Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ място за литературен клуб "Иван Деспотов" от конкурса за Ботева и възрожденска поезия

Диана Сиракова: Когато се потапя човек в тези текстове, влиза в друга България

6
Снимка: личен архив




Литературен клуб "Иван Деспотов" се класира на второ място в 60-то юбилейно издание на Национален рецитал -конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза, провел се във Враца. Спечелени са и две трети места за индивидуални изпълнения. Като ръководители на клуба, Диана Сиракова и Ненчо Славчев получиха диплом за цялостен принос към конкурса, казва Диана Сиракова:


"Различното тази година беше, че две години конкурсът беше онлайн, и това беше трудната част особено за нас, ръководителите и за организаторите. Нямахме приемственост на групите, оголихме се откъм груповите рецитали... Комбинацията на текстовете трябва да бъде навързано от оригинален текст, което го прави много сложно... Конкурсът е различен от всички останали конкурси, там не е достатъчно да научиш един текст, трябва да го изживееш, много се държи на личното отношение към това, което се изпълнява... Ние направихме композиция "Лятото на Балканския полуостров" и проследихме пътя на България към бунта... "


Глория Маркова участва за 12-та година в рецитала, тази година получи трета награда за своето индивидуално изпълнение:

"Всяко произведение на Ботев ме докосва по някакъв начин, защото във всяко има смисъл. моето индивидуално изпълнение е по текстове на Христо Ботев и Любен Каравелов - "И бориме се за власт и първенство" ... Езикът на Ботев го разбирам, госпожата също ни помага за значението на старите думи... Конкурсът във Враца за мен беше по-различен тази година... На живо е по-добре определено.."


Трето място за индивидуално изпълнение получи Велиса Тошева от 11 клас:


"Представих откъс от "Това ви чака", аз имам 5 различни персонажа: на баба, на дете, на кир Михалаки, на Архангел и на разказвач... И това беше при мен специалното...Отначало ми беше трудно, това беше предизвикателство за мен..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05