Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вършец се възстановява от потопа

Снимка: Радио Видин

Вършец се възстановява от пороините дъждове в събота. Река Ботуня нанесе невиждани щети.

Квартал Заножене, където живеят 1300 души, е без питейна вода, заради откъснат водопровод. За жителите са осигурени водоноски, каза кметът Иван Лазаров. Денонощно екипи работят за отстраняване на аварията.

"Екипите работят без спиране, бяхме подпомогнати от Гражданска защита Монтана. Водохващанията изцяло бяха разрушени и затрупани. Успяхме да подадем вода до утайника. Оказа се, че по трасето на няколко места има разрушен водопровод."

Общината е поискала да бъде назначена комисия от държавата, за определи щетите, но те са за милиони левове.

"Получихме подкрепа и от физически лица, и от фирми за неотложни работи, изтегляне на дънери, почистване на мостове, за да можем да отводним. В такива ситуации се обединяваме. Лошото е, че щетите се толкова огромни, че ще трябват години, за да се възстанови този ландшафт."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Тежките пътни инциденти в Монтана са се увеличили през настоящата година

При челен удар между коли най-често се стига до фатален край на участниците в пътно-транспортното произшествие. От началото на годината по пътищата в област Монтана са загинали 11 души, отчитат от КАТ. Повече тежки пътни инциденти са станали по пътищата в област Монтана от началото на годината в сравнение с миналата.  Регистрирани са 157 тежки..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Тестват системата за ранно известяване

Тест на Националната система за ранно предупреждение ще бъде направена днес от 11 часа, за да се установи техническото и състояние.  Чрез акустичните устройства ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и край на тревогата в редица градове, сред които и тези от Северозападна България.  Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до..

публикувано на 01.10.24 в 07:32

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година.  На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на..

обновено на 01.10.24 в 07:30

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05