Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две първи места за видински ученици в Национално състезание по роботика

5
Снимка: личен архив


С две първи места се завърнаха  два от трите отбора на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в състезанието  "Роботика за България". Третият отбор получи наградата на журито и наградата за най-атрактивна снимка и най-добър дизайн на робота.  Това е седмото участие на Клуба по роботика  в състезанието, като отборите са печелили 6 първи места, 3 втори и 2 трети места,  каза менторът на отборите по роботика Десислава Цокова:


"Състезанието изисква доста стабилна подготовка... То е доста по-обширно, вкл. изследователски проект... Да се представят като екип, да защитят дизайна на робота си... Тяхната победа е доста изстрадана победа, защото това им костваше дни наред усилена работа... За първи път е доста успешно представянето на трите отбора... Състезанието включва четири различни дивизии и в две от тях взехме първото място... Мога да кажа, че всички деца са позитивно заредени и щастливи  и са готови за  следващия състезателен сезон... Отличното представяне се дължи на страшно много труд... Гаранцията за успеха им е много труд!"



Третият отбор The Incredibles, въпреки проблемите с робота успя да грабне награда за най-добро представяне без Power Point, най-атрактивна снимка и най-добър дизайн на робота. Похвалиха ги и за най-голямо спокойствие: "Роботът отказва да се движи, а те отговарят - Няма значение, дошли сме да се забавляваме" - това е спортният дух.

Дълъг е пътят, който извървява отборът на Ивайло Георгиев, за да спечели първото място. Ивайло  е деветокласник, специалност "Компютърна техника и технологии"  и разказва за подготовката и представянето на отбора си на състезанието "Роботика за България":

"Подготовката ни започва още от януари месец, когато се разбира темата за проекта и ни дават полето, на което изпълняваме мисиите... На състезанието трябва да представим нашия екип като цяло и ни дават игра, за да видят как се справяме като екип... След това има рободизайн... и представяме робота, защо сме решили да го направим така... и програмата, която се изпълнява от робота... И след това имаме робоигра и самото изпълнение на мисиите... И накрая генералното класиране... Доволни сме от първото място и се радваме, че целият този труд се заплати с тази победа..."

Кристиян Георгиев е 10. клас, специалност "Приложно програмиране", той е в другия отбор, спечелил първо място :

"Имахме няколко кръга преди робоиграта - рободизайн, научно изследователски проект и екипна игра, трябваше да си защитим нашите  представяния във всяка категория... Темата ни беше "Карго кънект"... Аз бях с нагласата, че ще успеем и успяхме да достигнем първото място! "
 
Всички участници в  състезанието получиха медали, отборите, класирали се на първо място - купи. Учениците ще получат и еднократна стипендия за постигнати високи резултати на национално състезание. А тези, класирали се на първи места, получават парични награди, с които ще се закупи техника за клуба по роботика.

Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24