Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И домашните любимци трябва да изглеждат добре

Снимка: личен архив



Грижите, които се полагат за домашният любимец, със сигурност не са малко. Все пак говорим за живо същество, за чиято прехрана, разходка, забавление, здраве и внимание са отговорни стопаните. Към всички тези задължения се прибавя и грижата за кожата и козината или т. нар. груминг. 


Галина Ангелова е подстригвала стотици кучета, най-различни породи, както и няколко котки персийки, които са нейни редовни "клиентки"за 30-те години, през които практикува тази професия. Тя е от руски произход, но живее във Видин от 1979 година и е категорична, че кучетата трябва да се водят още от малки на фризьор, за да свикват:


"Задължително! Най-рано на два месеца, трябва по малко, по малко - лапички, муцунка, опашка - тогава кучето свиква."


Галина съветва да се прави подстрижка поне един път на 2 месеца. 


Повечето кучето не обичат да ходят на фризьор. И при всяко "преживяването" е истинска драма. Но Галина споделя, че няма определени методи, които използва, за да ги укротява. За нея най-важното е по време на подстригването, кучето да не е в компанията на стопанина си:


"Първо правило е стопанина да не е около тях. Като го няма стопанина, кучето се укротява и на масата е вече тих и мирен. Ако има стопанин, кучето се разглезва и хапе." 


По своята същност грумингът е съставен от различни процедури, които биват прилагани на кучето, с цел да се поддържат както козината, така и кожата на домашния любимец. От груминг се нуждаят всички породи кучета. В зависимост от типа на козината на домашния любимец, при някои породи е нужно често разресване и къпане, а при други къпането може да бъде и веднъж в месеца.



"Съветвам да се използва балсам за кучета - той допринася за мекотата на козината, както е при хората. Косъма става мек и гладък. Така не се оплита и не става на възли."


Относно шампоана, Галина е категорична да не се използва шампоан за бебета, както много хора правят. Друг съвет е да не се нанася директно на козината, а на ръцете или да се разрежда с вода. 


Редовният груминг ще осигури на кучето редица предимства, свързани най-вече с неговия комфорт и здраве. Например ще редуцира значително шансовете за развитие на болести като дерматит, кандидоза, разранявания от чесане, причинени от различни кожни проблем. Грумингът е грижа за хигиената на кучето. Намалява се и шансът кучето да се зарази с външни паразити по кожата. Подстригването като част от груминга може да реши проблеми на кучето, свързани с повишената температура, както и с дискомфорта от недобре поддържаната козина.


За всяка порода куче има различна прическа, споделя Галина. Най-любима ѝ прическа е тази на кралските пудели. Тя самата е имала преди години няколко кралски пудела, които често подстригвала. 




Галина споделя, че упояването на кучета по време на фризьор е грешно:


"Според мен не е правилно, по принцип упойка не се прави при подстригване на кучето. Ти не можеш да направиш симетрична прическа на кучето, защото то лежи, не стои и няма стойка."


Главата е най-трудната част за подстригване на кучетата:


"Някой път се сърдят - ушенцата, муцунката не дават, най-трудното е."


Галина е имала трудни "клиенти" през годините и е била хапана от куче. 


"Само веднъж и то от болонка. Малките породи са по-злобни, големите са по-спокойни."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39