Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 безработни ще започнат работа в община Ново село

Снимка: радио Видин


17 лица са назначени в Община Ново село по Регионалната програма за заетост. 
Работодател е Община Ново село, а договорите са сключени за шест месеца на пълен работен ден и ще продължат до 8 декември.


Изискванията на програмата са да се осигури работа на трайно безработни, а работодателят се е насочил към  две групи - хора над 50-годишна възраст и такива, които са с ниска професионална квалификация и образование, вкл. от ромски произход.


Наетите лица ще бъдат общи работници, които  ще извършват текущо почистване на улици, пътната мрежа, обществени сгради, паркове и градинки, както и хигиенизиране, събиране и превозване на отпадъци и други дейности в областта на комунално-битовото обслужване.


Новонаетите работници са разпределени във всички населени места на общината, а броят им зависи от големината на селището. Така в Ново село и Винарово ще има по 5 човека, в Неговановци - 3, а във Флорентин и Ясен - по двама.


За осъществяване на дейностите са осигурени 90 712 лв. от държавния бюджет и още 1000 лв. от общинския.


Целта на програмата е да се осигури заетост и се намали безработицата в общината, да се намалят социалните разходи, да се преодолее социалната изолация на хората като се съхранят или развият трудови навици у трайно безработните. Ще бъдат разрешени и други проблеми от местно ниво като подобряване на хигиената в селата, поддържане на паркове, градинки, улици и тротоари чрез ръчно метене, косене и обработка на тревните площи, събиране и товарене на отпадъците, които през лятото и есента се увеличават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември беше регистрирано завишение по някои от показателите. От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Кола удари възрастен пешеходец във Вършец

84-годишен пешеходец от Вършец пострада, след като бе ударен от лека кола. Инцидентът е станал на кръстовище в курортния град. От началото на годината в област Монтана са станали 26 тежки пътни инциденти с пешеходци, като трима са загинали. Възрастният човек е ударен по непредпазливост от лек автомобил, управляван от 52-годишен водач, при..

публикувано на 01.10.24 в 12:03

Скок на заразените с COVID-19 има в област Враца

Почти тройно са се увеличили регистрираните случай на COVID-19  в област Враца , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Общо 11 са положителните проби за коронавирус през миналата седмица, а по-миналата са били четири. Според медици, случаите са много повече, но поради лекото протичане на заболяването не се стига до тестване и често не се търси..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

Симфониета-Враца посреща Клавирно дуо "Атмосфери"

Клавирно дуо "Атмосфери" ще гостува на Враца на 3 октомври.  Концертът е от 19:00 часа в градската зала, под надслов „Брамс през XX И XXI век“. Пианистките Мила Михова и Александра Дичева ще свирят заедно със Симфониета-Враца,  под диригентската палка на маестро Константин Илиевски, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. В програмата са..

публикувано на 01.10.24 в 10:34
Снимката е с илюстративна цел

Отлага се тестването на системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG- Alert, насрочено за 11:00 часа днес, се отлага, съобщават от МВР. Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, посочват от ведомството.

публикувано на 01.10.24 в 10:24

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41