Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече пари обещават за Северозапада

Ще ни помогнат ли да се оттласнем от дъното на най-бедните региони в Европа?

Снимка: Колаж: Радио Видин

Северозапъдът ще получи повече европейски средства от другите райони в страна през следващия програмен период до 2027 година. 

Това стана ясно при посещението на еврокомисаря по сближаването и реформите Елиза Ферейра във Видин.  

Тя обясни, че като еврокомисар по кохезионната политика и реформите, за нея е важно да види населени места извън столицата. Във Видин разгледа централната пешеходна зона и училище "Цар Симеон Велики", обновени с европейски средства. 

Елиза Ферейра обясни причината за посещението си и обяви, че България ще получи над 17 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС за развитие на регионите в периода 2021-2027 година:

"Фактически ние започваме нов период на финансова подкрепа. Това са кохезионните фондове. Насочени са  към развитието на страните, но също така и на регионите в съответните държави, които се нуждаят от повече стимули за растеж. В България с помощта на централната власт аз бих искала да видя и науча какво се прави с тези фондове. Исках да дойда на място в регионите и да видя какво ще се случи с тези европейски пари. Току що минахме през централната зова, възстановена и разкрасена с европейските средства.  Сега ще посетим и това училище, което научавам, е имало същата чудесна съдба. Подкрепата и развитието стават с парите на всички европейски данъкоплатци, тоест ние трябва да дадем отчет, да сме наясно как тези пари се изразходват.  Бях много щастлива да науча, че българското правителство е решило да пренасочи част от тези средства за развитието на Севера и специално Северозапада на България. Така че накратко казано, това е целта на моето посещение тук. Аз отговарям за плана за кохезията и сближаването на стойност 17 милиарда евро за България, който план е от изключителна важност след ковид кризата. Всички тези пари са най-голямата подкрепа, получена от България до сега от еврофондовете. До сега страна е изхарчила 15 милиарда от предишните два периода, т.е. една огромна отговорност. Приключваме вече с процедурите, така че можете да започнете да използвате тези средства".

600 милиона евро от парите по Програма "Развитие на регионите" ще са за Северозападния район, обяви министърът на Регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който придружаваше еврокомисаря Ферейра. Добави обаче, че за тях ще трябва да секандидатства, а финансирането ще е за най-добрите предложения:

"Областите, които могат да предложат най-добри проекти, ще могат да вземат най-много." 

След посещението, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че вицепремиарът Гроздан Караджов и еврокомисарят Елиза Ферейра са обсъдили също изграждането на изцяло нова магистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2.

 За реализацията на проекта, който ще улесни значително транзитния трафик и ще даде тласък на развитието на  икономиката на трите страни, е необходимо да бъдат изградени около 200 км участъци в Румъния и още толкова от българска страна, включвайки пробиването на тунел под Петрохан и завършване на  липсващия участък от АМ "Струма" в Кресненското дефиле.  

 При посещението във Видин еврокомисарят по сближаването и реформите се срещна и с ръководството на общината. Значението на визитата отбеляза кметът  Цветан Ценков:

"Видин за втори път е посетен от еврокомисар, и то с  такъв сериозен ресор, какъвто е разширяването и усвояването на кохезионните фондове."

По програмата "Региони в растеж" е обновено най-старото видинско училище "Цар Симеон Велики", което еврокомисарят Ферейра посети.

"Такова високо посещение безспорно носи на училището самочувствие и авторитет, още повече, че посещението е продиктувано и от необходимостта да покажем как са изразходвани европейски средства"-каза директорът на училището Ирена Гъркова.

37 милиона лева ще бъдат инвестирани за възстановяване на индустриалната зона във Видин, обяви при посещението си преди министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Това е една златна възможност за развитие на Северозапада и е част от един сериозен наш план за възстановяване на Северозападна България. Тази икономическа зона от 1991-ва година не е модернизирана. Направихме своя план. Заснехме зоната отново. Поправки в подробния устройствен план, подали сме го в кадастъра и сме гови с абсолютно детайлен анализ какво трябва да направим- да възстановим ВиК системата, пътищата между отделните халета, ремонт на халетата, енергийната система, пречиствателна станция.“

Има интерес от 4 сериозни немски фирми.

„Финансиране е осигурено по няколко линии. Едната е по Плана за възстановяване и устойчивост, като можем веднага да започнем от националния бюджет, а след това средствата да се възстановят.  Другата новина, която бих искала да ви кажа е, че за пръв път правителството договори за новия програмен период от всички оперативни програми, европейски, 50 %, т.е половинета да бъдат насочени към Северозападна България. И третото е със собствени средства да започнем от националната компания „Индустриални зони“ пърлвите ремонти и подготовка, за да можем да посрещнем инвеститори.“

Индустриалната зона във Видин е и част от плана за възстановяване на Северозападна България. Не е модернизирана повече от 30 години, каза Нинова.

Инвестициите за региона ще помогнат, ако са насочени правилно каза председателят на Видинската търговско- промишлена палата Красимир Кирилов. Добави, че за да има инвестиции трява да има и човешки ресурс, какъвто сега липсва, а това е проблем, с който трудно можем да се справим.

„Със сигурност, ако дойдат някакви средства, каквито и да са те и откъдето и да са, ще помогнат за съживяването на региона, или поне частичното му съживяване. Такива приказки за много средства сме слушали много пъти през годините. Този път е надяваме наистина да се окаже, че ще бъде така. Не мога да кажа, ние не бяхме поканени на срещата с г-жа Нинова, когато са обсъждани тези милиони, така че ни мога да взема конкретно отношение, но със сигурност, ако такива средства бъдат отпуснати, те ще допринесат в голяма степен за съживяването малко на региона. Друг е въпросът, че за да се направи тази зона, т.е. за да заживее тази зона, трябва да дойдат инвеститори. Те няма да дойдат заради това,че са налети едни пари, а ще дойдат за това, че са изпълнени всички останали условия, които към момента смятам, че не са на лице или поне частично от тях са на лице. Най-големия ни проблем смятам, че продължава да е човешкият ресурс, така че бъде много добре да се развие зоната, да се оправят пътищата до нея, да се прекара останалата инфраструктура, така че да бъде готова на разположение на потенциални инвеститори, но ще ни бъде изключително трудно да се оправим с проблема човешки ресурс. Той също е свързан и с останалите европейски средства, за които се говори.“

Важно е разпределението на пари, за да помогнат за региона, е мнението на видинчани:

„Трябва да се инвестира в това, което би могло да помогне на хората. Трябва да се посочат сфери.

„Дали тези пари ще ни помогнат? Със сигурност биха могли да помогнат, ако са отправени в правилната посока, защото имам впечатление, че през годините, когато се отделят пари за Северозапада, на практика не отиват по направление. Това е пътят, но нямам доверие в политиците, които трябва да вземат решения, за да променят нещата тук.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20