен синоптик в  Хидро-метеорологичната обсерватория във Враца: 

"Ситуацията не е трагична, валя си дъжд. Имаше гръмотевична буря. Колегата я води от 3:35 до 5:00 часа, като си е сменяла интензивността от умерена и слаба и краткотраен дъжд, който е 4,5 литра- не е нещо необичайно. Обичайните пролетно-летни валежи".

Условия за градушка не са установени, допълни дежурният синоптик Иванка Петкова. 

Процесите, които започнаха през нощта вече започват да затихват. Това обясни Валентина Радойска, синоптик към филиала на НИМХ в Плевен, който обединява данните за Северозападна България и Централна Северна България:


"Валежите ще спират и в близките дни, валежи не се очакват. През нощта са паднали 4 литра дъжд във Видин. В следващите 2-3 дни облачността ще е променлива, ще има и доста слънчеви часове. Очакват се слаби, краткотрайни следобедни превалявания от дъжд. От четвъртък започва дестабилизиране на атмосферата. Очакват се по-обилни валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. Към петък ще нахлуе студен фронт и температурите през събота и неделя ще се понижат. Градушки не се очакват, но има вероятност за интензивни валежи."

Няма паднали градушки в региона. Количеството паднал дъжд по време на нощната буря в Монтана е 3.3 литра на кв.м, а във Враца- 4 литра. 
По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Тежките пътни инциденти в Монтана са се увеличи през настоящата година

При челен удар между коли най-често се стига до фатален край на участниците в пътно-транспортното произшествие. От началото на годината по пътищата в област Монтана са загинали 11 души, отчитат от КАТ. Повече тежки пътни инциденти са станали по пътищата в област Монтана от началото на годината в сравнение с миналата.  Регистрирани са 157 тежки..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Тестват системата за ранно известяване

Тест на Националната система за ранно предупреждение ще бъде направена днес от 11 часа, за да се установи техническото и състояние.  Чрез акустичните устройства ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и край на тревогата в редица градове, сред които и тези от Северозападна България.  Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до..

публикувано на 01.10.24 в 07:32

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година.  На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на..

обновено на 01.10.24 в 07:30

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00