Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи и малки жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране

Снимка: Радио ВИДИН

1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени за саниране на жилищните сгради, като Министерството на регионалното развитие ще осигури равен достъп до финансиране на големи и малки жилищни сгради. Освен това вече ще могат да кандидатстват и съвсем малки сгради – с три жилища. Това обясни в Плевен заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова.

За да има равнопоставеност, жилищните сгради, които кандидатстват, ще бъдат категоризирани на малки и големи. И за двете групи ще бъде разпределен отделен бюджет от общата сума 1,4 млрд. лв. В категорията малки жилищни кооперации ще са тези с между 3 и 36 апартамента, а големи – с над 36 жилища. „Освен това решение за участие в програмата ще се взима с 50% съгласие на собствениците, а не със 100%, както беше преди. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни гражданите“, обясни заместник-регионалният министър.

Всички сдружения на собствениците, които подадат документи за саниране до края на март 2023 г., ще ползват 100% грант за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. За сдруженията, които се включат между март и декември 2023 г., безвъзмездната помощ ще е 80 %, като останалият ресурс от 20% трябва да се осигури от собствениците. Условието за самоучастие е изискване на Европейската комисия.  „Предвидени са финансови инструменти за подпомагане на сдруженията, които имат проблем с осигуряването на собствен ресурс, както за самоучастие в програмата, така и за изготвянето на технически паспорт и енергийно обследване“, информира Иванова.

Санирането на сградите ще цели постигането на енергоспестяване и достигане на по-висок енергиен клас “B”. Освен ремонти с изолация по фасади, покрив, нова дограма, допустими ще са мерки като нови системи за отопление, подмяна на тръбните разводи от вертикални в хоризонтални, осветление, ел.-инсталация, ВЕИ за ток или топла вода, но само в общите части. Иванова допълни, че предстои финализиране на методическите указания и изготвянето на типови документи. Предвижда се на първия етап сдруженията да кандидатстват в МРРБ, а след това чрез обществени поръчки ще бъдат избрани специализирани компании, които ще оперират в шестте района за планиране, да управляват програмата.

Иванова съобщи още, че 235 млн. лв. от Плана за възстановяване са предвидени за енергийна ефективност на частните бизнес сгради от всички сектори. По тази програма ще се изисква 50% самоучастие на собствениците. По Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. ще е допустимо саниране на еднофамилни къщи в 50 града на страната, но те трябва да попадат в цялостна проектна идея, която предвижда подобряване визията на район в града.

Плевен заедно с Видин като центрове на растеж в Северозападен район за планиране ще имат достъп до бюджет от 226 млн. лв. по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Двете общини ще могат да работят и по съвместни проекти. За останалите градски общини от района са на разположение 550 млн. лв. от програмата.

Сериозни възможности пред региона дават и програмите за трансгранично, транснационално и териториално сътрудничество.


По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16