Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иванка Нинова мечтае да върне жаждата за класическа музика на видинската публика

Иванка Нинова, оперна певица
Снимка: личен архив

Две музикални събития доведоха отново във Видин оперната прима и педагог проф. Иванка Нинова. Нейни студенти от класа по класическо пеене от Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще изнесат годишния си концерт съвместно със Симфониета Видин. Проф. Нинова се върна в родния си град и заради предстоящите Летни музикални празници, които започнаха преди година по нейна инициатива.

Първият концерт със студенти и Симфониета Видин (тогава симфоничен оркестър) е от 1992/93 година, спомня си проф. Нинова:

"Аз току-що бях започнала да преподавам в Академията, имах вече свой клас, бях довела първите си студенти. С малки прекъсвания ние сме тук всяка година. Огромно е значението на тези концерти, защото един певец, за да израсне, за да може да добие самочувствие, за да получи опита му трябва сцена. Уроците, които ние правим в клас, те са задължителни, необходими. Те са в основата на това израстване, но без сцената и без оркестър е невъзможно да получиш една цялостна картина в обучението на един певец, защото това да се пее в стая, да се пее с пиано е твърде по-различно отколкото да застанеш пред един оркестър и да изпълняваш ариите в оригинала, в който са написани."

За някои от студентите това ще е първо излизане на сцената, други - вече са идвали във Видин, като асистента на проф. Нинова - Ева Перчемлиева - Тъканова, която приема Видин като роден град:

"Една голяма част от моите студенти през годините, които са били тук, когато се събираме или се виждаме или чуваме, казват, че това са били едни от най-хубавите години, които са имали през студентството си, идвайки точно тук във Видин за тези концерти." 

И тази година студентите ще представят разнородна програма. Концертът е на 23 юни от 19:00 часа, под диригентската палка на маестро Григор Паликаров: 

"Арии и ансамбли от Моцарт, от Пучини, от Верди. Нещо, което в последните две години правим, към тези арии, в които в оригинал има хор, ние сме се опитали да направим ариите така в оригинал - тези студенти, които не са солисти в тази ария всъщност участват като хор и помагат по този начин на колегите си, за да се получи за публиката една цялостна картина. Класът ми е някъде от около 18 човека, почти всички са тук. Тази година има една много мощна група от китайски студенти, които са в класа ми, те са 9 на брой, но в момента тук са 7 или 8 от тях. Това е различното. Определено не са пели с оркестър, а от моите ученици, също има двама - трима, които за пръв път ще пеят с оркестър тази година."

Проф. Нинова е автор на идеята за Летните музикални празници във Видин, които се проведоха за пръв път минала година. Тази година културното събитие ще има второ издание на 8 и 9 юли. В първия ден е операта "Трубадур" на Верди, а във втория - оперетата на Имре Калман "Царицата на чардаша". Тази година събитието ще се проведе пред Стамбол капия. Диригент на първия спектакъл е Григор Паликаров, сред поканените изпълнители са солистите на Варненската опера Пламен Димитров и Валерий Георгиев, родената във Видин Габриела Георгиева и Петър Найденов. В "Царицата на чардаша" видинчани ще видят и чуят солистите на Музикалния театър в София: Добринка Икономова, Александър Мутафчийски, Катерина Тупарова и Пени Пирозов. Ще гостуват и солисти от Русенската опера: Стоян Стоянджов, Илия Деверджиев, Йоланта Николаева. Диригент ще е Димитър Косев. И в двата спектакъла ще участва Плевенския общински хор "Гена Димитрова", под диригентството на Анелия Дечева.

"Надявам се да зарадваме видинската публика. Бих се радвала ако видя моите съграждани да дойдат на тези празници, защото се надявам те наистина да бъдат празници. Много бих искала да се възроди във видинската публика това желание да слуша класическа музика, както е било в началото на миналия век. Правейки тези празници, това е моята идея - да върна духа във Видин, тази жажда за този тип музика, която е имало в нашите деди", каза проф. Нинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00